Més de 12 milions de turistes van allotjar-se en establiments hotelers de la demarcació de Barcelona el 2017

Segons les darreres dades de l’informe “L’activitat turística a la Destinació Barcelona 2018 (dades 2017).”, durant el 2017 a la demarcació de Barcelona s’ha arribat als 12.066.776 de turistes, un augment del 3% respecte l’any 2016.

Pel que fa únicament a la ciutat de Barcelona, aquesta xifra arriba fins als 7.686.718, un augment del 2,7%. Aquestes dades han estat treballades per l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, impulsat per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona.

Pel que fa a les pernoctacions, a nivell Entorn de Barcelona (comarques de Barcelona menys el Barcelonès) arriben als 14,6 milions, amb un augment del 7,9% respecte el 2016. Aquest increment és el més elevat de tots els paràmetres analitzats i representa la seva consolidació com a gran destinació turística. Pel que fa a la ciutat de Barcelona, aquestes pernoctacions arriben fins prop dels 20 milions.

El diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Miquel Forns, el regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, i el coordinador de l’Observatori de Turisme a Barcelona: ciutat i regió, Damià Serrano, han presentat aquestes dades de “L’activitat turística a la Destinació Barcelona 2018 (dades 2017)., aquest migdia, a Sant Sadurní d’Anoia.

Per Miquel Forns, «el turisme no entén de límits administratius, el turista viu l’experiència Barcelona en la seva totalitat. Som una gran destinació i l’estem projectant amb resultats molt positius». A més, ha afegit el diputat de Turisme, «disposem d’eines per continuar liderant la captació de turística i de mitjans favorables perquè el turisme continui evolucionant de manera sostenible i responsable. Volem municipis i comarques on els residents visquis i hi treballin amb qualitat de vida i on els turistes tinguin aquesta mateixa qualitat de vida».

Per la seva banda, Agustí Colom ha assegurat que «Barcelona ciutat continua sent la principal porta d’entrada però de seguida connecta el turista amb l’entorn, generant riquesa al territori i oxigenant la ciutat». Finalment, per al coordinador de l’Observatori de Turisme a Barcelona: ciutat i regió, Damià Serrano, «hem aconseguit trencar encara més el concepte d’estacionalitat, amb augments al juny i al setembre. La tendència és encara més evident en les pernoctacions».

Per comarques, el Maresme és la que té més pernoctacions, amb 6.990.360, seguida del Baix Llobregat (2.225.031) i Garraf (1.603.640). Alt Penedès i Osona són les que obtenen resultats més modestos, amb 50.779 i 157.966 respectivament.

Actualment, la Diputació de Barcelona, Turisme de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona tenen un acord per treballar conjuntament i fer front a la complexitat del turisme a nivell internacional. Aquesta col·laboració persegueix  millorar la competitivitat del conjunt de la destinació Barcelona: ciutat i comarques.

Procedència i mercats de referència

Segons procedència, aquest 2017 el nombre de turistes estrangers (europeus) superen els espanyols, amb un 46,4% i un 28% respectivament. La resta provenen del mercat internacional (25,6%). Aquesta tendència posa de relleu la progressiva internacionalització de la demarcació de Barcelona, tant a nivell de la ciutat de Barcelona com de les comarques.

Pel que fa a l’Estada mitjana, aquesta se situa, en el 2017, en gairebé 3 nits en hotels i pensions; 3,8 en càmpings i 2,9 en cases rurals. Si mirem només la ciutat de Barcelona, l’estada mitjana en habitatges d’ús turístic se situa en les 3,8.

Perfil del turista i llocs més visitats

Si analitzem el perfil del turista, aquest seria un home (60%) amb una edat mitjana de 40  i que principalment viatja a la demarcació de Barcelona per vacances i oci (67, 2%), seguit del professional (21%). Pel que fa la fidelització, gairebé 1 de cada 2 han visitat la destinació amb anterioritat.   I pel que fa al mitjà de transport, majoritàriament arriben en avió (76,6%) i tant sols un 9,6% en vehicle propi.

L’estudi també analitza els principals llocs d’interès turístics que els turistes visiten a la ciutat de Barcelona.Amb 4,52 milions de visitants, encapçala la llista la Basílica de la Sagrada Família; 3,12, el Park Güell; 1,84 el Museu del FC. Barcelona; 1,62 l’Aquàrium de Barcelona, i finalment, 1,44 el Born Centre Cultural. Pel que fa a la destinació de Barcelona, la Roca Village, amb 4,60 milions de turistes, se situa en primer lloc d’interès turístic, seguit del Monestir de Montserrat, amb 2,72.

Finalment, cal destacar que en aquest 2017, el sector turístic ocupava 307.047 treballadors i comptava amb 27.745 empreses.

Foto: Diputació de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑