La gavina corsa torna a niar amb èxit al Port de Barcelona

Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), del Departament de Territori i Sostenibilitat, investigadors del CSIC i de la Universitat de Barcelona, i tècnics del Consorci del Delta del Llobregat, acompanyats per l’equip de rescat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, han anellat una de les deu colònies més importants del món de gavina corsa (Larus audouinii), la que actualment hi ha instal·lada al dic de Ponent sud del Port de Barcelona.

Els equips han anellat 247 polls, procedents de les 537 parelles nidificants al port. Els han col·locat una combinació d’anella metàl·lica i una altra de PVC de lectura a distància.

La colònia del Port de Barcelona i la que també hi ha al Port de Tarragona, que la XRFM anellarà el proper dimecres, 14 de juny, són les dues úniques de la península que han presentat un creixement poblacional el 2017. El personal de la Xarxa de Rescat ha pogut comprovar la bona condició física dels polls que s’alimenten de descarts pesquers i peix blau a la plataforma continental del Delta del Llobregat.

Espècies molt sensibles com la gavina corsa han descobert que determinats espais dintre de recintes portuaris són lliures de depredadors terrestres com ara guineus, gossos, porcs senglars o visons americans. A més, l’accés humà és restringit i hi ha una tranquil·litat important prop de la seva principal font d’aliment, tant el peix que hi ha a mar com el procedent dels descarts de la pesca.

D’aquesta manera, la conservació d’aquestes espècies amenaçades marines ja no només implica la preservació dels espais naturals protegits sinó una capacitat d’adaptació a nous hàbitats. La coordinació entre administracions i entitats, i l’estudi d’aquests exemplars esdevenen un repte de futur per a aquesta espècie.

La història de l’AN38

L’AN38, un adult de gavina corsa nascut fa 13 anys a la Punta de la Banya, al Parc Natural Delta de l’Ebre, ha estat vist i fotografiat aquests dies al dic de Ponent del Port de Barcelona on s’ha instal·lat per niar després d’haver-ho fet fa des de fa uns anys al veí Delta del Llobregat i de passar l’hivern al Maresme, prop de Premià de Mar.

Aquesta història vital d’un individu d’una espècie catalogada en perill d’extinció com la gavina corsa la sabem gràcies a l’anella de PVC que duu a la pota amb una inscripció alfanumèrica i que permet que es pugui controlar a distància per part de naturalistes i observadors. D’aquesta manera poden conèixer millor l’espècie i ajudar a la seva conservació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑