La Filmoteca de Catalunya dedica un cicle a Pere Portabella i el Museu Can Framis una exposició

L’exposició Pere Portabella. Cinema, art i política, que presenta La Fundació Vila Casas al Museu Can Framis de Barcelona del 12 de febrer al 23 de juny, tindrà un complement imprescindible en el cicle que presentarà la Filmoteca de Catalunya.

La selecció de títols, a càrrec del mateix Portabella, servirà per perfilar una figura fonamental d’un cinema conceptual que, als anys setanta, s’oposava a la direcció cultural del franquisme. D’altra banda, els dijous del mes de febrer, els cinemes Texas de Barcelona acolliran la projecció del documental de Pere Portabella El sopar, centrat en una reunió d’expresos polítics celebrada el dia de l’execució de Salvador Puig Antich, el 1974.

L’exposició a Can Framis

La mostra sobre Portabella a Can Framis s’estructura en cinc àmbits que ressegueixen les diverses cares d’algú tan polifacètic: la seva trajectòria política es reflecteix al dedicat al retorn del president Tarradellas, que ell va organitzar; el cineasta és present en els sectors dedicats a Viridiana, coproduïda per Portabella, que va suposar el retorn de Buñuel a Espanya i va provocar un escàndol majúscul després de guanyar la Palma d’Or a Cannes, o en el que se centra en els films que ha dirigit, Portabella cineasta, que repassa part de la cinematografia del realitzador.

Tot seguit, l’exposició analitza la relació entre Portabella i el seu entorn artístic, com a director de cinema, productor i activista polític i cultural que ha col·laborat amb rellevants creadors d’avantguarda. El darrer àmbit expositiu, Portabella i Miró, s’endinsa en el vincle establert amb el pintor mallorquí, amb qui va col·laborar en diverses ocasions. L’obra de Pere Portabella ha entrat en grans institucions d’art contemporani com el MoMA, la Tate Modern, el Centre Georges Pompidou, la Documenta de Kassel, el Museu Reina Sofia o el MACBA.

El cicle a la Filmoteca

El mateix Portabella ha seleccionat el contingut de les cinc sessions programades a la Filmoteca, entitat que actualment conserva la totalitat dels materials que integren la seva obra. El director presentarà personalment la inauguració el cicle, dimecres 14 de febrer, amb la projecció d’Umbracle, a partir d’un guió de Joan Brossa, que serà alhora un homenatge al músic desaparegut el 4 de desembre passat Carles Santos, creador indestriable de la filmografia de Portabella, per al qual va col·laborar sovint en la banda sonora i fins i tot en el guió, en títols com Die Stille vor Bach o Pont de Varsòvia, també presents al cicle. Aquesta visió panoràmica de l’univers Portabella, Premi Nacional de Cinema el 2009 i Gaudí d’honor el 2012, es completa amb Vampir-Cuadecuc i es tancarà el 28 de febrer amb una taula rodona i tres peces curtes: Art a Catalunya i No al No, de nou amb l’estreta complicitat de Carles Santos, i Mudanza, particularíssim homenatge a Lorca rodat a la seva casa museu de la Huerta de San Vicente a Granada. A la taula rodona intervindran el cineasta Albert Serra, el catedràtic Josep M. Català, el director de fotografia Tomàs Pladevall i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

Sessions del cicle ‘Pere Portabella. Cinema, art i política’ a la Filmoteca:

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑