El barri de la Sagrada Família estrena una nova plaça pública a l’antic solar de Mecaplauto

L’Ajuntament de Barcelona ha acabat les obres d’urbanització del solar situat al carrer d’Aragó 436, que fa cantonada amb el carrer Lepant, al barri de la Sagrada Família, solar on hi havia hagut un concessionari d’automòbils anomenat Mecaplauto.

En aquests moments queden pendents alguns repassos de l’obra i alguns detalls de connexions abans d’obrir al públic. En aquest espai a on també s’ha intervingut a la paret mitgera adjacent, situada a Lepant 221, s’ha creat una nova plaça pública que s’uneix als altres espais lliures que ja existien a tocar i que creen tot un conjunt urbà amb caràcter unitari d’espai verd.

El solar de l’antic Mecaplauto es va expropiar fa uns anys, i en el si del grup de treball de la Comissió de seguiment del Consell de Barri de la Sagrada Família en què participen l’Ajuntament i els veïns i veïnes, es va decidir utilitzar l’espai com a zona verda, descartant així els usos com a aparcament d’autocars que en governs anteriors havien estat pensats per a aquest espai. El projecte es va redactar amb el consens de les entitats veïnals, que des de l’inici van aportar les seves propostes.

Així doncs, l’antic solar s’ha convertit en un espai per activitats, per trobar-se, per descansar o passejar. Hi ha zones de pícnic i verd urbà. A més a més, durant l’obra també s’ha fet  algunes millores a les zones de l’entorn, per facilitar la mobilitat urbana. Destaca l’ampliació de la vorera del carrer Aragó, al costat nord-oest, fins als 12 metres d’amplada.

El nou espai públic, lliure de rampes i desnivells, garanteix tots els recorreguts com a itineraris accessibles.

El costat oest de l’espai central principal s’ha conformat com a gran espai obert de sauló compactat, concebut com el gran espai polivalent de la nova plaça. S’ha equipat amb bancs i cadires, jocs per adults, i s’ha dissenyat seguint la proposta ciutadana de tenir un punt de reunió amb bones vistes a l’espai públic. Pel que fa al costat est d’aquest mateix espai central, s’hi ha ubicat la zona de pícnic formada per dues taules simples i bancs.

El carrer inferior serveix com a pas entre aquesta zona nova i l’antiga plaça de la Hispanitat, una zona verda ja existent i que amb la nova urbanització conformarà un espai unitari amb la resta. En aquest carrer inferior s’intercalen cadires i bancs aïllats. També s’hi ha col·locat papereres, nova senyalització, parterres, punts informatius, aparcaments de bicicletes, i enllumenat públic. Així mateix, s’han instal·lat els serveis bàsics de clavegueram, reg, i infraestructures TIC.

Un únic nom per a tot aquest entorn verd

La nova plaça pública urbanitzada a la cantonada dels carrers Aragó i Lepant en realitat tanca la urbanització verda de tota una illa triangular situada entre els carrers Aragó, Lepant, i Diagonal, una illa que queda travessada pel mig pel carrer Marina. Tot aquest entorn verd que pren ara un caràcter urbà unitari, adoptarà un únic nom, de fet el que ja té una de les seves parts, és a dir, el nom de Pablo Neruda.

A proposta del Districte de l’Eixample, s’ha aprovat eliminar el nom de plaça de la Hispanitat al tram de zona verda que queda situat just al mig, entre la nova zona urbanitzada de l’antic solar de Mecaplauto i els jardins ja existents a la plaça Pablo Neruda.

D’aquesta manera, tot el triangle passarà a tenir un únic nom, el del poeta xilè. Es tracta d’una petició històrica del Districte de l’Eixample i també d’una llarga reivindicació de l’associació de veïns i veïnes de la Sagrada Família.

El Consell Plenari celebrat el 6 d’octubre de 2005 ja va aprovar una proposició de canvi de nom de la Plaça de la Hispanitat. Deu anys més tard, en el mateix Consell Plenari, el 8 d’octubre de 2015, el govern del districte va acceptar un prec instant a la Ponència de Nomenclàtor al canvi de nom de l’esmentada plaça.  El passat 5 de juliol de 2016, en el mateix Consell Plenari, el grup d’ERC va demanar el seguiment del prec acceptat amb anterioritat.

Amb aquests antecedents, el govern del Districte i per donar compliment als acords derivats de Plenari, va elevar a la Ponència de Nomenclàtor l’ampliació de l’espai denominat com plaça de Pablo Neruda, contigua a la Plaça de la Hispanitat, només separada pel carrer Marina. Aprovada la proposta per Nomenclàtor, aquesta ha estat ratificada finalment pel Consell Plenari del Districte celebrat ahir, 7 de març, i d’aquesta manera, tot l’espai verd situat en el triangle que formen els carrers Lepant, Aragó i avinguda de la Diagonal disposarà ja del nom únic de plaça Pablo Neruda.

La ciutadania de l’Eixample celebrarà aquest canvi de nom i la inauguració del nou espai verd creat el dia 22 d’abril, durant la celebració de la propera festa major del barri de la Sagrada Família.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑