L’entorn del Mercat de Sant Antoni tindrà un pla d’usos

L’Ajuntament de Barcelona elaborarà un Pla especial d’establiments de pública concurrència, activitats i souvenirs per a l’entorn del Mercat de Sant Antoni. L’objectiu de la futura regulació serà garantir l’equilibri d’usos, preservar el descans dels veïns i evitar que, ara que el mercat afronta la recta final de la remodelació, proliferin de manera descontrolada les activitats vinculades al monocultiu de serveis, oci i articles de regal o record.

Perquè durant la redacció de la normativa no es produeixi un increment important de sol·licitud de llicències i autoritzacions contràries als objectius del propi pla, el Govern municipal ha decretat aquest dilluns una suspensió per un any de l’atorgament de llicències i comunicats a l’àmbit on s’ubica el mercat. En concret, a l’àrea delimitada pels carrers de Sepúlveda, Casanova, Marquès de Campo Sagrado, Calàbria, ronda de Sant Antoni, de Sant Pau i avinguda del Paral·lel.

En aquest entorn, que és el radi d’influència directe del nou mercat, no s’atorgaran temporalment noves llicències ni s’admetran comunicats per a exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts; activitats musicals, de restauració, audiovisuals o de joc i atraccions –excepte ludoteques–; bodegues, comerç alimentari amb degustació, orxateries i gelateries –encara que no tinguin degustació– i menjars preparats.

Tampoc s’admetran nous establiments de venda de souvenirs i productes adreçats principalment a turistes. No obstant, la suspensió no inclou les activitats previstes en el recinte interior del Mercat de Sant Antoni, ja que tenen continuïtat amb les preexistents abans de la remodelació i estan sotmeses a un règim específic regulat per l’Institut Municipal de Mercats mitjançant concessions administratives.

mercat_st_antoni

Un nou punt d’interès ciutadà

La voluntat de disposar d’un pla d’usos específic per al Mercat de Sant Antoni respon al procés de transformació que està vivint l’equipament i l’àmbit que l’envolta. Les obres de remodelació està previst que acabin a finals d’aquest any i converteixin el mercat en un punt d’interès destacat de la ciutat.

Permetran modernitzar i posar en valor tot l’espai de venda del mercat, així com reactivar i potenciar el comerç de proximitat de l’entorn. Però no només això; es crearà un nou espai museístic que disposarà d’un tram de la via sepulcral romana, la contraescarpa i el baluard de les antigues muralles. A més, els veïns recuperaran els patis interiors del mercat com a places públiques i es crearan noves zones d’estada.

El mercat, a més, té una relació molt directa amb Ciutat Vella i l’avinguda del Paral·lel, dos àmbits amb una concentració d’activitats comercials, de restauració i turística molt important. A l’entorn de l’equipament, els darrers anys també han crescut els establiments de pública concurrència i locals de restauració, amb un canvi també significatiu en la seva activitat. I la consideració d’aquest nou espai com a punt d’interès cultural, arqueològic i d’oci també genera expectatives en relació amb el desenvolupament d’activitats de pública concurrència i souvenirs.

La concentració de totes aquestes activitats té impactes importants sobre béns que cal protegir. D’una banda, l’ús de l’espai públic i entorns urbans es veu afectat per la sobreutilització de les voreres i dels vials, i, de l’altra, el dret al descans dels veïns es veu perjudicat pels sorolls que generen algunes d’aquestes activitats.

Per tot això, el Govern municipal inicia el procés d’elaboració i redacció d’un pla d’usos que haurà de regular la implantació de noves activitats i establiments tenint en compte la preservació de l’interès públic, la protecció de l’entorn urbà i la convivència ciutadana.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑