El Port de BCN estrena el vehicle autoescala de més longitud de Catalunya

El Port de Barcelona i Bombers de Barcelona han presentat avui el nou vehicle amb l’autoescala amb més longitud de Catalunya que l’Autoritat Portuària ha cedit al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendi i Salvament (SPEIS) de la ciutat, que reforça així el seu parc mòbil per donar servei tant al recinte portuari com al conjunt de la ciutat.

El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, han participat en la presentació del vehicle, en el qual la instal·lació portuària ha invertit 809.000 euros.

El vehicle, amb una potència de 290 CV, disposa d’una autoescala elevadora, giratòria i articulada que arriba als 42 metres d’extensió màxima. A més, consta d’una cistella de rescat amb una capacitat de 400 kilograms de pes i amb un monitor equipat per llançar fins a 2.500 litres d’aigua per minut. La seva adquisició i la cessió al Cos de Bombers s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el Port de Barcelona i el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de l’Ajuntament de Barcelona.

Col·laboració entre el Port i l’Ajuntament de Barcelona

Les dues institucions van signar el primer acord de cooperació l’any 1995 i el van renovar al 2006 per un període de 25 anys. Segons especifica el conveni, els Bombers de Barcelona presten el servei de prevenció i extinció d’incendis i salvament al recinte portuari i, per la seva banda, el Port de Barcelona fa una important inversió en vehicles i equipament, a més de facilitar formació específica al Cos de Bombers.

El Port i l’Ajuntament de Barcelona porten 22 anys col·laborant estretament en l’àmbit de la protecció civil, la prevenció i l’extinció d’incendis. En aquest temps, el Port de Barcelona ha adquirit i cedit als Bombers de Barcelona un total de 13 camions, 2 tot-terrenys, 3 embarcacions, 1 remolc i 5 contenidors per a la intervenció en sinistres que afecten matèries perilloses”. A més, el port català va contribuir amb 3 milions d’euros a la construcció del parc de Bombers de Montjuïc, inaugurat l’any 2011.

bombers_port_1

Activitat de Bombers al Port i a la resta de la ciutat

L’any passat els Bombers de Barcelona van participar en un total de 25 simulacres de seguretat que es van desenvolupar a diversos indrets del recinte portuari. El Cos de Bombers també va efectuar 724 serveis de prevenció de risc a diferents terminals portuàries que treballen amb mercaderies perilloses.

Al conjunt de la ciutat, durant l’any 2016 l’SPEIS va fer un total de 16.914 intervencions en salvaments, incendis o explosions, assistències tècniques, i tasques de prevenció operativa. Aquesta xifra representa un increment del 7,35% respecte l’any 2015.

El nombre de salvaments van augmentar en un 13,1% respecte l’any anterior, passant de 4.505 salvaments l’any 2015 als 5.096 el 2016. El 62,9% (3.208) d’aquests tipus de serveis es van realitzar per auxiliar i socórrer persones.

Durant l’any 2016 el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament va fer un total de 4.060 intervencions en incendis o explosions, el 24% del total de serveis. De les 4.060 intervencions, 1.945 es van realitzar en edificis: el 71% (1.398) corresponen a incendis o explosions en habitatges, on van perdre la vida quatre persones; el 44,26% dels serveis, 1.797, es van originar a la via pública, dels quals el 45,25% (813) fan referència a incendis en contenidors i el 7%(127) a vehicles. La resta, el 7,8%, són serveis realitzats a l’exterior, dels quals el 30,5% (97) fan referència a zones forestals.

Les causes més freqüents dels incendis en habitatges, 437 del total, són aquells produïts per foc directe, generalment originat a la cuina, seguits pels originats a causa de les instal·lacions d’energia elèctrica, que han estat la causa en 243 incendis. 123 incendis van ser originats per instal·lacions i aparells productors de calor.

bombers_port_3

El temps mitjà d’arribada al lloc en qüestió en els serveis urgents (incendi/explosions i salvaments urgents) va ser de 3 minuts i 57 segons.

Pel que fa al temps total de resposta s’ha reduït en 9 segons, passant dels 8 minuts i 17 segons de l’any 2015 als 8minuts i 8 segons de l’any passat.

Bombers de Barcelona han continuat portant a terme actuacions preventives de cara a minimitzar el risc d’incendi. L’SPEIS porta a terme accions que faciliten conèixer millor l’entorn d’intervenció com al mateix coneixement dels edificis i elements singulars i serveis de reguarda d’entorn i activitats com a mesura preventiva. L’any 2016 es van dur a terme 2.112 serveis d’aquest tipus.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑