Barcelona prova amb èxit el Matchfunding com a nova eina de finançament de projectes

Un total de 66 projectes s’han presentat a la convocatòria Conjuntament, una innovadora campanya de finançament col·lectiu o Matchfunding impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Goteo.

La diferència o la novetat d’aquesta variant del crowdfunding és que l’administració multiplica les aportacions ciutadanes i posa un euro per cada euro que els ciutadans destinen a projectes socials i de proximitat als barris, amb un màxim de 4.000 euros públics per projecte, fent possible, entre tots, l’assoliment d’un bé comunitari.

L’objectiu d’aquesta campanya és acabar impulsant gràcies a aquesta nova eina de finançament col·lectiu un total de 24 projectes de desenvolupament econòmic de proximitat, d’emprenedoria social, d’economies comunitàries o col·laboratives procomuns per tal de posar en marxa iniciatives en els àmbits socials, educatius, agroecològics, de consum, d’intercanvi i de cooperatives als barris de Barcelona.

El Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro, ha subratllat que es tracta “d’una forma de finançar projectes innovadora a Barcelona i Catalunya, que té molt de recorregut: el Matchfunding, on els projectes fan campanyes de mecenatge col·lectiu i l’Ajuntament dobla els diners recaptats, posant en valor projectes que tenen el suport d’una comunitat, han tingut èxit en el seu mecenatge i que connecten amb les necessitats i interessos de la població”.

Porro ha destacat que aquest projecte “és fruit i sorgeix del grup de treball Barcola, dedicat a la coproducció de polítiques públiques d’economies col·laboratives i comunitàries i que es fa amb una plataforma referent a Europa, situada a Catalunya, Goteo, un referent en mecenatge col·lectiu per protegir el comú digital”.

Aquesta iniciativa se suma al paquet de projectes per a impulsar l’economia que s’estan desenvolupant des de Barcelona Activa i el Comissionat a la ciutat per afavorir i potenciar un model innovador d’economia amb instruments plurals que respongui millor a les necessitats de la ciutadania i ajudi a la sortida de la crisi.

Comença la fase de selecció dels 24 projectes que aniran a campanyes de crodwfunding a partir del març 2019

Ara, un cop ha finalitzat el període per presentar propostes, se seleccionaran els projectes que a partir del mes de març aniran a campanyes de crodwfunding. La campanya Conjuntament està impulsada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa i es du a terme a través de la Fundació Goteo, la plataforma tecnològica especialitzada que fa la crida de projectes, els presenta a la comunitat i on s’acabaran recollint les aportacions monetàries voluntàries de ciutadans entitats o empreses.

La campanya de Matchfunding té una bossa de 96.000 € que ha de permetre el finançament públic d’aquests 24 projectes amb un màxim de 4.000 euros públics per projecte.

Quan es llancin les campanyes a partir del març i les aportacions ciutadanes a través de la plataforma Goteo superin el mínim exigit, Conjuntament les complementarà a raó de 1 euro x 1 euro. Per tant, en total, i com a mínim, els projectes rebran a l’entorn de 200.000 euros de finançament (meitat públic meitat comunitat de suport) .

Es tracta d’una iniciativa pionera a Barcelona que l’Ajuntament vol testar com a eina d’impuls per a iniciatives sorgides des del mateix territori. Per aquest motiu el projecte inclou també sessions formatives i d’acompanyament en la definició de projectes, abans d’anar a rondes de finançament, per garantir la seva adequació i la seva solidesa per aconseguir el finançament desitjat.

Els projectes seleccionats comptaran amb el suport i acompanyament de Goteo per maximitzar la capacitat de participació i recaptació de les seves campanyes de crowdfunding. Aquesta mecànica de finançament te l’avantatge de posar en valor projectes i temes que o bé tenen el suport d’una comunitat o bé desperten l’interès i la mobilització de la societat.

La campanya Conjuntament s’adreça a tots aquells projectes que, des de la perspectiva de la proximitat, incideixin en la resolució de necessitats i el desenvolupament econòmic dels barris de Barcelona, en dues modalitats temàtiques:

– Emprenedoria social de proximitat
– Economies comunitàries i col·laboratives procomuns

Emprenedoria social de proximitat

Dirigit a projectes emprenedors que fomenten la creació d’activitat socioeconòmica amb un impacte directe en el desenvolupament dels territoris en els quals opera. La modalitat buscava especialment a projectes que aborden l’activitat econòmica emprenedora amb una mirada social innovadora, amb propostes que apropen l’emprenedoria a nous col·lectius, valorant la cooperació, la relació entre iguals i la transformació social.

A manera d’exemple poden ser projectes de: comercialització de possibles línies de productes o serveis de proximitat elaborats per col·lectius en situació de vulnerabilitat ocupacional, desenvolupament d’eines tecnològiques que faciliten la vida de les persones, projectes de l’economia circular, dinamització de locals buits o àrees de baixa activitat econòmica amb activitats empresarials i de retorn social i en general qualsevol altra iniciativa que resol problemes de veïnatges d’un territori o que tingui un impacte social positiu.

Economies comunitàries i col·laboratives procomuns

Aquesta modalitat es dirigeix a entitats i agrupacions de persones físiques que desenvolupen, a la ciutat de Barcelona, projectes col·lectius orientats a resoldre necessitats de manera autogestionada i preeminentment no monetària i sense ànim de lucre en àmbits com alimentació, educació, intercanvi d’immobles, serveis , temps o coneixements, moneda social, habitatge, finances, cura, consum responsable, energia, accés a eines digitals, …

Per tant, es convida a participar projectes de cooperatives de consum agroecològic, xarxes d’intercanvi i bancs del temps, projectes de moneda social, horts comunitaris, experiències d’habitatges cooperatives, projectes de provisió comunitària de cures, grups de criança compartida, i altres que es reconeixen en aquesta convocatòria.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑