Barcelona demana que es ratifiqui el Conveni 189 de l’OIT per millorar els drets laborals de les treballadores de la llar

L’Ajuntament de Barcelona reclama a l’Estat espanyol la ratificació efectiva i immediata del Conveni 189 de la Organització Internacional del Treball (OIT) per tal de poder donar les garanties mínimes de protecció a les persones que es troben treballant sota el sistema especial de treballadores de la llar, ja que posaria les bases per establir unes condicions laborals dignes i equiparables a la resta de persones treballadores.

La desprotecció en la salut al lloc de treball, la dificultat d’accés a les cotitzacions per les pensions i prestacions contributives, la vulneració del dret a un acomiadament motivat i la mala cobertura social en l’impagament de salaris i la dificultat dels sindicats a l’hora d’actuar, entre molts altres elements, fan del tot necessari posar sobre la taula la revisió d’una normativa que manté a més de 700.000 persones en una situació de desigualtat social, tant en l’economia formal com informal.

Segons l’OIT, l’Estat espanyol és un dels tres països de la Unió Europea que genera més treball domèstic, juntament amb França i Itàlia, representant el 5% de l’ocupació. En els darrers anys, entre 1995 i 2010, s’ha passat de 350.000 a 750.000 empleats i empleades en aquets àmbit, més del doble en 15 anys.

A partir del 2007 la xifra es va estabilitzar i l’actual tendència és descendència moderada. Es tracta, a més, d’un sector altament feminitzat, més del 90% són dones, i sobre el qual la llei d’estrangeria té una elevada incidència, ja que entre el 50 i 60% són d’origen estranger.

68 propostes per a la dignificació de les persones treballadores de la llar

En el marc del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona es va crear un grup de treball que tenia com a principal objectiu elaborar un document que recull 68 propostes per tal de dignificar el sector, reivindicar millores laborals i socials i a fi de sensibilitzar la societat. Les propostes van adreçades a les diferents administracions en funció de les seves competències. En el cas de les que siguin de competència municipal, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a buscar la dotació pressupostària necessària per executar-les.

Aquestes són, entre d’altres, realitzar un estudi i diagnòstic de la situació del sector i de les condicions laborals de les persones treballadores de la llar i les cures, posant èmfasis en les persones que es troben en règim intern; incentivar la contractació de les persones treballadores de la llar i les cures amb polítiques de deducció fiscal, oferint copagament des de Serveis Socials i finançant una part o la totalitat de l’alta de la Seguretat Social; promoure la creació d’un servei especialitzat que ofereixi atenció integral a les persones en el sector de la llar i de les cures i que incorpori la possibilitat de denúncia de tot tipus d’abusos i millorar l’assessorament jurídic en matèria d’estrangeria; garantir l’accés a la formació de persones en situació irregular i promoure que Barcelona Activa els faciliti la inserció laboral.

D’altra banda, a més de la sol·licitud de ratificació del conveni a l’Estat Espanyol, les principals propostes que es fan a la resta d’administracions són:

– Reformar la Llei d’Estrangeria i flexibilitzar els requisits i tràmits per a l’obtenció i renovació de les autoritzacions de residència i treball.
– Destinar els recursos necessaris a la Llei de la Dependència per poder cobrir les necessitats de moltes famílies que no reben suport i que han de contractar persones treballadores de la llar en condicions molt precàries.
– Eliminar el Sistema Especial dins la Seguretat Social per a les persones treballadores de la llar i la seva incorporació immediata al Règim General de la Seguretat Social per comptar amb igualtat de drets amb el conjunt de les persones treballadores.
– Suprimir la finalització del contracte per lliure desistiment, que equival a un acomiadament lliure, per part del contractant.
– Incloure la reclamació al Fons de Garantia Salarial (FOGASA) dels salaris deixats de rebre davant l’impagament de l’empresari.
– Fer operatives les cobertures per maternitat en les mateixes condicions que el Règim General.
– Percebre les prestacions per incapacitat laboral transitòria.
– Equiparació del dret de cobertures a la Seguretat Social, especialment el dret a les prestacions d’atur, inexistents per a aquest col·lectiu.
– Millorar l’accés a la jubilació.
– Sol·licitar incloure els fills a càrrec fora de l’estat, especialment menors d’edat o amb alguna discapacitat, a les deduccions en la declaració de la renda.
– Obligació que tots els contractes siguin per escrit per garantir els drets laborals i especialment per evitar la irregularitat sobrevinguda.

https://platform.twitter.com/widgets.js

– Establir taules salarials que garanteixin sous dignes, a partir del Salari Mínim Interprofessional.
– Explorar la viabilitat i impacte d’altres alternatives de contractació com estudiar la viabilitat dels xecs-servei, el règim d’autònoms, constitució d’empreses…
– Adoptar mesures de prevenció, denúncia i sanció de la violència masclista en el treball de la llar, amb èmfasi en abusos sexuals.
– Fer complir la normativa pel que fa a la regulació de les persones internes, atenent que ofereixen presència i pernocta les 24 hores del dia.
– Sol·licitar a la generalitat de Catalunya, en col·laboració amb Barcelona Activa, que obri el procés d’acreditació professional de les persones treballadores de la llar.
– Implementar cursos de formació i prevenció de l’ús de productes tòxics de neteja

L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta per posar la cura al centre de les polítiques municipals. El passat mes de maig es va presentar la Mesura de Govern ‘Per la democratització de la Cura’, un pla estratègic previst fins al 2020 que treballa per dignificar la feina de la cura i de la llar. En aquesta línia, a més, el proper divendres, 22 de desembre, es portarà al Consell Plenari una Declaració Institucional per tal de cercar el compromís municipal per incentivar la contractació de les persones treballadores de la llar.

Elsa Oblitas, una activista defensora de les dones migrades treballadores de la llar

Aquest dilluns 18 de desembre, Dia del Migrant, a banda del lliurament del 9è Premi del Consell Municipal d’Immigració, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han organitzat un homenatge a Elsa Oblitas, presidenta del Centre Bolivià Català i lluitadora del grup Las Libélulas. Oblitas, que va ser una ferma defensora dels drets de les dones migrades treballadores de la llar, va morir el passat 7 de novembre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑