La Guàrdia Urbana de Barcelona compleix 175 anys

Barcelona 29-11-2018 / El cos de la Guardia Urbana de Barcelona va néixer un 26 de novembre de 1843, i en aquell moment es dedicava als serveis d’ordre a la via pública, bàsicament al trànsit rodat i la mobilitat.

La Guàrdia Urbana de Barcelona va celebrar el passat dilluns els seus 175 anys com a policia municipal de la ciutat. El cos va néixer un 26 de novembre de 1843, i en aquell moment es dedicava als serveis d’ordre a la via pública, bàsicament al trànsit rodat i la mobilitat. No va ser fins al 1907 que es va constituir com a Guàrdia Urbana de Barcelona i les seves funcions s’anaren ampliant i consolidant. El primer contingent organitzat del cos de la Guàrdia Urbana es va constituir amb 196 guàrdies, un cap, dos oficials i dos auxiliars.

Document: Descarrega’t l’opuscle de la Història de la Huàrdia Urbana (40 pàgines)

La seva evolució, fins a dia d’avui, ha estat molt vinculada al creixement de la ciutat de Barcelona i als canvis en la societat barcelonina en general. Un exemple d’aquest canvi és la incorporació de la dona al cos, que es produeix per primer cop el 1979 amb 20 guàrdies. La xifra de dones ha anat ampliant-se des de llavors.

La Guàrdia Urbana també s’ha adaptat constantment als nous reptes en seguretat i mobilitat que comporta la vida de la gran urbs del segle XXI, adaptant totes les seves tasques a les noves tecnologies, que han suposat un gran avenç a l’hora d’agilitar i facilitar la seva tasca diària. Un exemple d’això ha estat l’adquisició de flota híbrida perquè sigui menys contaminant o l’adopció de les noves tecnologies en la comunicació interna, en l’atenció al ciutadà i en les operacions relacionades amb les emergències.

En l’actualitat, la Guàrdia Urbana està en plena fase de desplegament del nou Pla Director, del que destaca la implantació i posada en marxa de la Policia de Barri. Es tracta d’un nou model de treball de la Guàrdia Urbana que implica la creació d’un equip de policies de barri a cada districte i que té com a objectiu conèixer les entitats, els equipaments i el veïnat de cada barri per anticipar els problemes detectant-los de manera precoç. El seu desplegament va començar al mes d’abril i finalitzarà durant els propers mesos.

La Guàrdia Urbana celebra l’efemèride amb la posada en marxa del seu web renovat  i amb la difusió del vídeo que mostrem en aquesta notícia, que fa un recorregut per les fites més importants del cos.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑