L’encariment dels preus ja s’ha convertit en la màxima preocupació personal dels barcelonins

30-9-2022 / L’actual situació inflacionària i l’encariment dels preus s’ha convertit en la màxima preocupació personal dels barcelonins i les barcelonines. L’Enquesta de Serveis Municipals 2022 revela que les mencions als problemes econòmics s’incrementa amb un percentatge que es duplica respecte a l’any passat i arriba al 13,8% de les mencions, la dada més alta des de 2014.

Enguany la preocupació prioritària a nivell personal no és l’atur, que recull l’11,7% de les respostes -quatre punts menys que l’any passat-, sinó la inflació i la situació de crisi i empobriment global per la pujada dels preus de béns i serveis bàsics.

Amb TELEGRAM reps a l’instant al teu mòbil les nostres notícies. Clica aquí i segueix-nos: t.me/barcelonadia

L’enquesta, doncs, mostra les conseqüències de l’actual escenari internacional que en un context de guerra, encariment dels serveis bàsics i inflació generalitzada, té un clar reflex en  les economies domèstiques i genera, a la vegada, un estat d’ànim de pessimisme i incertesa en l’opinió pública.

L’Enquesta de Serveis Municipals és la principal eina demoscòpica de l’Ajuntament de Barcelona que des de 1985,  recull l’opinió de la ciutadania d’aspectes rellevants de la ciutat i del barri, així com de la gestió municipal. Consta de sis mil entrevistes fetes presencialment a la llar a persones majors de 18 anys fetes entre el 17 de febrer i el 16 de maig de 2022.

A nivell de població, s’observa entre els enquestats un increment de la població estrangera o d’origen estranger, confirmant l’estructura de nacionalitat del padró municipal. El 21,7% dels i les entrevistades tenen nacionalitat estrangera, la taxa més alta de tota la sèrie històrica de l’enquesta davant un 78,2% que té nacionalitat espanyola, adquirida en alguns casos recentment.

Només set de cada deu barcelonines i barcelonins entrevistats ha disposat de la nacionalitat espanyola des del seu naixement. Així mateix, el percentatge de persones entrevistades que ha viscut a Barcelona tota la seva vida és el més baix de la sèrie, empatat amb l’any passat, i representa el 38% dels entrevistats. L’any 2000 eren el 55%.

Tres quartes parts dels entrevistats aproven la gestió municipal, la institució de govern més ben valorada

L’Ajuntament és la instància de govern més ben valorada i obté un 5,7 de nota mitjana, la mateixa nota que al 2020. Tres de cada quatre persones entrevistades (73,7%) aproven la gestió municipal i la suspenen prop d’una quarta part (24,9%) dels enquestats. Tant els qui aproven com suspenen la gestió municipal ho expliquen, de manera majoritària, per motius polítics. Tot i així, enguany augmenten els qui aproven l’Ajuntament per la seva gestió administrativa.

Les principals demandes a l’Ajuntament son millorar la neteja i la seguretat i es manté la valoració positiva de la ciutadania de la gestió dels diners que fa l’Ajuntament, amb un 45% dels enquestats que consideren que és bona o molt bona.

En conjunt, la gestió de l’Ajuntament continua sent la que rep millor puntuació de la ciutadania de les diferents administracions. En aquesta enquesta es recupera la valoració de la Generalitat de Catalunya, que obté un 5,6 i hi ha un recuperació evident del Govern espanyol, que aprova per primer cop des de 2008, immediatament abans de la crisi econòmica.

Optimisme de cara al futur

La percepció de l’evolució de la ciutat és manté idèntica a la de 2021: la meitat de les persones entrevistades (53%) creuen que la ciutat ha empitjorat, un 29% que considera que ha millorat i un 15,4% que està igual. Els optimistes de cara al futur són clarament majoritaris amb prop d’un 58% que opina que millorarà. La satisfacció de viure a Barcelona es manté estable, amb un notable i una nota mitjana de 7,4.

Pel que fa a les preocupacions de la ciutadania, la inseguretat i la neteja encapçalen la llista de les problemàtiques, amb un 19,1% i un 12,4 % de les mencions, respectivament. En tercer lloc se situa la preocupació per l’accés a l’habitatge, (6,7%). S’incrementa la preocupació pels temes com la contaminació, que ocupa el quart lloc, i la congestió de trànsit mentre disminueixen les referències a temes polítics i econòmics.

Cal destacar que la seguretat a la ciutat i al barri aprova amb un 5,3 i un 5,9 respectivament, notes estables malgrat la recuperació del turisme, de la mobilitat i de l’activitat general de la ciutat després de la pandèmia.

Tant a Catalunya com a Espanya, les qüestions polítiques es posicionen com a problema més destacat: l’encaix de Catalunya a Espanya és el principal problema a Catalunya seguit d’aspectes polítics més generals. En el cas d’Espanya, els aspectes polítics, amb més d’una quarta part de les mencions, són, amb gran diferència, el principal problema.

Bona nota pel conjunt de serveis municipals

En conjunt la valoració dels serveis municipals és molt bona i hi ha diferents indicadors que evidencien un escenari de post-pandèmia. Dels vint-i-sis serveis demanats, nou serveis obtenen un notable i vint-i-un superen el sis com a nota mitjana. Només suspèn l’aparcament amb un 4,0.

Enguany destaca la recuperació de l’ús i de les valoracions de serveis com centres cívics, activitats culturals, festes populars i, sobretot, el transport públic, serveis molt afectats per la pandèmia.

En el cas del metro i autobús, serveis molt afectats per la pandèmia, es manté la recuperació de la nota mitjana que ja es va donar al 2021 (7,3 per a cada servei, igual que per al tramvia) sinó que el percentatge d’usuaris s’incrementa en 4,3 punts en tots dos casos. Com en tots els serveis, els usuaris del transport públic el valoren millor que el conjunt de la població.

Pel que fa al mitjà de transport usat amb més freqüència per desplaçar-se, el 66% de les persones enquestades afirma que és el transport públic, el 21,5% menciona el transport privat i un 12,4% diu que va caminant.

 

 

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑