L’Ajuntament de Barcelona convoca un concurs internacional per a la transformació de la Rambla

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs internacional per definir la transformació de la Rambla.

El Govern municipal ha licitat la redacció de les estratègies d’actuació i el projecte d’urbanització de la Rambla. La previsió és comptar amb un equip guanyador durant aquest estiu i amb un projecte executiu durant la tardor de 2018. Les obres s’iniciarien a principis de 2019.

La voluntat d’aquest encàrrec és la redacció d’una proposta sociourbanística i un projecte de disseny per a l’espai públic a través d’un equip interdisciplinari, que defineixi actuacions per a la dinamització, millora i transformació física i social de la Rambla de Barcelona i el seu entorn d’influència. Es tracta d’iniciar una transformació de la fisonomia de la Rambla pensada en i per a les persones que viuen la Rambla, i que s’ha de possibilitar a través d’una transformació social consensuada i flexible de l’espai.

La Rambla és una de les vies més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona, carregada d’història i escenari de grans esdeveniments. Ara necessita retrobar l’equilibri per garantir la seva funció històrica com a espai públic de confluència pels veïns de Barcelona en harmonia amb els seus visitants. Cal recuperar la Rambla per als seus veïns i veïnes i per a la ciutadania de Barcelona.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que “l’objectiu és que els veïns i veïnes de Barcelona tornin a ramblejar i que aquest no sigui un espai d’un sol ús. Passar de la Rambla producte a la Rambla ciutadana”.

Per la seva banda, la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que en el procés de recuperació de la Rambla “ha arribat el moment de començar a prendre les decisions executives” i ha afegit que “cal pensar la Rambla pels que viuen allà i per recuperar-la necessitem a tots els agents implicats”.

rambla_2

Finalment, el regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, ha recordat que “reflexionar sobre la Rambla és fer-ho també sobre la ciutat. Cal que la Rambla torni a ser un element identitari i recuperar el vincle entre la ciutadania i l’espai públic de la ciutat”.

L’enfocament que es dóna a aquest encàrrec de gestió és innovador i planteja afrontar aquesta transformació partint dels aspectes socials i ciutadans i que, a partir de les accions que es destil·lin de l’anàlisi social i dels usos més adequats de l’espai, es puguin plantejar les actuacions urbanístiques a desenvolupar. D’aquesta manera, es garantirà que la nova imatge de la Rambla doni resposta ajustada a les necessitats ciutadanes d’aquest entorn.

Així, amb aquest document es pretén seleccionar l’equip més transversal i interdisciplinari possible que sàpiga abordar, amb una visió global i local alhora, la diagnosi adequada per a comprendre i distingir els factors estructurals i conjunturals dels fenòmens que es produeixen en aquest entorn i pugui traspassar-los degudament a un projecte d’urbanització capaç de recuperar la comoditat i ajudar a millorar el sentiment de pertinença del passeig.

Per concretar les actuacions de millora del Projecte d’Urbanització de la Rambla i les connexions amb el seu entorn, l’equip redactor ha de posar sobre la taula les reflexions socials, econòmiques, comunitàries i urbanístiques a partir de les quals poder concretar les prescripcions, criteris i objectius per a la redacció del document d’Estratègies d’Actuació sobre la Rambla.

presentacio_concurs_rambla

El Pla Especial d’Ordenació de la Rambla

Al maig de l’any passat es va aprovar el Pla Especial d’Ordenació de la Rambla que té com a objectiu principal la recuperació de l’essència de passeig d’aquest emblemàtic carrer de la ciutat. El document estableix els criteris que han de seguir les ocupacions existents al passeig, la mobilitat, les infraestructures, la urbanització i les edificacions adjacents en una futura transformació del passeig.

Aquest Pla és una eina essencial i cabdal per tal de recuperar la Rambla per al veïnat i té com a principal objectiu la recuperació del caràcter i essència de rambla, la de passeig. Per tant, la protecció, preservació i posada en valor dels trets identitaris de la Rambla, com a conjunt de patrimoni immaterial definidor de la ciutat de Barcelona. La redacció del Pla Especial es fonamenta en la necessitat que la Rambla es doti d’un instrument de protecció i ordenació integral i estableix el marc d’actuació en el qual s’ha d’intervenir en la Rambla.

La recuperació de la Rambla pels veïns i veïnes de la ciutat requereix a més d’un projecte d’urbanització, de diferents plantejaments estratègics per abordar qüestions com la dinamització i oferta comercial, la vessant social, la gestió del turisme, el tractament del patrimoni i els aspectes culturals…

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑