Justícia tancarà la Model abans de l’estiu d’aquest 2017

La presó Model té els dies comptats. La presó més antiga de Catalunya quedarà buida abans de l’estiu. Està previst que l’últim pres en surti el mes de juny. El Departament de Justícia n’entregarà les claus a l’Ajuntament aquest 2017.

El Govern de la Generalitat ha pres la decisió després d’un rigorós estudi de viabilitat i amb l’aval gairebé unànime del Parlament de Catalunya, amb 123 vots a favor i només 9 abstencions.

L’objectiu és doble. En primer lloc, es tracta de posar punt final a un centre penitenciari del 1904, que ja acumula 113 anys en funcionament. Si no s’hagués pres aquesta decisió, les instal·lacions de la Model necessitarien una inversió d’almenys 25 milions d’euros per resoldre riscos imminents vinculats a l’estructura i a les normes de seguretat de l’immoble.

En segon lloc, el tancament de la presó farà possible que la ciutat disposi d’un nou espai per a usos cívics i socials. D’aquesta manera, Justícia també atén quatre dècades de reivindicació per part de les entitats veïnals de l’Esquerra de l’Eixample.

Diàleg permanent amb els representants dels treballadors

Aquest dilluns al matí, Justícia ha comunicat la decisió de tancar la Model a tots els sindicats amb representació en l’àmbit dels serveis penitenciaris, amb qui manté un diàleg permanent. El Departament ha proposat un calendari de reunions per a la negociació de les condicions dels trasllats dels professionals de la Model, que s’aprovaran en les pròximes setmanes, en una reunió del Consell Executiu. A més d’aquesta negociació, l’Administració ha proposat la creació d’un grup de treball amb els representants dels treballadors que es reunirà cada setmana per avaluar específicament tot el procés de tancament de la presó.

Brians 1 es converteix en el centre de preventius de Barcelona

El dilluns 6 de març serà l’últim dia en què arribaran nous presos a la Model. A partir de l’endemà, tots els preventius ingressaran directament a Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), el nou centre especialitzat per a persones pendents de judici o de sentència de tota la demarcació de Barcelona.

El tancament de la Model implica tres grans operacions de trasllat d’interns. Les dues primeres començaran a partir de demà mateix. La tercera s’iniciarà quan Brians 1 ja desenvolupi les seves noves funcions i, en aquest cas, consistirà en el buidatge definitiu de la presó de l’Eixample.

Prisión Modelo
Prisión Modelo

Valoració positiva des de l’Ajuntament

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha valorat positivament aquest dilluns l’anunci fet pel Departament de Justícia de la Generalitat del tancament de la presó Model abans de l’estiu d’aquest any. “Celebrem que hi hagi un calendari específic que determini en quin moment la ciutat podrà disposar d’aquest espai. Esperem que aquest calendari es compleixi i puguem començar a determinar els usos” futurs, ha afirmat.

En una atenció als mitjans, ha destacat que la notícia “evidencia que la feina feta aquests darrers mesos conjuntament per l’Ajuntament i la Generalitat era rigorosa i bàsica per recuperar no només l’entorn de la Model, sinó també el de la Trinitat Vella, que són uns espais igual d’importants i necessaris”.

Pel que fa als usos futurs de l’espai que ara ocupa la Model, Sanz ha explicat que el Govern municipal ja treballa amb els veïns de l’Eixample per actualitzar el Pla Director d’Equipaments de l’any 2009 per a aquest àmbit. “Seguirem fent el procés participatiu per determinar tot això, i també per tirar endavant la proposta de tenir un àmbit específic de recuperació de la memòria de tot el que ha simbolitzat aquest equipament penitenciari”, ha afegit.

Paral·lelament, l’Ajuntament continua treballant “des del minut zero per complir tots els seus compromisos i responsabilitats per disposar d’una vegada per totes d’aquests equipaments”.

En aquest sentit, a l’última Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat es va iniciar el tràmit per deixar sense efecte la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) impulsada durant l’anterior mandat que reservava solars a la Zona Franca per a nous centres penitenciaris. “Ara les necessitats són diferents, i estem treballant per permetre que les presons actuals es puguin traslladar a nous centres a la Zona Franca”, ha conclòs.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑