Arriba el llibre ‘Mercats de Barcelona segle XX i XXI’

Barcelona 11-11-2018 / Es tracta d’una publicació de l’Ajuntament de Barcelona i Albertí Editor. Els seus autors, Genís Arnàs i Matilde Alsina, que ja havien publicat la història dels Mercats de Barcelona del segle XIX, expliquen que «és impossible entendre l’evolució de la ciutat de Barcelona sense explicar la història dels seus mercats».

Afegeixen que «han tingut un paper cabdal en la distribució alimentària dels diferents moments històrics, i que a diferència del que va passar a principis del segle XX a altres països europeus on es va degradar considerablement el conjunt arquitectònic de mercats públics, a Barcelona en tot moment van mantenir la seva activitat». El preu del llibre, que té 232 pàgines, és de 25 euros.

D’acord amb els autors, «la publicació és fruit del treball de més de dos anys d’investigació, durant el qual hem recollit moltíssima i variada informació que, per a cada mercat, ens ha permès contextualitzar el moment socioeconòmic i polític que va dur a prendre la decisió de construir un nou mercat. És un repàs dels més de cent anys d’història de la ciutat, des del primer mercat construït quan encara Sarrià era un municipi independent, fins als més recents: Fort Pienc i la Marina, de la Barcelona post-olímpica i aixecats ja al segle XXI».

També han volgut incloure-hi referències als mercats tancats: «no hem volgut oblidar els mercats que un dia van ser molt importants en alguns barris de la ciutat, com ara el del Carme, el de Vallvidrera, el de la Sagrera, el Mercat de Núria o el del Port».

I com a curiositat destaquen que «a la part final el lector trobarà un capítol amb la part de la investigació en què hem recollit informació quasi inèdita sobre una sèrie de projectes de nous mercats que, per diversos motius, no es van arribar a materialitzar i que haurien donat peu a mercats amb localitzacions i noms molt curiosos».

Aquest és un llibre imprescindible per als amants dels mercats de Barcelona que es presentarà en el marc de la fira Mercat de Mercats el proper 19 d’octubre a les 16:30h a l’espai Aula de Mercat, en una xerrada amb els autors.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑