El Zoo de Barcelona reintrodueix prop d’un centenar de ferrerets a la Serra de Tramuntana de Mallorca

8-12-2019 / El Zoo de Barcelona reintroduïrà, el proper dimarts, 88 ferrerets (Alytes muletensis) a la Serra de Tramuntana de Mallorca, el seu hàbitat natural. Es tracta d’un amfibi endèmic de la illa de Mallorca en perill d’extinció.

Els esforços realitzats han fet que, gràcies al desplegament del Pla de Conservació, l’espècie hagi passat d’estar «en perill crític» a catalogar-se com a «vulnerable», tal i com s’estableix de la llista vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

L’alliberament dels exemplars de ferrerets que s’han reproduït al Zoo de Barcelona tindrà lloc el proper dia 10 de desembre a la Serra de Tramuntana de Mallorca, i comptarà amb la presència del conservador del Terrari del Zoo, Manel Aresté.

Aquesta és la tercera reintroducció de ferrerets que es realitza per part del Zoo en els últims 3 anys, superant en total els 220 individus reintroduïts. L’actuació amb aquesta espècie ha rebut el reconeixement internacional i està servint de model per a altres plans de conservació.

Aquesta acció s’emmarca dintre de les directrius del nou model de Zoo que s’està desplegant actualment, prenent un dels eixos estratègics com a punt de partida, el de la conservació. D’aquesta manera es duu a terme una gestió integrada de la biodiversitat, tant “in situ”, a l’hàbitat natural de l’espècie, com ex situ, treballant per la conservació de l’espècie des de les instal·lacions del Zoo.

Èxit del Pla de Conservació del ferreret

El ferreret va ser inclòs a la llista vermella de la UICN al 1982 amb motiu del número limitat d’exemplars que hi havia a la natura i la seva limitada àrea de distribució a la Serra de Tramuntana. Al 1991 es va redactar el Pla de Conservació de l’espècie, amb els objectius de conservar les poblacions existents i crear nous punts de reproducció, així com controlar els seus depredadors, lluitar contra la contaminació del seu hàbitat i fer divulgació de la seva situació.

 

Amb aquest objectiu es va signar també un acord de col·laboració entre el Zoo de Barcelona i la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern balear. Fruit d’aquest compromís, van arribar al Zoo 23 exemplars adults de ferrerets i, a partir d’aquest moment, es va començar a treballar en la seva reproducció, que va resultar espectacular, van néixer més de 1500 individus, el 95% dels quals van ser reintroduïts al seu hàbitat natural.

Els amfibis són autèntics indicadors mediambientals de la salut dels ecosistemes i la seva conservació és fonamental per al manteniment de l’equilibri ecològic. Els visitants del Zoo de Barcelona poden observar els ferrerets al complex del Terrari, en una instal·lació dedicada a la seva espècie que recrea el seu hàbitat rocallós de les muntanyes mallorquines.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑