Josefa Pérez, de 89 anys de l’Hospitalet, primera persona vacunada contra la Covid-19 a Catalunya

27-12-2020 / El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que avui, primer dia de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, «comencem a veure la llum al final del túnel; és el principi de la fi del malson de la Covid-19. Avui comencem a construir la immunitat de grup per poder recuperar la normalitat de les nostres vides».

de l’Hospitalet de Llobregat on la infermera, Idoia Crespo, ha administrat la primera vacuna a Catalunya contra la Covid-19 a Josefa Pérez, de 89 anys. La segona persona a rebre la primera dosi de vacuna ha estat Conxita Barbeta, directora d’aquest centre residencial, que és verd, és a dir, no té casos de Covid-19.

 

Amb tot, Aragonès ha insistit que no s’ha d’abaixar la guàrdia fins que no existeixi la immunitat de grup. «És l’hora de fer l’últim esforç. Cuidem-nos i cuidem els que més estimem. La vacuna ens ajudarà a combatre la pandèmia, però fins que no existeixi la immunitat de grup no ens podem sentir 100% segurs». També ha remarcat que «avui, a part de posar en valor la tasca científica, també és un dia per posar en valor que la vacuna arribarà a tothom gràcies al sistema públic de Salut del país».

En el mateix sentit s’ha expressat la consellera de Salut. Alba Vergés ha destacat que avui “és un dia d’esperança i un punt d’inflexió després d’un 2020 molt dur i cru”, però ha recalcat “que no podem abaixar la guàrdia». “Ara que encetem l’estratègia de vacunació hem de protegir-nos i cuidar els nostres”, ha reblat Vergés.

La titular de Salut ha subratllat que les residències són un dels col·lectius prioritzats a l’hora de rebre la vacuna i confia que «en sis setmanes, tindrem immunitat de grup a les residències de gent gran». També ha volgut mostrar un agraïment especial «a tot l’equip que administrarà les vacunes. Les infermeres que s’han bolcat en aquesta feina».

i

I per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha demanat al personal de les residències i el sanitari que donin el consentiment a vacunar-se: «És necessari que tots donem el consentiment i fem aquest pas que ens portarà a una vida més normal».

 

A primera hora de la tarda, s’han començat a administrar les primeres dosis a una residència de cada regió sanitària:

Girona: Residència Creu de Pala
La Pobla de Segur: Residència Nostra Senyora de Ribera
Tarragona: Residencia La Mer
Lleida: Residència Assistida per a gent gran Lleida – Balàfia I
Mora d’Ebre: Residència Natzaret
Manresa: Residència Assistida Font dels Capellans
La primera residència de Barcelona ciutat serà Mil·lenari de Ciutat Vella.
Residència Sabadell Gent Gran

 

Primeres dosis

Les primeres dosis es destinaran als col·lectius més vulnerables: a les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país. Posteriorment i també en la primera etapa es vacunarà als professionals sanitaris i sociosanitaris i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones.

Avui Salut ha rebut les primeres 1.595 dosis que permetran començar a vacunar a una residència de cada regió sanitària. A partir de dilluns, començaran els lliuraments setmanals de 60.000 dosis que permetran el desenvolupament de la primera etapa de la vacunació.

Aragonès, Vergés i Argimon amb la primera dona vacunada contra la Covid-19 de Catalunya

S’han format 25 equips, que treballen amb 20 infermeres i 6 auxiliars administratius cadascun. Cada equip es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència.

Cada persona rebrà dues dosis de la vacuna i s’ha començat a vacunar per les residències grans i verdes, que no tenen cap cas, i que estan distribuïdes per tot el país. Està previst que en un període curt de temps, del voltant de 2 setmanes, es pugui iniciar la vacunació a totes les residències de Catalunya.

Els equips es desplaçaran de mitjana de dues vegades als centres i no es vacunarà en cas que la persona sigui en aquell moment positiva de Covid-19 o bé estigui en quarantena per ser contacte estret o tingui febre. Al cap de 21 dies, es tornarà a les residències i probablement, també caldrà que els equips hi facin dues visites. La protecció es màxima a partir de 2 setmanes de la segona dosi.

 

Les vacunes, seguint les recomanacions internacionals i també dels plans d’emergència de Catalunya, seran, en tot moment, custodiades; també les 25 seus de tot el país on es guardaran. El Departament de Salut i el d’Interior han acordat conjuntament el desplegament dels dispositius.

Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

Les més de 500 infermeres que vacunaran cada setmana han respost a una crida voluntària de professionals que volien participar en la campanya de vacunació. Han rebut una formació específica perquè és una vacuna que té unes característiques especials en la seva manipulació i reconstitució.

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑