Colau marca els reptes i prioritats dels nou curs durant el Debat de l’Estat de la Ciutat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va obrir el debat anual sobre l’Estat de la Ciutat amb un discurs on ha fet un repàs exhaustiu de les fites aconseguides en l’últim any..

Prioritats i reptes que ha volgut compartir amb tots els grups municipals. “Ara és moment de trobar punts en comú, més que discrepàncies. Cal que ho fem amb acord i diàleg, des de la màxima transparència i amplitud de mires, i posant sempre l’interès de Barcelona per sobre de les sigles i les interessos particulars”, ha dit.

Lloguer, turisme i transport

Ada Colau ha demanat la complicitat de tots els grups municipals per afrontar la bombolla especulativa de preus de lloguer que està afectant la ciutat. “Està en joc el futur de Barcelona”, ha assegurat, després de recordar que l’Ajuntament està posant més recursos que mai per desenvolupar el nou Pla de l’Habitatge, amb un increment pressupostari del 77%, i augmentant un 40% els ajuts del lloguer. En aquest sentit, ha demanat la col•laboració del Grup Municipal Demòcrata, ERC i CUP per aconseguir una major dotació pressupostària de la Generalitat en polítiques d’habitatge, posar en marxa l’índex de preus de lloguer, i accelerar l’aprovació d’una nova llei de regulació del lloguer. Al PP i Ciutadans, que facin possible una nova Llei d’Arrendaments Urbans a l’Estat per avançar també en la regulació del preu del lloguer, com ja fan altres ciutats europees com París o Berlín.

Pel que fa a la gestió del sector turístic, un cop aprovat el nou pla d’allotjaments en el Plenari del Consell Municipal, ha situat com a prioritat la gestió de l’impost turístic, un qüestió sobre la qual ERC ha mostrat sensibilitat en els últims temps. Colau creu imprescindible que la recaptació sigui gestionada per l’Ajuntament per revertir l’impost directament en benefici de la ciutadania. I lligat alo turisme, ha alertat que la nova llei de comerç de la Generalitat s’apropa més al model liberal seguit pel PP a Madrid, per la qual cosa ha demanat complicitat al grup Demòcrata i ERC per girar la llei cap a un model de protecció del comerç de proximitat i de barri que ha caracteritzat Catalunya.

L’alcaldessa ha anunciat que en les properes setmanes mantindrà una reunió a Barcelona amb el ministre de Foment , Iñigo de la Serna, amb qui vol afrontar els compromisos pendents amb la Sagrera I Sant Andreu, així com la necessitat d’una millora del finançament del transport públic, donat que en els últims anys l’Estat ha reduït les seves aportacions mentre l’Ajuntament i la Generalitat les han incrementat amb l’objectiu de poder congelar les tarifes. Colau ha parlat de la necessitat de fer treballar conjuntament en aquesta matèria, però s’ha referit expressament a PP i Ciutadans per instar a col•laborar per desbloquejar les grans infraestructures pendents i compromeses. “Si volem tenir èxit en les polítiques contra la contaminació atmosfèrica, necessitem un transport públic de qualitat, que arribi al conjunt de la ciutat i amb un preu assequible”, ha recordat. L’agenda de la reunió de treball amb el ministre de Foment també inclourà la necessitat de regular el preu del lloguer.

En l’acció estrictament municipal, ha fixat com a temes prioritaris treballar per la nova ordenança de terrasses, el desenvolupament del projecte per la connexió del tramvia amb el màxim consens possible i l’impuls de les noves normes de participació. L’alcaldessa també ha situat com a repte avançar cap a l’establiment d’un salari mínim metropolità, amb acord polític i ciutadà que requereix d’un front comú ampli.

Balanç de la feina feta, límits i dificultats

El debat sobre l’Estat de la Ciutat ha servit per posar en valor la feina feta l’últim any i especialment els acords assolit, constatant de nou els límits estructurals derivats de la llei estatal “que ofega l’autonomia i la capacitat d’acció municipal” i les dificultats d’aprendre a governar el consistori més plural de la història en un context d’un cicle electoral i polític intens que en algun moment ha enrarit el debat polític a la ciutat. Tot i aquestes dificultats, el desplegament de polítiques de canvi s’ha pogut anar desplegant, en temes com el Pla de Barris, que el proper mes d’abril ja tindrà tots plans en execució dels 16 barris escollits, o les passes que s’han fet per avançar en la gestió pública de l’aigua, l’energia i els serveis funeraris. També ha destacat els acords ERC i la CUP per aprovar el pla d’allotjaments turístics, i amb CiU i Ciutadans amb el Pla de l’Habitatge. Amb altres administracions ha destacat els pactes per estendre la T16, fer arribar el metro als barris de la Marina i la recuperació de la presó Model, així com també el contracte programa de Serveis Socials o el nou Pla d’Equipaments Sanitaris. Pel que fa a l’escenari metropolità i internacional, Ada Colau ha destacat la recuperació del lideratge internacional de la ciutat, no només amb una participació important en les principals cites mundials, com ara Habitat III, sinó també assumint la copresidència de CGLU, la principal xarxa de ciutats, i el treball realitzat per ser ciutat refugi, de forma coordinada amb altres ciutats.

Creixement econòmic, però feina precària

En el diagnòstic inicial, Ada Colau ha constatat que la ciutat creix a nivell econòmic en el quadre general, amb una taxa superior al 3% anual, confirmant que Barcelona exerceix de capital econòmica de Catalunya i de motor del sud d’Europa, però ha advertit que aquest creixement no es reparteix de forma equitativa i que la nova feina que es genera és precària i mal pagada. La taxa d’atur és la més baixa des del 2008, però només un 14% dels nous contractes són indefinits i un 60% són inferiors als sis mesos. En aquest sentit ha confirmat que era absolutament imprescindible posar en marxa el pla de xoc per aturar l’increment de desigualtats i impulsar mesures com la creació de la unitat especialitzada per intervenir en desnonaments, triplicar les prestacions directes en beques menjador, posar en marxa plans d’ocupació, recuperar la gestió pública d’escoles bressol, obrir nous equipaments educatius (5 noves escoles pel proper curs) i assignar a cultura un 5% del pressupost, entre altres. “Hem demostrat que era necessari fer tot això, i que era possible combinar cohesió social, bona gestió econòmica i prosperitat”, ha dit l’alcaldessa. Colau ha defensat la necessitat d’enfortir sectors emergents, com l’economia digital, l’economia verda i l’economia cooperativa i solidària, la promoció exterior, i la recuperació de la musculatura manufacturera a la ciutat.

Ada Colau també ha destacat la feina feta en transparència, amb totes les factures ja consultables a Internet i la posada en marxa de la bústia ètica, i en participació, amb la nova plataforma decidim.barcelona amb codi obert i compartida amb altres ciutats, així com també l’enfortiment de les polítiques adreçades a dones per combatre la violència masclista, el pla per lluitar contra la islamofòbia, o el nou pla director de la Guàrdia Urbana que permetrà desplegar en breu la policia de proximitat als barris.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑