La recollida de taronges a Barcelona per fer-ne melmelada s’estén a cinc districtes

26-2-2022 / La recollida comunitària de taronges amargues s’estén enguany a cinc districtes de la ciutat, Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia. L’espigolada es fa amb persones voluntàries de diverses entitats de cada districte sota la coordinació de la Fundació Espigoladors.

Es tracta d’una iniciativa inclosa al programa Mans al Verd, que fomenta la gestió compartida dels espais verds de la ciutat i l’estratègia d’agricultura urbana. Alhora també és una aposta per l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació saludable. Els més d’11.000 pots de melmelada que es puguin fer amb les taronges recollides es donaran a diferents entitats socials de cada districte.

L’espigolada es va iniciar ahir divendres al districte de Les Corts, continua avui a Sant Andreu i Ciutat Vella i finalitzarà demà diumenge als districtes de Sant Martí i de Gràcia. Els voluntaris de cada districte faran la recollida de les taronges que posteriorment seran processades i transformades en melmelada a l’obrador social de la Fundació Espigoladors.

Aquesta melmelada 100% natural sota el nom de “La Marga”, compta amb l’aprovació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que ha analitzat les taronges en cru per garantir la seguretat en el consum.

Els pots de melmelada seran distribuïts a diferents entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària que cada districte triarà amb un procés participatiu. La previsió és que la melmelada es pugui lliurar el mes de maig.

Aquest 2022 és el segon any que es realitza l’activitat després que l’any passat es realitzés la primera espigolada al districte de Sant Andreu.

Amb la participació de 25 persones voluntàries, l’equip de la Fundació Espigoladors i el de Parcs i Jardins es van recollir un total de 800 quilos de taronges amargues que van permetre l’elaboració de 3.000 pots de melmelada natural. A Barcelona hi ha aproximadament uns 3.300 tarongers, dels quals una tercer part estan situats al districte de Sant Andreu.

L’espigolada de tarongers és una de les activitats previstes en el programa Mans al Verd que fomenta l’Estratègia d’Agricultura Urbana de la ciutat amb l’objectiu de millorar i augmentar la superfície agrícola a la ciutat. Els eixos d’aquesta estratègia, clau en la transformació cap a una ciutat més sostenible, són:

1.- Incrementar la superfície cultivada de la ciutat per millorar la qualitat de l’espai urbà.

2.- Potenciar l’agroecologia per incidir sobre el model agroalimentari i de consum.

3.- Assolir un model agrícola ecològic que potenciï la biodiversitat.

4.- Maximitzar els beneficis socials, terapèutics i emocionals de l’agricultura urbana, impulsant la implicació ciutadana, l’increment de la població activa, la gestió comunitària i el treball en xarxa.

5.- Promoure un model de governança compartida i establir els mecanismes municipals per a donar suport a l’agricultura urbana.

En aquest sentit, i amb la voluntat de divulgació de la iniciativa, la Fundació Espigoladors farà una sèrie de tallers i activitats durant els mesos de març i abril en diferents centres educatius i entitats de cada districte al voltant de la problemàtica del malbaratament alimentari.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑