L’Ajuntament aporta 350.000 euros per innovar en aplicacions industrials de la fotònica que reverteixin a les empreses de Barcelona

Barcelona aportarà 350.000 euros a la innovació en aplicacions industrials del grafè, potenciant especialment que tinguin un impacte pràctic i positiu en el teixit empresarial de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona signa avui un conveni amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb aquest objectiu principal.

El Consistori aporta aquesta quantitat per promoure l’economia basada en la ciència i la tecnologia, de manera que s’impulsi els ecosistemes innovadors i emprenedors relacionats amb el grafè i les tecnologies quàntiques.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello ha subratllat que “Barcelona és un gran hub científic i tecnològic del sud d’Europa, i l’Ajuntament vol reforçar aquesta idea. Hem de ser una ciutat capdavantera en l’àmbit de la biotecnologia i la recerca, perquè sense progrés científic no hi ha progrés social, cultural i econòmic”, ha dit.

“L’ICFO és un gran centre de referència mundial, que és fonamental pel món que ja tenim ara i pel que vindrà en la propera dècada. La fotònica segurament serà al segle XXI el que l’electrònica va representar al segle XX. Els grans processos de canvi industrial i productiu en l’àmbit de la salut i medi ambient estan vinculats a la fotònica”, ha remarcat Pisarello .

“Per a l’Ajuntament és molt important acompanyar aquest tipus de projectes perquè permetran enfortir l’ecosistema productiu local, i fer que les empreses que treballen en aquests àmbits es puguin quedar a Barcelona i atraguin talent de tot el món. Estem al mig d’una gran revolució tecnològica i científica, i hem d’aconseguir que serveixi per millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, ha dit.

Segons ha dit, “hem de rellançar la marca i la imatge de la ciutat, que ha d’estar vinculada a projectes de futur en camps com la ciència, la tecnologia i la recerca, i sectors punters com la fotònica han de formar part de la reputació de Barcelona a Europa i el món. S’estan generant a tot Europa clústers en àmbits estratègics, i Barcelona ha demostrat que és una ciutat especialitzada en aquests sectors. Naturalment, amb aquest conveni estem llançant el missatge que Barcelona vol ser una ciutat científica que formi part del projecte científic de tot Europa i que és una ciutat oberta al món i al talent que es genera a tot arreu”.

El director del Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, ha destacat que es tracta d’un acord estratègic. “Ens permet fer recerca en fotònica, que s’aplica en molts àmbits com salut, medi ambient, energia, smart cities, àmbits d’impacte social, etc”.

“La gent que fem recerca intentem fer innovacions en temes importants i d’impacte global. A més, volem que aquesta recerca acabi tenint un impacte econòmic al nostre entorn perquè es creïn llocs de treball i empreses al nostre entorn”, ha subratllat Torner.

“El grafè és un material molt especial perquè té propietats úniques. És molt bon conductor, molt flexible, es pot posar a llocs on un material convencional no es podria posar, i permet fer aplicacions radicalment noves que amb materials convencionals no es podrien fer, com ara aplicacions biomèdiques. També té aplicacions molt potents com ascensors, càmeres de visió nocturna, càmeres de cotxes sense conductor, roba intel•ligent, etc”, ha dit Torner.

Un conveni estratègic

Aquesta és també una via per atreure a Barcelona i a Catalunya fons europeus, reunions, congressos i activitats internacionals, i inversions industrials relacionades amb el grafè i les tecnologies quàntiques. Alhora, contribueix a posicionar la ciutat com una de les metròpolis líders mundials en la investigació i explotació econòmica de productes d’alta tecnologia basats en la fotònica.

La subvenció aportada per l’Ajuntament de Barcelona anirà destinada a la creació d’empreses de base tecnològica (spin-offs) i a l’impuls de la innovació i la creació de valor en el teixit productiu de la ciutat a partir de la fotònica, amb especial incidència a accelerar el desenvolupament de tecnologies pròpies basades en el grafè i les tecnologies quàntiques per a aplicacions de mercat.

A més, es preveu estimular la participació d’entitats i empreses de Barcelona i Catalunya al Graphene & Quantum Flagships i a les iniciatives i projectes que se’n derivin, i facilitar la realització a Barcelona de proves de concepte innovadores de tecnologies i idees smart-city basades en grafè i tecnologies quàntiques.

 

L’impuls de la recerca i la innovació amb impacte pràctic per al teixit empresarial, una prioritat de l’Ajuntament de Barcelona

La subvenció de l’Ajuntament de Barcelona al Pla d’Activitats d’ICFO 2017-2018 prioritza el reforç de les activitats de recerca, desenvolupament, formació, emprenedoria, transferència tecnològica i innovació en àrees estratègiques (incrementant el nivell de maduresa de tecnologies en estudi), apostant per noves tecnologies en incubació a l’ICFO (6 noves start-ups d’àrees tan diverses com la salut o tecnologies a Smart Cities ja estan en incubació), promovent actuacions de promoció tecnològica a Barcelona esperant que Barcelona aculli en el futur empreses d’alta tecnologia que comercialitzin productes i serveis derivats o inspirats en el grafè i en tecnologies quàntiques.
Amb l’acord, el Consistori contribueix específicament a subvencionar el Pla d’Activitats 2017-2018 de l’ICFO, organitzat en 4 eixos d’aplicació directa a la ciutat de Barcelona i el seu ecosistema industrial i empresarial:

– Reforçar les activitats de recerca, desenvolupament, formació, emprenedoria, transferència tecnològica i innovació en àrees estratègiques, com són Wearables, Impressió 3D, Salut, Medi Ambient, Processos Industrials, Sensòrica i Smart-Cities.

– Desplegament d’aquestes accions a les tecnologies actualment en incubació a l’ICFO spin-off LaunchPad.

– Actuacions de promoció tecnològica a la ciutat.

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) va ser creat l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la missió de convertir-se en un referent global en recerca en ciències i tecnologies fotòniques (disciplina que es dedica a la generació, transmissió, detecció, control, manipulació i aplicació de la llum). L’Ajuntament de Barcelona va iniciar la seva col•laboració amb la subvenció del pla d’activitats de 2015 i 2016, que va contribuir a la creació d’empreses de base tecnològica -vàries d’elles ja s’han consolidat sortint de la incubadora d’ICFO-, l’impuls de la innovació i de la reputació de la ciutat com a puntera en investigació i explotació econòmica de productes d’alta tecnologia basats en fotònica i a la participació d’entitats i empreses de Barcelona i Catalunya en el marc del projecte Europeu Graphene Flagship.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació, tant a nivell d’empresa com de formació, i en aquest 2017 ja ha subvencionat altres activitats com els projectes de CARNET / CIT-UPC, orientats a la mobilitat sostenible de la ciutat estudiant solucions de transport intel•ligents, ecològics i integrats, o la Formula Student Spain, una competició en què estudiants d’Enginyeria d’arreu del món competeixen en el disseny, desenvolupament, construcció i conducció d’un monoplaça de competició, i amb majoria de cotxes elèctrics.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑