Retiren les plaques franquistes dels districtes de Nou Barris i Gràcia

Els districtes de Nou Barris i Gràcia han començat a retirar les prop de 370 plaques franquistes de l’habitatge que encara hi havia en diferents edificis dels seus barris, després d’un procés d’inventariat que s’ha dut a terme els darrers mesos.

L’Ajuntament ha comunicat per carta als veïns la retirada d’aquestes plaques, que identifiquen els edificis construïts durant la dictadura.

A banda de les 204 plaques censades a Nou Barris i les 163 que s’han identificat al districte de Gràcia, el comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, xifra en unes 270 més les que hi ha a la resta de Barcelona i preveu que el procés de retirada haurà acabat en el termini d’un any, segons informa El Digital de Barcelona. Vinyes ha assegurat que es tracta “dels darrers vestigis de la dictadura franquista que hi ha a l’espai públic de la ciutat, que molts grups i entitats de la ciutat havien demanat, reiteradament, que es retiressin“.

La iniciativa s’emmarca dins d’una política de ciutat per fer visible la memòria històrica i democràtica i el rebuig al franquisme, i ja s’està fent extensiva a altres districtes on les entitats també han manifestat aquesta necessitat. La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha afirmat: “La ciutat i els districtes tenim el deure de posar fi a aquest element anacrònic i inacceptable que és la presència de plaques franquistes als nostres carrers.”

Segons Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia: “Donem normalitat a una qüestió que feia més de quaranta anys que arrossegàvem, i procedim a recuperar l’expressió democràtica de no tenir simbologia d’enaltiment feixista als carrers de la nostra ciutat.”

La Llei 52/2007 de memòria històrica delega en les administracions locals la retirada del símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En l’àmbit privat, l’Ajuntament ha decidit impulsar proactivament l’eliminació del llegat franquista, i prèviament ha informat tots els propietaris i veïns de la retirada d’aquestes plaques.

Tant el procés d’identificació com el que ara s’inicia de retirada de les plaques s’han fet mitjançant persones provinents dels plans d’ocupació municipals.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑