Exposició a la Casa Elizalde ‘Una càmera propia. Dones i pràctiques fotogràfiques’

19-9-2019 / Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení.

Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant.

Aquesta exposició, que es pot visitar fins el 25 d’octubre al Centre Cultural Casa Eizalde (Valencia, 302) , proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample.

 

Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amicsL’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics.

Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.

L’exposició Finestres de la memòria és un projecte d’interacció social impulsat per La Casa Elizalde per recuperar la memòria visual de l’Eixample i reforçar la identitat del barri.

Mitjançant el web finestresdelamemoria.org estem creant un fons fotogràfic col·lectiu basat en les aportacions d’imatges de veïns i veïnes i entitats del territori.

Foto: Fons Àngels Calafell

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑