Més de tres-centes espècies marines conviuen al Parc dels Esculls

Barcelona 13-9-2019 / El Parc dels Esculls, creat l’any 2003 davant de les platges de la ciutat, recupera la biodiversitat marina i la qualitat dels fons marins del front litoral. La instal·lació, que simula els espais rocosos naturals del mar, s’ha convertit en llar de més de tres-centes espècies d’algues, invertebrats i peixos.

El Parc dels Esculls abasta 11 quilòmetres quadrats entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda.

La instal·lació inclou 365 peces de formigó submergides a uns 250 metres de la costa i a uns 20 metres de profunditat. El disseny de les estructures facilita que les diverses espècies marines les colonitzin, i així queden protegides de la pesca.

 

Quines espècies habiten els esculls artificials?

Més de 300 espècies d’algues, crustacis, mol·luscs i peixos habiten els esculls artificials, per exemple:

Ostres i musclos
Pop comú i pop roquer
Escórpores i meros
Llagosta comuna
Congres i serrans
Bavoses de mar
Esponges i anemones
Conservació, recerca i divulgació

La Fundació Barcelona Zoo s’encarrega de coordinar el Parc dels Esculls, que ha permès protegir la flora i la fauna marines, incrementar-ne la diversitat d’espècies i d’individus i generar un espai d’assaig i observació científica.

Per continuar amb la preservació de l’ecosistema del litoral i impulsar la recerca i les tasques de sensibilització també es preveu crear un centre de conservació de la biodiversitat marina.

El Parc dels Esculls forma part del Pla de recuperació general del front litoral per revertir la degradació ambiental generada durant anys d’abocar-hi aigües industrials i urbanes sense una depuració completa.

El Parc dels Esculls està situat a la zona compresa entre la nova bocana del port de Barcelona i els espigons submergits del col·lector de Bac de Roda, abastant uns 11 quilòmetres quadrats de fons marí on hi ha instal·lades un total de 365 estructures submergides.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑