La Diada de Sant Jordi tornarà a omplir Barcelona de roses i llibres

Barcelona 21-4-2018 / Dilluns, els llibres i les roses tornaran a omplir els carrers de Barcelona en un dels dies més especials de l’any per a la ciutat. Enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha autoritzat un total de 4.872 parades a tota la ciutat.

D’aquestes, 3.892 estan autoritzades per a la venda de roses i 980 estaran dedicades a la venda de llibres. Com és habitual, els districtes que acumulen un major nombre d’autoritzacions són els del centre de la ciutat: l’Eixample i Ciutat Vella. L’Eixample compta amb 2.022 autoritzacions, de les quals 1.456 són de venda de roses i 566 de venda de llibres. En el cas de Ciutat Vella, s’han donat 980 autoritzacions per a la celebració de la Diada de Sant Jordi: 250 de llibres i 427 de roses.

Activitats a la Rambla del Raval

La Rambla del Raval acollirà la 15a edició de la diada de Sant Jordi que comptarà amb la participació de més 70 entitats, col·lectius, associacions i veïnat del barri que oferiran una trentena d’activitats. Així, des de les 10 fins a les 20 hores tothom que ho desitgi podrà conèixer la feina que fan 74 entitats del barri, adquirir peces i material artesanal fet pels seus usuaris i usuàries i gaudir d’un munt d’activitats, entre elles, tallers, contacontes, lectures, presentacions de llibres i actuacions musicals.

Les activitats es distribuiran entre les carpes de les entitats, l’escenari central (situat a la Plaça Vázquez Montalbán) i la Haima. A les carpes, hi haurà tallers de xapes, d’enquadernació i reciclatge, de henna, de galetes i infantils, entre molts d’altres.

L’escenari acollirà cançó catalana escenificada per Mon Raval; salsa colombiana; actuacions dels Joves de Xamfrà; de flamenc, a càrrec d’usuaris del SRC Ciutat Vella i Candela; del ballet bolivià Tinkuna, i del raper Nel.lo C.

A la Haima els visitants podran gaudir de contacontes i de presentacions de llibres com El Raval i els inicis del feminisme obrer, de la historiadora Emma Fernàndez Parcerisa, en el qual es fa un repàs als inicis de la mobilització obrera i feminista de la ciutat i la seva vinculació amb el Raval. També es presentaran, entre d’altres, ‘El origen femenino de la Humanidad’, de Sara Morace i ‘Històries d’un Raval desparegut’, d’Ángela Navarro.

Portes obertes al Palau Güell i la Biblioteca de Catalunya

El Palau Güell i la Biblioteca de Catalunya faran jornada de portes obertes i la Biblioteca acollirà també l’actuació del Grup del Taller de Música, Cos i Ment dels Casals Municipals de Gent Gran Tarradellas i Josep Trueta.

Durant la diada també es realitzaran activitats juvenils a càrrec de Ravalució, la Taula Jove del Raval i Colectic, a l’espai ubicat a la Rambla del Raval de KN60lab (adreçat a nois i noies de 15 a 21 anys per recollir les seves opinions i interessos per incidir en el futur equipament de joves de l’antic espai fabril de Can60).

A l’Eixample, el Sant Jordi dels infants i els joves

L’Eixample continua apostant per esponjar les zones més concorregudes i potenciar els espais i recorreguts per als vianants amb oferta a altres carrers que no siguin els més cèntrics. En aquesta diada de Sant Jordi de 2018, es tallarà el trànsit a Consell de Cent entre Balmes i Passeig de Gràcia i s’habilitarà la Diagonal entre Rambla i Balmes. Així, al carrer Consell de Cent entre Balmes i Rambla Catalunya s’hi ubicaran 15 parades de venda de llibres del Gremi de Llibreters de Catalunya, i la cruïlla amb Rambla Catalunya es convertirà en una placeta amb parades a les quatre cantonades.

Al passeig Sant Joan s’habilitarà un espai familiar entre l’avinguda Vilanova i la plaça Tetuan, amb una oferta especialitzada de llibre infantil i juvenil i a l’avinguda Diagonal es podrà trobar una oferta especialitzada en llibres de vell, del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, entre la Rambla Catalunya i Balmes.

De la seva banda, l’Associació de Comerciants de Fort Pienc portarà al passeig Sant Joan un total de 48 carpes de roses, llibres, ONGs i altres entitats relacionades amb la diada festiva, entre els carrers Alí Bei i Ausiàs Marc en les dues voreres i entre Casp i Ausiàs Marc en la vorera Llobregat. També Òmnium Cultural habilitarà espais per a activitats lúdiques i culturals a passeig Sant Joan amb Ali Bei (banda Besós) i a passeig Sant Joan amb Casp (banda Llobregat). Finalment, l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Antoni té previst muntar 26 carpes de roses, llibres i altres relacionades amb la diada festiva a l’avinguda Mistral, en el tram que va de Calàbria a Rocafort.

I a la plaça Universitat es durà a terme la segona edició de la Petonada, organitzada per Omnium, una mostra d’entitats LGTBI, i un escenari de programació variada.

Esmorzar de Sant Jordi

L’Ajuntament de Barcelona, sota el paraigües de Ciutat de la Literatura UNESCO, conjuntament amb el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Escriptors en llengua Catalana (AELC), l’Associació Col·legial d’escriptors de Catalunya (ACEC), l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el PEN Català, organitza aquest any per primera vegada, un esmorzar al Palau de la Virreina, a les 9.30h, on assistiran editors, editores, escriptors, escriptores, periodistes, representants dels Gremis i de les diferents associacions d’escriptors i escriptores.

Aquest esmorzar vol ser un punt de trobada i un tret de sortida abans de començar la diada de Sant Jordi, amb els autors i autores que faran les seves signatures pels carrers de la ciutat com a veritables protagonistes. Un espai en què els mitjans de comunicació podran fer una foto de família amb tots els participants: els sectors professionals de les lletres (editors, llibreters, distribuïdors i, és clar, autors).

Amb aquest acte, l’Ajuntament de Barcelona vol reivindicar el paper de Barcelona com a Ciutat Literària de la UNESCO, i també com a capital del sector editorial. Es tracta doncs, d’un reconeixement al sector editorial el dia més evocador. Organitzar aquesta trobada al Palau de la Virreina és reclamar la Rambla com a l’indret de la nostra ciutat més representatiu pel que fa a la cohesió social i la cohesió cultural de Barcelona.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑