La síndica de greuges de Barcelona presenta l’informe del 2016 al Ple municipal

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha presentat davant el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona l’informe anual de queixes corresponent a l’any 2016, que recull totes les actuacions fetes al llarg de l’any, tant les d’ofici com les reclamacions de la ciutadania, i també inclou una sèrie de recomanacions als poders públics.

Quan ha presentat l’informe al Plenari, Vilà ha expressat la satisfacció per la manifestació celebrada a Barcelona dissabte, 18 de febrer, a favor de l’acolliment de refugiats, de la qual ha dit que se sent orgullosa, i ha reiterat el compromís de la Sindicatura de Greuges a l’hora de defensar, emparar i protegir els drets de les persones, segons informa la web municipal El Digital Barcelona.

L’any passat la Sindicatura de Greuges de la ciutat va portar a terme 3.344 actuacions,1.609 de les quals van ser tramitacions de queixes, i 1.735, consultes i assessorament general, segons recull l’informe anual.

La temàtica de les queixes és diversa. Un total de 384 corresponen a temes relacionats amb habitatge i dignitat, urbanisme i ciutat i medi ambient; 364 tenen a veure amb transport públic i circulació, llibertat cívica i seguretat ciutadana, accessibilitat i mobilitat i ús i manteniment de l’espai públic. Altres queixes, un total de 442, estan relacionades amb l’Administració pública: atenció al públic i participació ciutadana, procediments administratius, activitat econòmica, hisenda pública i accés a la funció pública. Finalment, 280 tramitacions tenen a veure amb serveis socials, ciutadania, veïnatge i immigració, salut, educació i esport.

Pel que fa a l’accés a l’habitatge, les queixes se centren en les dificultats per accedir a un habitatge digne amb un lloguer accessible. L’informe constata, amb tot, una disminució de les queixes quant a l’adjudicació d’habitatges d’emergència en casos de desnonaments, principalment gràcies a la millora de l’actuació i la resposta de l’Administració municipal.

Les reclamacions en matèria de transport públic i circulació estan relacionades amb l’ús de la xarxa de transport públic, el tracte ofert pel seu personal i problemes derivats de l’ús dels bitllets i títols de transport. El sistema de transport públic individual amb bicicleta, Bicing, també genera queixes, especialment amb relació a la devolució de la bicicleta i la responsabilitat en cas d’accident. Amb tot, tal com ha passat en els darrers anys, la gran quantitat de reclamacions en aquest capítol tenen a veure amb la circulació i l’estacionament de vehicles, la potestat sancionadora de l’Administració i l’ús de la grua municipal.

La tramitació de llicències per a activitats econòmiques —en especial quan es tracta de pisos i instal·lacions turístics—, les gestions administratives fetes de forma digital, la cura de persones en situació de dependència i l’atenció a menors d’edat estrangers indocumentats i no acompanyats de persones adultes responsables es troben també entre els problemes que van generar queixes de la ciutadania i que van ser tramitats per la síndica.

En presentar l’informe corresponent al 2016, Vilà ha formulat una sèrie de recomanacions als responsables polítics. En aquest sentit, ha assegurat que no dubta de l’eficàcia del Pla de l’habitatge, però ha advertit que encara falta planificar l’assoliment d’alguns objectius. Amb relació a les llicències d’ús turístic, ha demanat que la seva concessió sigui personal i intransferible. La síndica ha reclamat coratge i consens per reduir la contaminació i garantir un medi ambient de qualitat. Al mateix temps, ha reclamat reforçar el personal de la Guàrdia Urbana, més actuacions per atendre les persones sense llar i afrontar el problema de la venda ambulant i reformar l’ordenança de convivència creant un observatori de la convivència dins el Consell de Ciutat.

La síndica va ser elegida per a un mandat de cinc anys el 2010 i reelegida en el càrrec l’1 de juliol de 2016 en el Consell Plenari, i va prendre possessió del càrrec en un acte al Saló de Cròniques de l’Ajuntament, el 5 de setembre de l’any passat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑