Davant de l’accident de l’empresa Proquibasa a la Verneda

12-3-2020 / L’explosió a l’empresa de productes químics Proquibasa al polígon Monsonís del barri de la Verneda, que ha provocat la mort de dues persones, ferides lleus a 19, importants danys a les empreses de l’entorn, l’alliberament a l’atmosfera d’una important quantitat d’amiant i un notable ensurt a tot el barri, és un fet d’extrema gravetat.

Ens volem sumar al dol per les persones mortes i al dolor de tots els qui han sofert aquesta situació.

Però la solidaritat amb el patiment irreversible no ens pot fer perdre de vista ni les responsabilitats públiques ni la necessitat de respondre-hi amb actuacions i polítiques serioses.

 

Aquest és el tercer accident greu a Catalunya en pocs mesos amb greus efectes personals, ambientals i socials, tots en instal·lacions on es realitzen processos químics. Si a més tenim en compte l’alt nivell d’accidents laborals (el 2019 es van produir a Catalunya 520 accidents greus en el lloc de treball amb resultat de 71 morts), tot ens fa pensar que estan fallant els sistemes de control de moltes activitats productives.

L’explosió de l’empresa posa de manifest també, un cop més, el perill que implica per a la salut la presència de l’amiant en moltes instal·lacions i edificis i la necessitat d’abordar una política efectiva amb mitjans i terminis ben definits per a la seva eradicació arreu.

Exigim una total transparència per part de les autoritats en l’avaluació del sinistre i de tots els seus efectes. Tant de les actuacions de la mateixa empresa com de les inspeccions i controls que s’hagin portat a terme.

Ens cal una clarificació del grau de risc real de les empreses de tota la zona industrial, de les mesures de seguretat que s’hi apliquen i del grau de control sobre el seu funcionament.

És urgent conèixer les implicacions que té per a la salut la disseminació d’amiant a l’ambient, i detallar un pla precís d’actuació per prevenir i pal·liar els seu efectes. Cal clarificar responsabilitats i, sobretot, generar respostes que minimitzin l’impacte de l’estrall i que impedeixin que es torni a repetir un fet similar.

Cal també afegir que des de la Favb seguim pensant que l’existència d’una activitat productiva dins de la ciutat és un fet necessari i positiu en molts aspectes (diversifica l’activitat econòmica, apropa els llocs de treballs als de residència, etc.), però que la millor forma de garantir que aquesta activitat tingui continuïtat és assegurar la qualitat ambiental, laboral i de seguretat d’aquestes empreses.

Text: Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑