El Terrat Viu: un nou espai verd de 7.100 m2 situat a la coberta de la seu del Fòrum

27-6-2020 / El Terrat Viu complementa el discurs del Museu per explicar ecosistemes secs i humits d’espècies locals adaptades a les condicions ambientals de la Mediterrània i amb capacitat d’atraure fauna.

La vegetació s’inspira en l’antiga vegetació de la ciutat, prèvia a la industrialització i urbanització, quan en el litoral barceloní abundaven llacunes d’aigua dolça i en el pla els prats de plantes anuals i bulboses.

 

Les característiques i la situació de l’edifici han condicionat la vegetació del terrat ja que la coberta del Museu pot suportar poc pes, es troba molt prop del mar i sovint hi bufa el vent. Per no sobrepassar el pes establert, s’han triat plantes herbàcies que necessiten poc gruix de terra, evitant així arbres i vegetació pesant.

El Terrat Viu consta de tres tipus de prats mediterranis de plantes anuals que sobreviuen a la calor de l’estiu en forma de llavors quan la planta s’asseca o bé de bulbs sota terra, esperant millors condicions per tornar a brotar. També hi trobem tres tipus de llacunes d’aigua dolça amb vegetació autòctona que mostren ambients rics en vida i també quin és el paper de les comunitats aquàtiques en el procés natural de la depuració d’aigües.

El Terrat Viu és un espai experimental on es podrà fer recerca per conèixer quines espècies són més adients per a les cobertes verdes i terrats sostenibles de Barcelona. S’ha instal·lat un hotel d’insectes pol•linitzadors I properament es col·locaran caixes niu per a ocells i ratpenats.

 

Actualment ja s’està fent un seguiment tant de la flora com de la fauna, a través del qual els especialistes del Jardí Botànic, del Museu i de l’Institut Català d’Ornitologia, entre d’altres institucions, observen l’evolució del terrat i treuen conclusions.

Documentació: El Terrat Viu

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑