Els fets delictius a Barcelona pugen un 9% durant el primer semestre del 2019 i les detencions un 17,4%

Barcelona 19-7-2019 / Barcelona ha registrat un augment del 9% dels fets delictius comesos durant el primer semestre de l’any (115.014) i un increment del 17,4% de les detencions (11.322) i del 6,8% dels investigats (35.597).

Aquest augment de l’activitat policial, que en els casos de robatoris amb violència a l’espai públic ha crescut en detencions fins a un 85%, es manté de manera continuada durant els primers sis mesos de l’any respecte el mateix període de l’any anterior.

 

Malgrat l’augment dels fets delictius durant aquest període, l’evolució de les dades delinqüencials mostra un lleuger descens del 2% dels fets registrats durant el mes de juny respecte al mes de maig. Aquest descens està motivat per un alentiment en les denúncies per furts comesos des del mes d’abril d’enguany.

Les dades delinqüencials mostren que al districte de Ciutat Vella han baixat els fets delictius durant els mesos de maig i juny. Aquest districte juntament amb l’Eixample és on es concentren la meitat dels fets delictius que es produeixen a Barcelona. Al districte de Ciutat Vella s’han dut a terme nombroses actuacions policials en l’àmbit del tràfic de drogues i va ser en aquest districte on es va posar en marxa el dispositiu Ubiq d’àmbit regional amb l’objectiu de millorar la percepció de seguretat ciutadana i lluitar contra situacions d’inseguretat derivades del tràfic i consum de drogues i relacionades amb furts i delictes violents. Aquests dispositiu també es duu a terme a altres districtes de la ciutat.

Delictes contra el patrimoni

Els delictes contra el patrimoni pugen un 10%. Pel que fa als robatoris violents i/o amb intimidació augmenten un 31% i en aquest àmbit destaquen els robatoris amb violència i intimidació a la via pública que creixen fins a un 35%. Els furts augmenten un 8,3%, i els robatoris amb força a establiments comercials un 66%. En canvi, els robatoris amb força a interior de domicili experimenten una davallada continuada des de principis d’any fins a situar-se al 16% per sota respecte el mateix període de l’any anterior. Els cossos policials han detingut 243 autors de robatoris a pisos. La Divisió D’Investigació Criminal ha desarticulat diversos grups criminals especialitzats en aquest tipus de robatoris, la qual cosa ha estat un element determinant en la lluita contra aquesta tipologia delinqüencial per capgirar una tendència que durant el 2018 havia mantingut un creixement continuat.

Des de l’octubre de l’any passat s’han dut a terme importants i determinants investigacions de la DIC que han suposat el desmantellament de 5 grans organitzacions criminals. En total s’han detingut 36 persones membres d’aquests grups. Amb aquestes desarticulacions, els fets delictius en aquest àmbit han baixat de manera continuada.

Els robatoris violents al carrer, un 3,6% dels fets registrats

Els robatoris amb violència i/o intimidació a l’espai públic representen un 3,6% de tots els fets delictius que es produeixen a la capital catalana. Els investigadors han detectat que una part d’aquests fets s’han iniciat com a furts, però han acabat sent robatoris violents. Durant el primer semestre de l’any s’han denunciat 4.207 robatoris amb violència comesos al carrer, un 35% més que l’any passat.

En aquest tipus de fets delictius, els dos cossos policials han incrementat les detencions més del 85% respecte el període anterior, passant de 3.117 a 4.207 detencions. Es realitzen 23 detencions diàries.

Una de les modalitats delictives que s’ha produït durant aquest període és el robatori de rellotges de luxe. En aquest sentit, ahir es va dur a terme un dispositiu
d’investigació contra un grup criminal especialitzat en robatoris violents de rellotges que va acabar amb un balanç d’11 detinguts.

Durant el primer semestre, s’han denunciat 261 casos de robatoris de rellotges de luxe i s’han realitzat 87 detencions, la majoria in fraganti, a les quals s’han d’afegir les detencions realitzades ahir.

Els furts mostren un lleuger alentiment

Els furts ocupen un 58% dels fets que passen a la ciutat i centren part dels esforços que destinen els cossos policials per aturar aquesta activitat delictiva que es produeix en tres àmbits: al carrer, al transport i als establiments comercials. Un 35% dels furts passen a l’espai públic, un 33% als transports públics i un 28% en establiments comercials.

Durant els darrers tres mesos, els furts han mantingut una tendència estable i no han augmentat, situant-se en dades molt similars als períodes anteriors. Durant el primer semestre de l’any s’han registrat 67.276 furts, un 8,4% més que durant el mateix període de l’any passat, la qual cosa significa que es produeixen de mitjana 365 furts al dia.

 

Les detencions per furts han crescut un 34%, situant-se a 3.093, la qual cosa representa una mitjana diària de 17 detencions, la majoria in fraganti.

D’altra banda, els robatoris amb força a establiment comercial, que representen un 1,75% dels fets que es registren a la ciutat, han crescut un 66%, passant de 1.216 fets a 2.018. Pel que fa a les detencions, han pujat un 61% i se situen en 328.

Els delictes contra les persones experimenten un lleuger descens del 0,6%. Destaquen en aquest àmbit, els delictes de lesions que han baixat un 1%, passant de 2.074 a 2.053 casos.

Les agressions i abusos sexuals augmenten un 6%, situant-se en 330 fets i 105 detencions.

Durant aquest semestre s’han registrat 3 homicidis, en un dels quals es va detenir l’autor dels fets. En la resta dels casos, les investigacions estan obertes. Respecte el 2018, també es van produir 3 casos.

Operacions antidroga a Ciutat Vella

Des de l’any 2017, s’han desmantellat al districte de Ciutat Vella 219 punts de distribució de substàncies estupefaents i s’han realitzat 298 detinguts. Precisament, en el marc de la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents, en menys d’un any, s’han realitzat dos importants dispositius d’investigació que han comportat el desmantellament de dos organitzacions criminals d’origen dominicà i paquistanès.

L’operatiu Suricat, dut a terme el passat mes de juny, ha desmantellat una organització que distribuïa drogues a turistes utilitzant venedors ambulants que captaven persones al carrer a les quals els oferien les drogues. En aquest dispositiu es van desmantellar 36 pisos i es van detenir 53 persones.

Pla d’actuació Polièdric

A Barcelona s’ha posat en marxa el Pla d’Actuació Polièdric (un pla preventiu i assistencial en l’àmbit del menor no acompanyat). Durant el primer semestre de l’any han arribat a Catalunya un total de 1.180 menors no acompanyats. Des de l’any 2.015 i fins ara, han arribat a Catalunya 7.350 menors no acompanyats.

 

La voluntat d’aquest pla és precisament protegir aquests menors i establir tots els mecanismes per tal d’evitar que aquests acabin generant problemes d’inseguretat.

El Pla d’actuació Polièdric ha suposat la posada en marxa d’un Sistema de Treball Operatiu Polièdric (STOP), format per agents de paisà que patrullen les zones de la ciutat on es detecten més fets delictius, sobretot furts i robatoris violents. Aquests sistema operatiu treballa per detectar conductes delictives que es produeixen al carrer per part de delinqüents habituals, entre els quals també hi ha menors d’edat. Durant el primer semestre de l’any, els cossos policials han realitzat un total de 551 detencions relacionades amb aquest àmbit.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑