Els dies 16 i 17 de juny se celebrarà a Fira Montjuïc la Maker Faire Barcelona 2018

Sabadell 6-6-2018 / L’Ajuntament de Barcelona col·labora i participa activament a la Maker Faire Barcelona 2018, en un nou exemple del suport municipal al moviment que impulsa un nou sistema productiu i de consum sostenible a través de la tecnologia.

Aquest esdeveniment, i tot el moviment Maker en conjunt, són claus en l’estratègia de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, materialitzada en la mesura de govern Pla Barcelona Ciutat Digital, liderat pel Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital. Des de l’Ajuntament, per tant, es dóna suport a tot aquest moviment que impulsa un nou sistema de productiu i de consum sostenible a través de la tecnologia.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “Barcelona és una ciutat referent en tecnologia. I també en com posar aquesta tecnologia al servei d’un model més sostenible de producció i consum”. Per això ha subratllat que “esdeveniments com la maker faire ens ajuden a mostrar tota la creativitat, el talent, de la ciutat en aquest camp. I també a enxarxar-lo i atreure talent de fora”. “La Maker Faire ve a sumar-se al Sonar i és una iniciativa més d’una ciutat que vol guanyar en sobirania tecnològica i posar la innovació al servei de tothom”, ha dit el responsable de l’àrea d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals.

Un exemple clar d’aquesta aposta és el lideratge de l’Ajuntament de Barcelona en la transició cap a l’ús del software lliure. Precisament, la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, serà una de les ponents i participarà en una de les converses programades juntament amb Richard Stallman, President de la Free Software Foundation per debatre sobre com preservar la privacitat i els drets digitals de la ciutadania.

La tercera edició de la Maker Faire, que se celebrarà els 16 i 17 de juny a Montjuïc, tindrà com a fil conductor la ciutat i explorarà iniciatives diverses que proposen reformular el consum i la producció en l’àmbit urbà. El programa abordarà a través de més d’un centenar de propostes, els grans desafiaments socials i econòmics de les ciutats en materia d’alimentació, energia i mobilitat, manufactura avançada, educació i aprenentatge, medi ambient i salut. Finalment hi haurà un espai dedicat a l’Espai, celebrant 25 anys de Sonar.

Maker Faire Barcelona és una iniciativa de Sonar+D, FabLab Barcelona i SokoTech, coorganitzat per Make Magazine, Fira de Barcelona i IN(3D)DUSTRY, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social la Caixa.

Barcelona dóna suport a la principal trobada internacional de creadors digitals

L’estratègia de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, materialitzada en la mesura de govern Pla Barcelona Ciutat Digital, liderat pel Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, dona una importància cabdal a aquesta trobada internacional i al moviment Maker en conjunt, atès que son essencials per assolir dins la ciutat un nou sistema productiu i de consum sostenible a través de la tecnologia.

És el què s’anomena reindustrialització 4.0, que és la capacitat de les ciutats i de la seva ciutadania de produir internament tot allò que necessiten, millorant la sostenibilitat ambiental i maximitzant l’impacte social, alhora que s’estimula l’economia als barris. En aquest procés hi tenen un paper molt rellevant els makers i les xarxes globals de Fab Labs, que es dediquen a la producció local i a la capacitació de les persones per a que dissenyin i fabriquin digitalment els seus productes. De fet, a Barcelona un fort epicentre de tot aquest moviment es troba en el Poblenou que agrega gran nombre d’agents que impulsen una nova indústria sostenible, circular i social.

L’Ajuntament promou també aquesta xarxa de col·laboració i intercanvi de coneixement a través dels Ateneus de Fabricació repartits per tota la ciutat, així com amb els Matins Makers, que són moments de reflexió i trobada que tenen lloc durant l’any.

Tot aquest coneixement local també es comparteix a nivell internacional, participant en iniciatives europees. Barcelona ha estat pionera en aquest àmbit. De fet, el 2014 va ser la primera Fab City i posteriorment s’hi ha adherit una trentena de ciutats i regions. El proper mes de juliol té lloc a París el Fab City Summit i Barcelona hi serà present amb un paper rellevant. Alguns projectes europeus remarcables en quest àmbit són la plataforma d’innovació oberta DSI4EU, on diferents agents comparteixen casos d’èxit potencialment replicables a altres ciutats per abordar els reptes socials, o la iniciativa DECODE, per afavorir la sobirania digital de la ciutadania i capacitar-la per a controlar l’ús que se’n fa de les seves dades.

Què és el moviment Maker i en què consisteix Maker Faire?

El moviment Maker és un ecosistema d’innovació que utilitza les noves tecnologies digitals per revolucionar la manera de produir objectes tangibles i el significat del consum. Els makers cerquen i implementen noves solucions als reptes que té avui la nostra societat, traslladant les innovacions al mercat amb la idea de promoure ciutats sostenibles i auto-suficients, localment productives i globalment connectades.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑