BCN posa en marxa el Programa Vincles per evitar la solitud de la gent gran

gent_gran

  • La previsió és arribar a les 1.750 persones grans ateses a desembre de 2017.
  • Al llarg del darrer any, el consistori ha treballat en el model informàtic per aconseguir la màxima facilitat d’ús de l’aplicació i augmentar la seva polivalència. Així, els usuaris del programa podran utilitzar la tableta de manera autònoma.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Programa Vincles per disminuir la solitud emocional i social no desitjada de la gent gran de la ciutat. L’objectiu és enfortir les relacions personals de les persones grans per tal que hi tinguin més contacte del què tenen i, a la vegada, crear nous grups de persones majors de 65 anys, fent que participin de la vida comunitària del seu entorn. La previsió és arribar a les 1.750 persones grans ateses a desembre de 2017.

El programa s’estructura a través de tabletes electròniques i d’una app amb la qual els usuaris i usuàries podran fer videoconferències, rebre missatges (escrits o audiovisuals) de Serveis de l’ajuntament que els siguin d’interès, accedir a informació dels seus entorn, etc..

La persona compta amb dues xarxes diferents: la de les persones de la seva confiança (família, amics, voluntaris, veïns…), i la que es crea a partir del Programa Vincles, que estarà formada fonamentalment per altres persones grans i un dinamitzador del grup. Aquest dinamitzador és el responsable de fomentar que els majors que formen part de la xarxa participin en les activitats de la seva comunitat i del seu entorn.

El Programa també comptarà amb el suport i la participació dels diferents serveis socials de cada barri, singularment aquells que mantenen una relació amb la gent gran.

Tauleta i app

El programa Vincles Barcelona va guanyar el primer premi del Mayors Challenge Europa 2014 que atorga Bloomberg Philanthropies. Al llarg del darrer any, el consistori ha treballat en el model informàtic per aconseguir la màxima facilitat d’ús de l’aplicació, de manera que les persones grans que formen part del programa puguin fer servir l’aplicació de manera autònoma.

Els usuaris i usuàries del projecte disposen d’una tauleta facilitada per l’ajuntament o d’una tauleta/ smartphone a pròpia depenent de la seva renda i la seva situació de vulnerabilitat, entre altres criteris.

Prova pilot

Des d’inicis de 2017, l’Ajuntament està duent a terme la prova pilot, per tal d’arribar al mes de juny a 400 usuaris, veïns i veïnes dels barris de l’Antiga esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra, Sant Martí, Besós Maresme, i La Verneda.

Les persones que formen part d’aquesta primera fase ha estat seleccionades procedents dels usuaris de Teleassistència, i l’objectiu és que en fases properes aquest servei estigui connectat amb la xarxa del sistema de salut de manera que es puguin derivar quan es detecti una persona amb situació de solitud no volguda.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑