Barcelona protegirà les cases del passatge de Santa Eulàlia, a Nou Barris

Últims tràmits per protegir el passatge de Santa Eulàlia, al districte de Nou Barris, i blindar el conjunt de cases unifamiliars que s’hi ubiquen.

El Consell Plenari d’aquest divendres ha donat llum verda a l’aprovació provisional d’una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) que preveu reconsiderar l’afectació històrica del passatge per conservar els 36 habitatges d’aquest vial i la seva estructura urbana i de l’edificació. El planejament ha tirat endavant per una unanimitat, i ara s’eleva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat, per a la seva aprovació definitiva.

La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha remarcat la importància d’una MPGM que “resol un deute històric pel que fa al reconeixent del patrimoni popular dels barris”, i ha agraït la reivindicació i la feina feta a l’Arxiu Històric de Nou Barris i “sobretot als veïns i veïnes que han fet possible que avui es pugui impulsar aquest proposta de desafectació”.

El conjunt d’edificacions del passatge de Santa Eulàlia presenta unes característiques pròpies de l’etapa de formació del barri, que es va començar a construir l’any 1930 en una finca que havia pertanyut al pintor Ramón Casas com a copropietari. El planejament vigent, el Pla General Metropolità de 1976, afecta l’illa del passatge en qualificar-la de zona verda de nova creació, de manera que preveu que les cases s’enderroquin per construir-hi espais verds.

Davant d’aquesta situació, el Govern municipal ha volgut donar resposta a la demanda dels veïns del passatge per canviar la qualificació del vial i garantir-ne la continuïtat dels habitatges i del seu caràcter singular. Per això, ha elaborat aquesta MPGM i ha recollit moltes de les aportacions i informació detallada que han proporcionat els veïns durant aquest procés, amb puntualitzacions històriques i descriptives que han ajudat a perfeccionar el document definitiu.

Per dur a terme la desafectació, l’MPGM intercanvia l’ús de zona verda del passatge de Santa Eulàlia per la plaça del Virrei Amat, que actualment està totalment urbanitzada com a espai d’ús ciutadà però està qualificada d’espai viari. Aquesta proposta s’ha treballat conjuntament amb el veïnat.

A més, el passatge passarà a ser de titularitat pública i s’urbanitzarà correctament, de manera que deixarà enrere la seva configuració actual de carrer sense pavimentar.

Conservació d’habitatges unifamiliars

L’MPGM manté l’estructura arquitectònica i les condicions estètiques dels 36 habitatges del passatge, i en conserva l’estructura parcel·lària i l’ordenació preexistent. Es tracta de cases de planta baixa més una planta en la seva majoria, amb bon estat de conservació i ocupació.

Es poden distingir dos tipus d’edificacions. D’una banda, les que es van construir juntament amb la formació del passatge, que es distingeixen per una gran uniformitat de composició de façanes, cobertes, materials, alineacions, plans de façana i reculades.

El segon tipus de cases presenten són edificacions unifamiliars amb una parcel·lació petita i una secció transversal que dona caràcter propi a l’àmbit. L’alçada de totes les cases del voltant és com a mínim de cinc plantes, i en algun cas arriben a vuit i nou plantes.

El passatge té una amplada de vuit metres entre tanques, encara que la reculada de les edificacions aporta un espai addicional fins als 12,7 metres entre façanes, mida que dona una amplada molt generosa a aquest espai urbà.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑