Presentades vuit candidatures a la Sindicatura de Greuges de Barcelona

25-3-2021 / El teixit associatiu de la ciutat ha presentat fins a vuit candidatures per al càrrec de síndic o síndica de greuges de Barcelona. Entre el 15 de gener i el 15 de març ha estat obert el període de consultes en què es podien proposar aquelles persones que, per la seva trajectòria personal i professional i pel seu coneixement de la ciutat, es consideressin adients per a la Sindicatura.

Estem a Telegram: t.me/barcelonadia

Les vuit candidatures presentades signifiquen un important increment respecte al procés d’elecció de fa cinc anys, en què es van presentar cinc persones per al càrrec.

Amb la validació de les candidatures continua el procés d’elecció, que el pròxim 19 d’abril, i fins al 19 de maig, entrarà en la fase de suports, en què la ciutadania a títol individual i també les entitats podran donar suport a alguna de les candidatures. Per a tal efecte, s’habilitarà un espai al web de participació Decidim.Barcelona perquè les persones candidates puguin rebre els suports. Alhora, en aquest període es durà a terme una campanya de comunicació institucional per donar a conèixer el procés i les candidatures a la ciutadania.

 

Aquesta fase de suport popular, que es va dur a terme per primera vegada el 2016, persegueix un doble objectiu. D’una banda, acostar la Sindicatura de Greuges a la ciutadania i donar-la a conèixer com a institució municipal que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques davant de l’administració. De l’altra, potenciar els mecanismes de democràcia activa entre la ciutadania i fer arribar aquesta veu als membres del Plenari del Consell Municipal que, en última instància, segons estableix la Carta Municipal de Barcelona, és l’òrgan competent per escollir el nou síndic o la nova síndica.

Les candidatures presentades són les següents:

RAMON NICOLAU I NOS

Persona amb experiència associativa en diferents entitats (Auxilia, ACIM, AVEE; …), fundacions (APIP-ACAM, Salas, Lestonnac, Pere Mitjans, Pere Tarrés, Fundesplai, …) i federacions (ECOM, DINCAT, FCVS, FEICAT, ECAS, …). Experiència de direcció i gestió en diferents Administracions (Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Govern d’Andorra). Director de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa del 2006 al 2011. Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Funció Directiva a l’Administració Pública, Director d’Activitats de Lleure. Ha estat presentat per 50 entitats.

DAVID BONDIA GARCIA

Professor titular de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat de Barcelona, President de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i membre del Patronat de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Membre del Comitè Executiu de la Xarxa EUROMED-Rights, membre de l’equip del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura i vice-president d’Estructura catalana de drets humans. Membre de la Comissió d’Empara del Reglament de Participació Ciutadana i del Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat presentat per 43 entitats.

 

RICARD DE LA ROSA FERNÁNDEZ

El candidat ha acreditat la seva defensa dels drets fonamentals a través de la seva col•laboració durant 26 anys amb entitats LGTBI i a més compta amb una formació jurídica amb nivell de doctorat, complementada amb estudis d’igualtat de gènere i mediació. Ha dut a terme diverses publicacions que acrediten que ha aprofundit en l’estudi dels drets LGTBI, la seva evolució i les propostes de millores legals en la matèria. També com professional de l’advocacia ha dedicat bona part de la seva carrera professional a la defensa jurídica en matèria de drets de la persona. Ha estat presentat per 9 entitats.

ROSA CAÑADELL PASQUAL

Dedicada al món de l’educació i l’activisme social. Llicenciada en psicologia i diplomada en magisteri. Professora d’educació secundària i de directora d’un institut. Va ser durant set anys portaveu del sindicat USTEC•STEs. Cofundadora del Seminari Ítaca d’Educació Crítica. Escriptora de llibres i articles en revistes especialitzades, ha impartit nombroses conferències sobre la necessitat de l’educació com a una arma d’alliberament individual i col•lectiu. Ha estat presentada per la USTEC•STEs (IAC).

 

JORDI GIRÓ CASTAÑER

Persona dedicada al moviment veïnal de Barcelona des de fa més de 25 anys.  President de l’Associació de veïns i veïnes de la Vila Olímpica i President de la CONFAVC. Ha estat vicepresident de la FAVB de Barcelona, treballant en difents temas, habitatge, urbanisme, educació, participació, familias, infancia, entre d’altres.  Medalla d’honor de la Ciutat de Barcelona i membre del la comissió d’ampara del Consell de Ciutat de Barcelona.  Ha estat presentat per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta.

ZAIDA MUXÍ MARTÍNEZ

Doctora arquitecta des de 2002 i professora d’Urbanisme de l’ETSAB-UPC des de 2003. Entén l’urbanisme com una eina per a la igualtat, facilitador de drets i com una responsabilitat política i col•lectiva des d’aquesta mirada ha s’ha dedicat a la docència, recerca i activisme. També ha estat responsable d’Urbanisme de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet entre 2015-2019, càrrec que li ha aportat experiència en l’aplicació de polítiques públiques. Ha estat presentada per l’entitat Col•lectiu Punt 6.

RAFEL LÓPEZ ZAGUIRRE

És educador social. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, secció Psicologia. Històricament ha treballat a Serveis Socials d’Atenció Primària. Des del 2001, cap de l’Àrea de Serveis Personals a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Prové del món dels esplais vinculats al MCEC i a ESPLAC. Actualment és membre del Consell Municipal de Benestar Social de Barcleona, del Consell de governança de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i del Consell rector de l’IMMSB. Ha estat presentat pel Col•legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya.

 

ISABEL ALONSO DÁVILA

Llicenciada en Història, va participar a la lluita estudiantil antifranquista per la qual cosa va ser detinguda, empresonada i processada. Ha participat a les lluites feministes. Ha sigut catedràtica d’IES. A la ciutat de Barcelona, als IES Verdaguer (Ciutadella), Miquel Tarradell (Raval) i Sant Andreu (Nou Barris). Ha format part de grups d’investigació de la UAB centrats a la presència de dones i homes als mitjans. Ha rebut el premi Emilia Pardo Bazán i el 8 de març. Ha sigut presidenta de l’Associació pel Dret a Morir Dignament, que ha presentat la seva candidatura.

Foto: Maria Assumpció Vila, actual Síndica de Greuges de Barcelona

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑