Dispositiu de serveis de transport públic, trànsit, seguretat i neteja per a la nit de Cap d’Any

31-12-2019 / La ciutat de Barcelona torna a celebrar l’arribada del nou any amb un gran esdeveniment a l’avinguda de la Reina Maria Cristina a càrrec de Group F, una de les grans companyies internacionals d’espectacles pirotècnics i de teatre a l’aire lliure. L’espectacle començarà a les 23:48 hores i durarà durarà fins a les 00.12 hores.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu per garantir la bona convivència, la seguretat i la neteja la Nit de Cap d’Any. El dispositiu de seguretat es farà de forma conjunta i coordinada amb els Mossos d’Esquadra. Bombers de Barcelona també ha preparat un dispositiu específic per garantir la seguretat de l’espectacle. Durant l’acte es reforçaran també els serveis de neteja.

 

Reforç de Seguretat i accessos i sortida de l’Avinguda Maria Cristina

Tant Guàrdia Urbana de Barcelona com els Mossos d’Esquadra reforçaran la seva presència a la zona on es realitzarà l’espectacle per realitzar tasques de prevenció i garantir la seguretat.

A la zona de l’espectacle, i per tal de reforçar les tasques de vigilància i seguretat dels cossos policials, es col·locaran elements de protecció que en cap moment impediran el pas dels vehicles policials o d’emergències.

La zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera costat Besòs de l’avinguda Reina Maria Cristina. La vorera costat Llobregat estarà tancada com a vial i zona de seguretat.

L’únic accés a la zona de celebració, serà per plaça Espanya. No es permetrà l’accés de públic ni per l’avinguda Rius i Taulet ni per l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

Aquestes vies es reservaran per evacuació en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada finalitzat l’espectacle. Una vegada finalitzin les campanades es facilitarà la sortida dels assistents, tant per l’avinguda Reina Maria Cristina com per l’avinguda Rius i Taulet / avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

Per tal de controlar i impedir actes incívics, s’establirà un dispositiu de seguretat i de control amb filtres dinàmics, format per equips de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, a l’accés de la plaça Espanya i al llarg de l’avinguda Reina Maria Cristina.

Talls de trànsit i afectacions a vianants

No es pot estacionar a l’Avinguda Maria Cristina des del passat 27 de desembre, i no es podrà estacionar a partir de les 00:00 hores del dia 31 de desembre fins a les 02:00 hores del dia 1 de gener a:
– Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia (costat mar), entre l’avinguda Reina Maria Cristina i l’accés al pavelló Mies van der Rohe.
– Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia (costat muntanya, motos en vorera), entre l’avinguda Reina Maria Cristina i Mèxic.
– Avinguda Rius i Taulet (ambdós costats) entre avinguda Reina Maria Cristina i carrer Guàrdia Urbana.
– Plaça Carles Buïgas (vial conegut com a 6025).
– Carrer Guàrdia Urbana (espai antigament anomenat plaça Vídues).
– Mirador del Palau Nacional (ambdós costats de la calçada de la banda Llobregat).
– Avinguda Muntanyans, des del Mirador del Palau fins la Capella de Santa Madrona Poble-Sec (ambdós costats de la banda Besós al Palau Nacional, tram de 50 m.).
– Les dues primeres zones esglaonades de l’aparcament del costat Llobregat del Palau Nacional.

– Plaça Espanya – avinguda Reina Maria Cristina (ambdós costats / motos en voreres).
– Gran Via CC, costat muntanya, motos en vorera, entre pl. Espanya i ctra. La Bordeta

Des del passat 26 de desembre s’estan realitzant les tasques de muntatge de les estructures i instal·lacions de l’espectacle, afectant a la mobilitat dels vianants a la zona.

Des d’ahir s’han tallat els accessos a les passarel·les de l’Avinguda Maria Cristina a la plaça Carles Buïgas; a partir d’avui es tallaran els accessos a les escales laterals de la plaça de les Cascades a passeig Jean Forestier, així com l’accés a l’Eix Monumental. Durant el dia de demà es precedirà també al tancament dels accessos al pàrquing de l’Avinguda Reina Maria Cristina.

També a partir de les 19.00 hores o quan l’acumulació de públic ho faci necessari, es tallarà al trànsit a l’avinguda Reina Maria Cristina, així com a l’avinguda Rius i Taulet i l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia entre els carrers Guàrdia Urbana i Mèxic.

Efectius de neteja

L’operatiu de neteja previst per Cap d’Any preveu un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya i l’avinguda Reina Maria Cristina. En aquest dispositiu extraordinari hi participaran 46 persones dels serveis de neteja. També es col·locaran 44 lavabos químics, quatre d’ells adaptats per a persones amb diversitat funcional. Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana, tant amb tasques prèvies a l’inici dels actes com en la neteja posterior de tota la zona. Un cop finalitzi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips de neteja faran una neteja integral de tot l’espai.

Aquest any, i dins les accions Residu Zero #Plàstic Zero, que promou la NO utilització de plàstics d’un sol ús a la ciutat, es lliuraran gots reutilitzables de 500 ml per bescanviar per les ampolles de vidre que no es poden entrar a l’Av Maria Cristina. S’han produït fins a 10.000 gots amb la frase “Utilitza’m dins i fora la festa”. A les persones que portin ampolles de vidre se’ls lliurarà aquests gots per a que puguin abocar-hi la beguda i accedir al recinte de manera segura. A la sortida hi haurà 7 punts per la recollida d’aquests gots per poder-los reutilitzar, un cop nets, en altres esdeveniments de ciutat. Amb aquesta acció es visualitza el compromís de l’Ajuntament per promoure el Plàstic Zero dins les accions vinculades a l’Emergència Climàtica. La recollida selectiva de la festa es complerta amb punts per la recollida d’envasos i papereres pel rebuig.

També hi haurà un reforç del dispositiu de neteja amb equips treballant per tal de garantir que espais com la plaça de Catalunya i la Rambla estiguin nets a primera hora del matí.

 

Dispositiu a tota la ciutat

En previsió que a la plaça de Catalunya o altres indrets, principalment de la zona centre, tot i que no hi ha cap acte, es concentrin grups de persones per celebrar el cap d’any produint-se actes que puguin incidir en el normal desenvolupament de l’ús de la via pública, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu de prevenció.

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïns i veïnes i es vigilaran activitats il·legals a la via pública. Els agents han estat realitzant durant aquests dies inspeccions a locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors o a la via pública. Durant els dies previs a les celebracions la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han procedit a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral·lelament, s’ha estat controlant el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A banda, s’han establert dispositius de protecció dels menors en relació al consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

Alcoholèmies i drogo-test

La Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogo-test a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la prevenció d’accidents. El cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i d’altres substàncies per evitar accidents i que tothom pugui gaudir de la celebració i tornar a casa seva amb seguretat.

El Metro funcionarà tota la nit

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Així, vuit línies i 158 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5 del matí de dimarts, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de dimecres, 1 de gener, a les 12 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB. Metro respondrà amb una oferta i un dispositiu especials: des de les 10 de la nit de dimarts fins a les 2 de la matinada de dimecres els trens circularan a intervals de 4-5 minuts a les línies 1, 3 i 4 i de 7-8 minuts a les línies 2 i 5. Entre les 2 i les 5 del matí els trens circularan amb una freqüència de pas de 5 minuts a la línia 4 i de 7-9 minuts a la resta de línies convencionals de la xarxa.

 

Per arribar a l’avinguda Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització.

A causa dels preparatius de la festa, als voltants de l’emplaçament hi haurà desviaments en les línies de bus de TMB que hi circulen, inicialment la 13, la 23, la 55 i la 150, afectacions que es podran ampliar a d’altres línies segons les restriccions de trànsit que s’apliquin a la plaça d’Espanya el mateix dia 31 i l’afluència de públic.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑