L’Ajuntament de Barcelona aprova la creació de Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’electricitat

El Plenari Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui el darrer tràmit del procés jurídic i administratiu per crear una comercialitzadora pública d’energia elèctrica, Barcelona Energia.

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ja va aprovar, atès que no es van presentar al·legacions durant el termini d’informació pública, la memòria justificativa i l’expedient de l’exercici de l’activitat econòmica en règim de lliure competència que es portarà a terme a través de l’empresa pública Tractament i Selecció de Residus, SA, (TERSA).  La mesura ha estat aprovada amb els vots favorables del Govern municipal – BComú i PSC -, GMD, CS, ERC, CUP, i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, i l’abstenció del PP.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia ha remarcat: “Avui hem fet un pas molt important per anar cap a un canvi de model energètic, tan necessari. Avui conquerim sobirania energètica i donem una eina a tota la ciutadania i al sector energètic perquè siguin motor d’aquesta transició. Donem la benvinguda a Barcelona Energia, l’empresa pública energètica més important de l’estat”.

La posada en marxa de la comercialitzadora d’energia elèctrica respon a la voluntat del Govern Municipal de desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic. L’Ajuntament de Barcelona va presentar una Mesura de Govern que planteja el full de ruta per liderar la transició cap a la sobirania energètica de la ciutat, basada en l’augment de la generació renovable local, la reducció del consum de l’energia, l’ús racional de l’energia i la garantia de subministrament, i la consegüent reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Serà l’elèctrica 100% pública més gran de l’Estat i oferirà una energia de proximitat i 100% renovable.

//platform.twitter.com/widgets.js

La comercialitzadora d’energia elèctrica vol ser un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable (solar, biomassa, minieòlica,…) tant a nivell d’equipaments municipals (autogeneració – autoconsum) com també per al ciutadà de Barcelona. Serà per tant, una comercialitzadora d’energia verda i local.

La comercialitzadora podrà esdevenir l’agent de mercat dels excedents d’energia que es produeixin en les instal·lacions municipals d’autoconsum. Es treballarà per oferir acords bilaterals per tal d’assegurar la compra de l’energia excedentària a un preu raonable i així evitar la inestabilitat de preus del sector que aquests anys han fet tant de mal al sector.

L’Ajuntament de Barcelona assumirà el paper de gestor energètic per facilitar la generació d’energia per part de la ciutadania, gestionar-ne la producció i garantir el subministrament necessari a totes les persones amb dificultats i/o situació de vulnerabilitat.

La comercialització d’energia elèctrica representa, no només la compra i subministrament d’aquesta, sinó també la incorporació de dos valors afegits molt importants: que l’energia generada sigui renovable i local i  que es pugui relacionar, per primera vegada, la generació renovable i local i el consum de la ciutat. És important que la ciutadania conegui els beneficis ambientals, econòmics i socials que representa aquesta oportunitat, així com el paper actiu que pot jugar per assolir aquest repte.

A més, l’Ajuntament oferirà a través de la comercialitzadora serveis energètics integrals: assessoria a la ciutadania, acompanyament i estímul per tal de conèixer els seus consums i projectes energètics tant d’estalvi i eficiència com de generació, facilitar el manteniment i la gestió de les instal·lacions de generació, promoure la rehabilitació energètica, incrementar la cultura energètica,… amb l’objectiu principal de la promoció de l’estalvi energètic, l’eficiència energètica i la generació energètica local.

L’objectiu quantitatiu de la comercialitzadora és subministrar tota l’energia elèctrica que consumeix l’Ajuntament de Barcelona i poder arribar, en una primera fase, a abastir 20.000 llars de la ciutat.

L’Ajuntament s’està plantejant oferir tres tipologies de tarifes: per a ajuntaments, per a petit terciari (client generador i/o client consumidor) i tarifa ciutadada, que a més dels dos tipus de clients anteriors inclouria el client vulnerable donant resposta a l’aplicació de la Llei 24/2015 de pobresa energètica.

El mercat energètic però està regulat i cal complir amb les condicions del mercat i jugar amb els marges disponibles. Cal afegir que el fet de disposar d’una comercialitzadora pública permetrà donar la màxima transparència a la informació disponible del mercat elèctric tant als seus clients com a la ciutadania en general.

La previsió és que la comercialitzadora d’energia elèctrica estarà operativa a l’estiu del 2018. Es preveu que amb la comercialitzadora pública es produirà un estalvi municipal de 500.000 euros l’any.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑