Barcelona tria les 10 escoles que seran refugis climàtics a la ciutat

Barcelona 10-6-2019 / Les ciutats tenen el desafiament de preparar-se per fer front a altes temperatures que, segons les projeccions climàtiques, afectaran a la ciutat de Barcelona i especialment als col•lectius més vulnerables com els infants i la gent gran.


L’Ajuntament de Barcelona ha estat reconeguda per l’Urban Innovation Action (UIA) de la Comissió europea pel projecte “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”. La UIA és una iniciativa que té com a objectiu trobar i provar noves solucions per a reptes del desenvolupament urbà sostenible que resultin rellevants per al conjunt dels membres de la Unió Europea. El projecte de Barcelona ha rebut una subvenció FEDER de 4M € (més 1M€ d’aportació municipal) i el compromís és dur-lo a terme durant el període de 2019 i el 2022.

En aquest projecte hi participen l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Cicle de l’Aigua S.A (BCASA), Agència de Salut Pública de Barcelona (ISPB), ICTA-UAB, IS Global i l’escola Vila Olímpica. Altres àrees de l’Ajuntament com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), o l’Agencia d’Energia també participen molt activament.

El projecte presentat planteja intervenir a les escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua de diverses tipologies en els patis), verdes (espais d’ombra també als patis) i grises (intervencions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament o generar energia). D’aquestes millores en podran gaudir la ciutadania ja que els patis romandran oberts durant l’estiu.

El projecte també tindrà una vessant pedagògica atès que els nens i les nenes participaran en el disseny de solucions climàtiques i en l’avaluació de les accions. Paral•lelament, diversos centres de recerca avaluaran científicament els resultats de les intervencions en termes de salut i rendiment escolar.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha realitzat una convocatòria extraordinària a totes les escoles públiques de primària de la ciutat. S’han presentat 45, de les quals se n’han seleccionat 10, una per cada districte de la ciutat. Per a la selecció de les escoles s’han tingut en compte criteris climàtics (grau d’exposició a la calor, cobertura de verd), intensitat d’ús de les instal•lacions, estat de l’edificació i consums energètics, estat dels patis, etc.

Les 10 escoles seleccionades

DISTRICTE (BARRI):                                                                ESCOLA
Ciutat Vella (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera):            Cervantes
L’Eixample (Nova Esquerra de l’Eixample):                           Els Llorers
Sants – Montjuïc (La Marina del Port):                                 Ramon Casas
Les Corts (Les Corts):                                                              Ítaca
Sarrià – Sant Gervasi (El Putget i Farró):                               Poeta Foix
Gràcia (Vallcarca i Penitents):                                                 Rius i Taulet
Horta – Guinardó (La Font d’en Fargues):                             Font d’en Fargues
Nou Barris (Les Roquetes):                                                      Antaviana (Institut Escola)
Sant Andreu (Sant Andreu):                                                     Can Fabra
Sant Martí (El Poblenou):                                                          Poblenou

A més, d’aquestes 10 escoles també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

L’Ajuntament de Barcelona convocarà a les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar la proposta, la metodologia, els compromisos del centre educatiu, les fases del procés… A partir del setembre de 2019 es farà una formació per tots els mestres de 5è de les escoles participants que seran els que lideraran el projecte.

Així mateix, des del Secretariat Permanent de l’UIA s’incentiva la col•laboració entre el projecte de Barcelona; i el projecte OASIS de París, també aprovat a la mateixa convocatòria de projectes centrats en l’adaptació al canvi climàtic i que igualment intervindrà en escoles.

Aquesta actuació s’emmarca en les accions del Programa “Escola Respira” que posa al centre la població infantil i impulsa noves actuacions als entorns escolars i se’n reforcen altres ja existents per a la disminució de la contaminació a les escoles i la millora en la sensibilització sobre la problemàtica de la contaminació a la població escolar.

Aquest projecte d’adaptació de les escoles al canvi climàtic s’inscriu dins del Pla Clima de Barcelona i les seves línies d’actuació sobre espais de refugi climàtic.

Pla Clima de Barcelona

Segons el darrer informe de l’IPPC sobre el canvi climàtic s’estima que “la humanitat té 12 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic”. L’any passat ha estat el quart més càlid des del 1850 i en els propers cinc anys es preveuen temperatures rècord en les grans ciutats.

A Barcelona, l’Ajuntament ha estudiat com ens està afectant el canvi climàtic. Segons els nostres informes, si no es fa res, el 2050 tindrem 2ºC més i al 2100 3ºC més. En canvi, si s’actua a nivell mundial, a Barcelona pujarien 1,6ºC de temperatura el 2050 i 1,7ºC el 2100. També afectarà a la precipitació. En l’escenari passiu, tindrem un 26% menys de precipitació i en el “compromès”, un 14% menys d’aigua. Plourà menys però més concentrat. Només aquest any hem tingut un episodi de pre-alerta per sequera; 10 episodis de pluges intenses, 4 de pluges torrencials i 7 per insuficiència drenant i 2 episodis d’onada de calor. Això tindrà efectes en les onades de calor, en la disponibilitat d’aigua, en el risc d’inundacions, en la salut de les persones, etc. Però tindrà efectes especialment en les persones més vulnerables a la calor: infants i gent gran.

Barcelona està preparada. Barcelona té el Pla Clima, alineat amb els objectius de París, i que inclou mesures de mitigació (pretén reduir un 45% les emissions de GEH el 2030 respecte 2005 i ser neutre en carboni el 2050), d’adaptació (incrementarà 1,6Km2 de verd), de justícia climàtica (0 pobresa energètica) i d’impuls a l’acció ciutadana (1,2M€ en projectes col•laboratius ciutadans).

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑