Barcelona situa el Poblenou com l’epicentre de la innovació social digital i del moviment maker

L’Ajuntament de Barcelona vol donar suport i impulsar el projecte Poblenou Maker District: Fem Barri, un dels projectes clau del Pla Barcelona Ciutat Digital per fomentar l’ecosistema de la innovació de la ciutat i donar visibilitat a la xarxa d’iniciatives existents al barri que aprofiten la tecnologia per transformar i millorar la vida de les persones i sostenibilitat de la ciutat.

Poblenou és l’antic barri industrial de la ciutat, el conegut com a Manchester català, transformat gràcies al 22@Barcelona en un barri de la nova economia basada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), bàsicament sota un lideratge públic, i que ara, sorgit d’iniciatives privades, de barri i comunitàries, alberga també una comunitat mixta de tallers, Maker spaces, Fab Labs, universitats, institucions de recerca, restaurants, empreses i moviments socials actius, que fomenten nous valors per Barcelona.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va destacar ahir que “a Barcelona volem aprofitar les oportunitats que comporta la revolució tecnològica que estem vivint i posar-la al servei de la ciutadania”. Segons Pisarello, “totes les grans polítiques públiques que es fan a la ciutat, en matèria energètica, alimentària, de mobilitat, de transport, estan travessades per aquesta revolució tecnològica i aquest canvi digital”.

El màxim responsable municipal en matèria de política econòmica, tecnològica i de planificació estratègica, ha defensat que “volem una economia que es basi en la reindustrialització 4.0, una economia arrelada al territori, que doni oportunitats a la nova manufactura vinculada a les noves tecnologies, i que compti amb la participació de la gent i als barris, com el Poblenou, on existeix tot aquest ecosistema de creadors, innovació digitals, makers, petits artesans, centres de recerca en matèria tecnològica”.

Encapçalats per l’alcaldessa, Ada Colau, una comitiva municipal va fer ahir un recorregut per conèixer alguns dels projectes que es lideren des de Leitat, Fab Lab Barcelona i el teixit associatiu del Poblenou Urban District, que corroboren la importància d’aquest barri com a nucli impulsor d’una iniciativa que aspira a fomentar la sobirania dels ciutadans i la democratització de la producció per expandir-se a la resta de districtes.

L’impuls conjunt d’un nou sistema productiu

El projecte Poblenou Maker District: Fem Barri vol impulsar aquest sistema productiu i de consum sostenible, aprofitar els processos de reindustrialització amb alt valor afegit gràcies a l’ús de tecnologies punteres, la fabricació digital, la impressió 3D, etc… Es tracta, en definitiva, de fomentar una nova política industrial (la indústria 4.0), per fer que el Poblenou esdevingui un pilot de Ciutat Maker, un prototip de ciutat oberta, col·laborativa, democràtica, productiva, creativa i innovadora, que dona suport a la producció local i a la manufactura avançada.

Aquests processos, a la vegada, van lligats a potenciar les estratègies de KM0, la producció local de valor afegit amb intervencions a petita escala, que posen èmfasi en les economies circulars i col·laboratives, i que tenen sempre una base de compromís cívic i participació ciutadana. També es pretén fomentar dins de la indústria local elements com la sostenibilitat o el reciclatge i desenvolupar el concepte d’upcycling, que es basa no només en reutilitzar elements, sinó en transformar-los de manera creativa per donar-los nous usos.

El Poblenou Maker District: Fem Barri, promogut per la comissionada de tecnologia i innovació digital, Francesca Bria, està alineat amb la visió internacional del Fab City, la construcció d’un nou paradigma per a les ciutats, que permeti reduir, la seva petjada ambiental i social, a través de la producció local d’aliments, energia i productes, i mitjançant l’intercanvi de coneixement a nivell mundial, utilitzant el poder del moviment Maker i la xarxa global Fab Lab.

Barcelona és líder global en aquest projecte. Actualment, la iniciativa mundial Fab City, la formen 16 membres, 12 ciutats i regions com Amsterdam, París, Barcelona, Shenzhen, Detroit, Boston, Cambridge, Kerala (Índia), etc… Al 2018, Barcelona organitzara la conferencia Fab City Summit en el marc del Fab14 a París.

Per impulsar aquest model d’economia circular, l’Ajuntament impulsarà polítiques que facilitin l’accés al finançament d’aquestes iniciatives que contribueixen a resoldre reptes ciutadans mitjançant la tecnologia, i ha avançat que es vol explorar la possibilitat de lligam del sistema d’innovació amb la compra pública.

En aquest sentit, es llançaran iniciatives de finançament a aquesta comunitat, en concret una línia de subvenció per projectes d’Innovació Social Digital (DSI) de 300.000 euros (5 projectes de 50.000 euros i 5 projectes de 10.000 euros). També es promouran tallers i jornades de treball amb les entitats del barri per co-crear polítiques públiques per fomentin aquesta nova economia i donin embranzida al projecte.

Alguns dels espais referents que formen part del projecte i que avui s’han reunit amb l’alcaldessa:

LEITAT, Centre tecnològic

Associació privada d’industrial sense ànim de lucre, LEITAT és un Centre Tecnològic que té com a objectiu col·laborar amb empreses i institucions afegint valor tecnològic tant als productes com als processos. Centra les seves tasques en la investigació, el desenvolupament i la innovació industrial (R + D + 2i).

Des de LEITAT es promouen projectes de I+D orientats al mercat, en els sectors químic, de l’energia i el medi ambient, la biotecnologia, l’obtenció de nous materials i nanomaterials, i la millora productiva de processos industrials.

http://leitat.org

Fab Lab Barcelona

El Fab Lab es el primer i més avançat laboratori de fabricació digital de Europa i el Green Fab Lab, situat a Collserola, és el també el primer laboratori de fabricació digital que te com a objectiu la autosuficiencia a tots els nivells.

El Fab Lab Barcelona forma part de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, i desenvolupen diferents programes educatius i d’investigació relacionats amb les múltiples escales de l’hàbitat humà. És també seu global, en col·laboració amb la Fab Foundation i el Centre for Bits and Atoms del MIT, de la coordinació del programa Fab Academy

https://fablabbcn.org/

Poblenou Urban District

Una associació fundada a principis de 2012 per la Claudia Costa i Glòria Morera que té com a objectiu promoure l’àrea del Poblenou com el nou districte d’Art i Creativitat de Barcelona. És a Poblenou on coexisteixen edificis ultra-moderns com la Torre Agbar o el Design Hub de Barcelona amb antics magatzems, galeries d’art, organitzacions, estudis de disseny, agències de publicitat, centres d’educació superior, empreses de producció, hotels i restaurants.

Des dels seus inicis, l’associació Poblenou Urban District ha treballat per establir el barri com el més nou epicentre cultural i empresarial dins el marc metropolità de Barcelona, seguint empreses similars en altres ciutats com el Wynwood Arts District de Miami o el Meat Packing District a Nova York.

Poblenou està travessant una imparable transformació liderada per la comunitat creativa promoguda pel Districte Urbà de Poblenou. Reinventa i genera propostes que situen aquest centre postindustrial en l’avantguarda de Barcelona.

http://www.poblenouurbandistrict.com

LEKA

El restaurant LEKA ha estat servint al Poblenou des de 1984. Serveixen cuina casolana de mercat amb vocació internacional, esmorzars, entrepans variats, menús diaris i menjar per emportar.

L’establiment de tota la vida ara llueix decoració i mobles de Fab Lab (IAAC) i uniformes dissenyats pels alumnes de disseny de moda de la Bau, centre universitari de disseny. D’aquesta manera crea una sinèrgia entre els espais associats a Poblenou Urban District.

http://www.restauranteleka.com/

ATTA33

Atta33 és un espai versàtil dedicat a la fabricació d’idees. Aquesta nau industrial de 400 mts2 conté un coworking i taller de fabricació digital que busca acollir esdeveniments i projectes que inspirin i deixin una empremta.

http://www.atta33.com

TransfoLab

TransfoLAB BCN està situat en un antiga fabrica de peces de cotxes transformada en un espai compartit per a makers, arquitectes, dissenyadors i aficionats amb l’interès en el disseny i l’experimentació amb la recuperació de

residus. És un espai vibrant d’idees, innovació i creativitat equipat, entre d’altres, d’un taller (treball de la fusta, el ferro, la pintura…), d’un espai on dissenyar i inventar, un Showroom i una reserva de materials reciclables per a fer-ne creacions. Forma part del “Fab City Prototype”.

http://www.transfolabbcn.com/

Barcelona, ciutat pionera en el camp de la Industria 4.0 i la manufactura avançada

El fet que la ciutat de Barcelona és pionera en el camp de la Industria 4.0 i la manufactura avançada ho demostra que compta amb el primer Fab Lab de la Comunitat Europea i que l’Ajuntament de Barcelona s’ha convertit en la primera administració pública que ha impulsat una xarxa de laboratoris de fabricació digital anomenats Ateneus de Fabricació, que permeten involucrar a tothom en l’ús i desenvolupament de tecnologies participatives, on les persones fabriquen les seves eines i projectes reals, el que els converteix en una eina per a la inclusió social i la millora de la ocupació a la ciutat.

Per seguir impulsant aquesta comunitat existent al Poblenou, al mes de març s’impulsaran tallers i jornades de treball amb les entitats del barri per co-crear quines polítiques publiques es poden impulsar per a donar embranzida i visibilitat al projecte: districte, veïns i les veïnes, makers, universitats i empreses i també Barcelona Activa, per fomentar la industria 4.0, vinculada al pla de desenvolupament econòmic del districte.

També es treballa amb la idea de poder celebrar una Maker’s Faire a Barcelona, al mes de juny, amb l’objectiu de posar en contacte i mostrar el treball d’inventors, creadors, manetes, hackers, artesans, científics amb la intenció de promoure la imaginació, la creativitat i l’aprenentatge de noves habilitats i acostar la industria 4.0, la robòtica i les potencialitats del la impressió 3D i la fabricació digital a totes les edats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑