Desmantellats dos grups criminals dedicats a la falsificació de tarjetes de transport

Barcelona 22-11-2018 / Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) han desarticulat dos grups criminals especialitzats en la falsificació de títols de transport.

Els agents han detingut onze persones, una de les quals és un vigilant de seguretat, relacionades amb la producció i falsificació de títols de transport i la posterior distribució i venda. Els detinguts són investigats pels delictes de falsificació de document mercantil, estafa, grup criminal, furt i  apropiació indeguda. Cinc estan relacionats amb un delicte de salut pública.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha col·laborat en la investigació des de la vessant tècnica en la detecció i l’anàlisi dels títols clonats i estima que el perjudici econòmic causat supera els 2.000.000 euros.

La investigació es va iniciar el mes de gener de 2018 quan Renfe operadora va denunciar la sostracció de set bobines de títols verges de transport de l’interior de les seves instal·lacions. Arran d’aquesta denúncia, l’ASTMET va iniciar una investigació per determinar l’autoria de les sostraccions.

A mesura que la investigació avançava, les sostraccions de bobines es continuaven produint. La investigació s’orientava a alguna persona relacionada amb l’operadora que tenia accés a llocs restringits.

Finalment, les indagacions realitzades al llarg d’aquesta investigació han permès concloure que un vigilant de seguretat presumptament sostreia les bobinesdurant el servei, aprofitant les claus d’accés de les que disposava.

Aquestes bobines tenen una sortida ràpida en el mercat il·lícit atès que proporcionen el suport original que permet clonar les targetes de transport majoritàriament T-10 i T50/30. Aquestes falsificacions són venudes per un preu significativament inferior a l’oficial.

Amb la identificació del responsable de la sostracció de les bobines, els investigadors van poder identificar l’estructura i les funcions de les altres persones que estaven al darrera de les falsificacions, els quals realitzaven el procés de conversió d’aquestes en títols clonats amb aparença gairebé idèntica als legals.

Amb aquest operatiu, es dóna per desmantellada tota l’estructura de 2 grups criminals independents formats per onze persones que s’organitzaven en tres nivells. Un primer, on se situava el vigilant de seguretat encarregat de sostreure les bobines i que proveïa a la resta de persones dels dos grups criminals. Al segon nivell hi havia els receptadors de bobines i productors massius a gran escala dels títols falsificats. El tercer nivell estava format per les persones que s’encarregaven de les tasques de distribució i que eren els venedors directes en mercats ambulants, al carrer o a altres minoristes.

El treballador presumptament hauria sostret 51 bobines originals i senceres amb les quals hauria nodrit als 2 grups criminals per tal que produïssin 1950 títols amb cadascuna d’aquestes.

Les detencions es van realitzar en el marc d’un dispositiu policial que va tenir lloc aquest dimarts passat, a L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona i Badalona, amb l’entrada i escorcoll judicial en 2 domicilis i un local.. Els agents van intervenir diverses impressores multifunció i gravadors de bandes magnètiques amb títols a l’interior en producció, ordinadors, 2.200 títols verges i 1932 títols de transport falsificats, parts de bobines, més de 8.000 euros, diverses dosis de metamfetamina, cocaïna i marihuana una arma de foc i una defensa elèctrica.

Els detinguts han passat aquest matí a disposició judicial.

Els títols de transport s’han d’adquirir als establiments oficials i adherits. En cas contrari, els títols obtinguts en punts de venda no oficials poden ser títols invàlids, falsificats i la seva compra o ús pot comportar la comissió d’una infracció administrativa o penal.

Fotos: Mossos d’Esquadra

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑