L’exposició “El Born reivindicat (1971-2001)” recupera 30 anys d’història del Born, un cop va deixar de ser mercat

El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona inaugura aquest dimarts 11 de juliol a l’Espai Sebastià Dalmau una nova exposició temporal: El Born reivindicat (1971-2001).

Comissariada per Joel Colomer, Miquel Àngel Fumanal, Robert Ramos i Pere Virgili, aquesta mostra fotogràfica vol recuperar de l’oblit el paper d’aquest mercat en la història de la ciutat de Barcelona, fins i tot quan va deixar de ser un mercat per esdevenir un eclèctic contenidor d’activitats, sempre amb un ús molt vinculat al veïnat i l’associacionisme. El Born reivindicat, que es podrà visitar des del mateix 11 de juliol i fins al 26 de novembre del 2017, donarà testimoni d’aquest període tan convuls com interessant de la nostra història recent a partir d’un llegat fotogràfic que ens permet realitzar un, sens dubte, apassionant recorregut pels principals esdeveniments d’aquells anys. Aquesta exposició ens en farà memòria a través de la fotografies.

1971, una nova etapa pel Born

L’any 1971 el mercat del Born tancava les portes com a centre distribuïdor de fruites i verdures de la ciutat de Barcelona i s’obrien les de Mercabarna. A partir d’aquell moment, el col·lectiu veïnal i diverses associacions professionals van reivindicar l’ús de l’espai del mercat per a la ciutat, al mateix temps que s’acomplien els 100 anys de la seva construcció. Entre 1971 i 2001 el Born va esdevenir un dels centres neuràlgics de Ciutat Vella adient per a les activitats multitudinàries que necessitaven un recinte gran, cobert i tancat, acollint obres de teatre, concerts, exposicions, fires, desfilades de moda, celebracions populars i fins i tot mítings polítics.

Començava així una nova etapa, enmig de reivindicacions i incerteses -els ecos del franquisme encara ressonaven per places i carrers- en la qual el Mercat va transformar-se en un espai de Barcelona que possibilitava uns usos totalment diferents als que havia tingut fins llavors. Tota una amalgama d’actuacions que li van donar una personalitat desconeguda fins aquell moment, i van omplir de vida un espai i un barri que maldava per ressorgir entre les primeres llums de la transició democràtica. El Born va donar cabuda a la florent activitat social i artística d’aquells temps tan emocionants.

Born de revolta

El dia 28  d’octubre al vespre tindrà lloc un programa d’activitats de reivindicació i reconeixement dels valors d’aquells moviments dels 70 i la seva influencia fins als nostre dies. Born de revolta serà una taula rodona, on es parlarà d’aquest període en que Barcelona va viure un esclat contracultural sense precedents, i un gran concert com a fi de festa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑