L’Ajuntament publica la història de l’Arxiu Històric de Sarrià – Sant Gervasi

27-3-2022 / L’Ajuntament de Barcelona ha publicat el llibre Sarrià – Sant Gervasi: patrimoni documental i identitat cívica, que explica la història de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

El llibre està redactat de manera entenedora i il·lustrat amb fotografies històriques per descobrir els fons documentals públics i privats de l’arxiu del Districte amb l’objectiu de fer-lo arribar al conjunt de la ciutadania i posar en valor els esforços que l’Ajuntament de Barcelona fa per la recuperació de la memòria col·lectiva com a patrimoni ciutadà.

El llibre és un encàrrec de l’Arxiu Municipal de Barcelona, que té cura del patrimoni documental del govern municipal i conserva la memòria viva de la ciutat, i l’autor és l’historiador, Daniel Venteo.

El llibre recull la importància de la contribució ciutadana i municipal per a la salvaguarda del patrimoni documental local, com a eina imprescindible per a la conformació de la identitat dels barris de Sarrià – Sant Gervasi, i alhora, de Barcelona, al llarg del temps. Es publica coincidint amb la commemoració del centenari de l’annexió de Sarrià a Barcelona perquè és una oportunitat per conèixer la transformació de Sarrià al llarg dels darrers cent anys i alhora per recordar que, amb aquella annexió, Barcelona va completar la seva dimensió urbana.

L’acte de presentació tindrà lloc el proper dijous 31 de març, a les 17: 00 hores a la Sala de Plens de la seu del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Documentació de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi

L’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi conserva nombrosa documentació municipal al llarg dels segles i a diferència d’altres barris de la ciutat, no ha patit destruccions de documentació en contextos revolucionaris al llarg de la història.

Els fons que conserva l’Arxiu són: de l’antic municipi autònom de Sarrià (1747- 1921), de Sant Gervasi (1727-1897), de Vallvidrera (1714-1890) i de Santa Creu d’Olorda (1766-1916), a més dels propis fons de l’Ajuntament de Barcelona, des del 1949 fins a l’actualitat. Pel fet d’haver estat l’últim poble annexionat a la capital catalana, la documentació conservada és especialment extensa, amb un total de 822 caixes, amb especial importància pel que fa al període entre els anys 1845 i 1921. Del període inicial es troba la documentació relativa al territori del que posteriorment seria el municipi de les Corts, segregat de Sarrià el 1834.

Al costat de la documentació generada per l’administració municipal, l’arxiu del Districte conserva fons d’origen privat que enriqueix les visions plurals sobre la història de la ciutat a través de la seva documentació. Un exemple és el fons de la família Vergés Piera, que conté registres notarials i testamentaris del segle XVIII al XX. També el fons de la família Jové, adquirit el 1993, amb documents fotogràfics, bibliogràfics i textuals sobre la trajectòria històrica de Sarrià – Sant Gervasi.

Del fons institucional del Parc d’Atraccions del Tibidabo, cal destacar les 10.859 fotografies dels anys 1900 al 2002 i, pel seu valor històric, les que fan referència a la urbanització parcial de la serra de Collserola i l’avinguda del Doctor Andreu. L’Arxiu també custodia una col·lecció de fotografies del territori a partir del 1870, a més de cartells i altres documents gràfics de naturalesa molt diversa.

Durant els seus anys d’existència, l’Arxiu Municipal del Districte s’ha destacat com un dels centres més actius del conjunt de l’Arxiu Municipal de Barcelona, tant pel que fa a la pròpia   gestió documental com a les activitats de divulgació dels seus fons, mitjançant exposicions,

conferències, itineraris urbans i publicacions de tota mena sobre la història dels barris.

Els arxius municipals dels districtes

El llibre forma part d’una col·lecció de l’Arxiu Municipal de Barcelona destinada a la divulgació dels Arxius i el patrimoni documental barceloní. Fins al moment ja s’han publicat dos volums dedicats als districtes de les Corts i de Sants – Montjuïc.

Els arxius municipals dels districtes s’ocupen de gestionar, preservar i difondre el patrimoni documental de l’àmbit territorial dels 10 districtes de la ciutat. Conserven, tracten i fan accessible la documentació produïda i rebuda per l’Administració municipal dels districtes des dels seus orígens. A més, s’ocupen dels fons i la col·lecció que entitats, institucions o particulars dipositen a través de donacions, perquè són d’interès per a la història dels barris de Barcelona i del seu veïnat.

Els arxius municipals de districte formem part de l’Arxiu Municipal de Barcelona, juntament amb l’Arxiu Històric, l’Arxiu Contemporani, l’Arxiu Fotogràfic i els arxius centrals.

Per a més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal

100 anys de l’annexió de Sarrià

Fa un segle que l’antiga vila de Sarrià forma part del municipi de Barcelona, i per recordar-ho, el Districte de Sarrià – Sant Gervasi està organitzant un programa d’activitats: exposicions, jornades de reflexió, tallers, xerrades i conferències, itineraris urbans i activitats musicals, de cinema i infantils, entre d’altres, on es convida a la ciutadania a participar en la celebració d’aquest centenari.

El decret d’agregació de Sarrià a la ciutat, del 4 de novembre de 1921, va significar la culminació del procés de configuració de la Barcelona contemporània, que havia començat l’abril del 1897 amb la incorporació d’un seguit de municipis del pla: Sants, les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Gràcia, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals.

Entretant, l’any 1904, s’havia dut a terme l’agregació d’Horta. De fet, el mateix municipi de Sarrià havia crescut gràcies a l’annexió d’altres territoris, com ara Vallvidrera (1890) i una part de Santa Creu d’Olorda (1916). Aquest procés de modernització de la ciutat i de l’antic nucli de Sarrià va consolidar el naixement d’una cultura específicament urbana i va establir, de manera pràcticament definitiva, els límits de la ciutat de Barcelona tal com la coneixem avui dia. No hi ha dubte que sense Sarrià Barcelona no seria Barcelona.

El proper dijous 31 de març, a les 17.00 h, tindrà lloc l’acte de presentació del llibre “Sarrià – Sant Gervasi: patrimoni documental i identitat cívica”. Es podrà seguir clicant en aquest enllaç

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑