L’Ajuntament de Barcelona i quatre entitats socials constitueixen el Banc del Moviment

Una nova iniciativa solidària per fer de Barcelona una ciutat més accessible i que rebrà el nom de Banc del Moviment. Això és el que han presentat aquest divendres l’Ajuntament i les entitats socials Asendi NB, Nexe Fundació, Amputats Sant Jordi i la Cooperativa Alencop en un acte celebrat a Nou Barris que ha comptat amb la participació de tots els actors implicats i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

El Banc del Moviment, un projecte que ha estat pilotat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), aspira a convertir-se en un servei de referència mitjançant el préstec temporal i solidari de productes de suport per a persones amb discapacitat motriu, sigui quina sigui la seva edat. La intenció és que aquest dispositiu faciliti l’accés a tothom que ho necessiti d’unes crosses, cadires de rodes o caminadors, entre altres objectes.

El funcionament és senzill. El Banc del Moviment rebrà donacions de productes de suport de particulars, entitats i serveis que, un cop revisats i homologats, es posaran a disposició d’altres persones que els necessiten. La intenció és que aquest préstec sigui per un període inicial de sis mesos, tot i que en cas de necessitat es pot prorrogar el termini. Per fer una petició de material, la persona interessada haurà de contactar a través del correu electrònic bancdelmoviment@bcn.cat o bé del telèfon 610223707 i seguir les instruccions que rebrà per valorar el producte de suport segons les seves necessitats.

En cas de petició de préstec de material per a infants, i també quan es requereixi amb adults, un terapeuta ocupacional farà la valoració corresponent, l’adaptació del material i el seguiment. La persona usuària haurà de deixar un dipòsit de preu social en el moment de rebre el material, que li serà abonat en el moment de retornar el producte, tot i que està previst que es resti una petita contribució per fer front als costos de manteniment.

El punt de partida són més de 40 tipus de productes i 600 unitats al magatzem, i tot i que els preus del dipòsit oscil•len entre els 10 euros d’unes crosses i els 250 euros d’una cadira de rodes elèctrica, ningú es quedarà sense producte de suport si el necessita.

En cas de dificultat per abonar el dipòsit s’establiran els mecanismes corresponents per donar resposta a la demanda.

“Amb el Banc del Moviment fem un salt endavant a la ciutat per combatre les desigualtats”, ha subratllat Laia Ortiz, tot destacant el gran paper de les entitats i la “perseverança i esforç” del grup de veïns i veïnes que van veure que existia una demanda que calia cobrir i es van activar desinteressadament per fer-ho. “El sistema no cobreix necessitats que són bàsiques i com a ciutat volem donar resposta, col•laborant entre diferents actors i creant xarxa”, ha afegir la tinenta d’alcaldia de Drets Socials.

En qualsevol cas, el Banc del Moviment busca promoure els valors de la sensibilitat, la solidaritat, l’autonomia de les persones i la sostenibilitat de la ciutat. Parteix d’una iniciativa comunitària que es va posar en marxa l’any 2009 per part d’Asendi NB entre els veïns i veïnes del barri de Porta. L’any 2014 s’hi va sumar l’IMPD, que va cedir un local com a seu del que en aquell moment rebia el nom de Banc Solidari de Material Ortopèdic.

Aquest projecte va passar de fer 60 préstecs en el seu primer any de funcionament a fer-ne 244 l’any passat, augmentant també les donacions rebudes de 31 a 185. La mesura és especialment beneficiosa per a la gent gran: el 37% de les persones usuàries actuals tenen més de 85 anys, el 38% entre 65 i 85 anys i només un 25% són menors de 65 anys. A més a més, el 43% de les derivacions que arriben al Banc ho fan des dels serveis sanitaris.

Mitjançant el conveni de col•laboració amb les entitats que es presenta avui l’IMPD professionalitza aquesta bona pràctica i l’estén a tota la ciutat en forma de xarxa, amb una inversió global de 256.000 euros per fer-ho possible. En una primera fase, el Banc del Moviment comptarà amb dos punts d’atenció a les persones usuàries: el que ja gestionava la mateixa Asendi NB al districte de Nou Barris i el punt que gestionarà Amputats Sant Jordi al districte de Sants-Montjuïc, tot i que el servei és únic i el passos per accedir-hi seran els mateixos.

Els professionals de Nexe Fundació són els que s’encarregaran de facilitar el servei de terapeuta ocupacional i de tècnic ortopedista, mentre que la Cooperativa Alencop s’encarregarà de gestionar la recollida de material, que es farà de forma gratuïta per al donant.

Un cop el material deixi de ser necessari per a la persona que el va rebre s’haurà de retornar al Banc del Moviment per fer-ne la revisió i tornar-lo a posar a disposició de qui ho necessiti. La iniciativa, a més a més, forma part de les accions que s’estan desplegant en el marc del pla estratègic de les cures, endegat per la regidoria de Feminismes i LGTBI i que vol posar les cures a les persones al centre de la política municipal amb una dotació econòmica de 163 milions d’euros.

//platform.twitter.com/widgets.js

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑