Claudia Piñeiro rep el Premi Pepe Carvalho

Barcelona 1-2-2019 / Ahir, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’escriptora Claudia Piñeiro ha rebut del Comissionat de Cultura, Joan Subirats, el XIV Premi Pepe Carvalho. El premi es lliura en el marc de BCNegra, la trobada de novel·la negra que té lloc fins al 3 de febrer.


El jurat, format per Carlos Zanón, com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals, van decidir atorgar per unanimitat el Premi Pepe Carvalho 2019 a l’escriptora Claudia Piñeiro.

El jurat va considerar que “Claudia Piñeiro és un referent ètic i literari per les Lletres del seu país i fora d’ell, allà on arriben les seves traduccions, conferències, articles o xerrades. Des de la seva primera novel·la ha estat una bona i refrescant notícia per als lectors del gènere negre. Els llibres de Claudia Piñeiro s’esperen, es llegeixen i es recorden. La seva literatura gaudeix d’un talent innat a l’hora d’explicar històries amb la dosi adequada de suspens. Amb línia clara dibuixa arguments i personatges que generen preguntes sense respostes fàcils o còmodes. Construeix bones trames i bons personatges, tria temes importants per la seva comunitat, fa servir tant l’acció, la denúncia, com el sentit de l’humor i tot ho fa amb una falsa facilitat que amaga esforç, ambició i coratge”.

Claudia Piñeiro (Burzaco, Argentina, 1960) és escriptora, dramaturga, guionista de televisió i col·laboradora en diferents mitjans gràfics. Ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals per la seva obra literària, teatral i periodística. És autora de les novel·les Las viudas de los jueves, que va rebre el Premio Clarín de Novela 2005; Tuya(Alfaguara, 2005); Elena sabe, Premio LiBeraturpreis 2010 (Alfaguara, 2007); Las grietas de Jara, Premio Sor Juana Inés de la Cruz 2010 (Alfaguara, 2009); Betibú (Alfaguara, 2011), Un comunista en calzoncillos (Alfaguara, 2013), Una suerte pequeña (Alfaguara, 2015) i Las maldiciones (Alfaguara, 2017). Ha publicat també contes per a nens, obres de teatre i el llibre de relats Quién no (Alfaguara, 2018). Diverses de les seves novel·les han estat portades al cinema i la televisió. És una de les escriptores argentines més traduïdes a altres idiomes, amb milers de lectors a tot el món.

Amb el Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

L’escriptora Claudia Piñeiro s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑