El districte de Ciutat Vella instal·la nous urinaris a la via pública durant la temporada d’estiu

El districte de Ciutat Vella manté la seva aposta per instal·lar urinaris a la via pública i, per aquest motiu, durant aquest estiu el territori comptarà amb un total de 15 d’aquestes infraestructures que han de donar resposta a les necessitats de la ciutadania i dels visitants.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el pla per a fomentar les relacions de proximitat i el veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns, que el Govern municipal ha posat en marxa aquesta primavera.

De les 15 cabines i urinaris que ja es poden trobar als diversos carrers i places de Ciutat Vella. D’aquestes, 6 es mantindran de manera permanent a l’espai públic i les 9 restants només romandran durant l’estiu i es retiraran el proper 30 de setembre, que és el període en el que augmenta el nombre de visitants que rep el territori i és necessari comptar amb més instal·lacions.

D’aquesta manera, es dóna continuïtat a la política del Govern del districte de dotar el territori amb aquests urinaris i que es va iniciar durant el primer any del mandat, l’estiu del 2015 amb una prova pilot. Els resultats d’aquesta prova van ser positius i la ciutadania va considerar que aquestes infraestructures són útils i necessàries. A més, van servir per disminuir determinades actituds incíviques.

Pel que fa als nous urinaris que s’han instal·lat per al reforç de l’estiu són parelles d’urinaris químics, que compten amb un urinari de peu i una cabina adaptada per a persones amb diversitat funcional. Els seus emplaçaments són:

– Carrer de Sant Pau del Camp (Raval).
– Carrer Cervelló amb avinguda Drassanes (Raval).
– Rambla del Raval (Raval). Es mantindrà fins a la instal·lació de l’urinari auto-rentable a la primavera de 2018.
– Plaça Duc de Medinacel·li (Gòtic).
– Carrer Templers amb Ataülf (Gòtic).
– Carrer del Rec amb Passeig del Born (Sant Pere, Santa Caterina, i La Ribera).
– Passeig Marítim de la Barceloneta (Barceloneta).
– Carrer Ginebra cantonada amb Atlàntida (Barceloneta).
– Plaça del Poeta Boscà (Barceloneta).

Aquestes instal·lacions, se sumen a les ja existents i que donen servei durant tot l’any a:

– Local a la plaça dels Àngels (Raval).
– Local a la plaça del Teatre (Gòtic).
– Plaça de Sant Agustí (Raval).
– Pla de Palau (Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera).
– Plaça Terenci Moix (Raval). Aquesta s’ha instal·lat l’any 2017.
– Plaça Salvador Seguí (Raval). Instal·lada aquest any.

A més, està previst que a al llarg del mes de setembre entri en funcionament una nova cabina auto-rentable permanent al carrer de l’Arc del Teatre amb Lancaster.

Per tal de donar continuïtat a aquesta aposta, l’any vinent està previst posar més cabines auto-rentables al districte. Així, cap a la primavera de 2018 està previst que s’instal·lin 6 noves cabines automàtiques, per tant, instal·lacions permanents a:

– Plaça de la Catedral.
– Carrer de les Ramelleres.
– Sant Pau del Camp, substituint a la cabina química d’aquest estiu.
– Passeig Marítim/Trelawny, també enlloc de la cabina química de reforç de temporada.
– Rambla del Raval, també substituirà la provisional.
– Passeig Colom.

Un pla per a fomentar la convivència

La iniciativa d’instal·lar nous urinaris a la via pública s’emmarca en un programa municipal global com és el pla per a fomentar les relacions de proximitat i el veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns. Aquest nou pla és una evolució natural dels anomenats plans d’estiu i que s’estén durant tot l’any, mes a mes, a les necessitats d’un districte que té un ús intensiu de l’espai públic no estacional i tot garantint l’equilibri entre la vida veïnal i altres usos que es donen a l’espai públic.

A més del treball sostingut en el temps, també s’han inclòs d’altres novetats com són afegir una mirada intercultural en les polítiques que es desenvolupin i el treball a dins de les escales de veïns per detectar mals usos d’habitatges, ja que les activitats que es donen a l’interior dels habitatges tenen una repercussió en l’espai públic.

Per tal de poder afrontar de la manera més adequada les diferents problemàtiques existents al territori, s’ha creat un equip multidisciplinar amb un mínim de 32 persones de diferents perfils: coordinador/a, educadors/es socials, mediadors/es interculturals, dinamitzadors/es comunitaris/es, auxiliars comunitaris/es, visualitzadors/es, agents cívics, lletrat/da i arquitecte/a.

Els principals objectius del programa són:

– Teixir les relacions de proximitat i veïnatge a l’espai públic i al privat.
– Vetllar pel descans veïnal.
– Evitar i lluitar contra els mals usos dels habitatges (HUTs, ocupacions delinqüencials…) i de l’espai públic.
– Millorar la qualitat de vida del veïnat del districte.
– Facilitar i millorar la participació de les comunitats d’origen divers en la vida veïnal.
– Buscar perfils de població absents per tenir-los en compte en el disseny de polítiques públiques.
– Acostar les polítiques públiques a les comunitats d’origen divers
– Recuperar altres usos de l’espai públic facilitant les iniciatives comunitàries.

Així, aquest pla comptar amb tres àmbits d’actuació prioritària:

– Espai públic: és l’eix central i vertebrador de la vida comunitària i, per tant, l’escenari de nous i diferents usos. En molts casos, esdevé una extensió del propi domicili.
– Escales de veïns: cal tenir en compte la relació directa entre el que passa a dins i a fora de l’àmbit privat i també el dret fonamental a una vida digna i a l’habitatge. Es treballarà per garantir la convivència i el bon funcionament de les escales de veïns per detectar i activar els serveis municipals necessaris per revertir mals usos, males pràctiques o situacions de vulnerabilitat.
– Zones d’oci nocturn: treball continu per reduir els impactes negatius que l’oci nocturn provoca en la vida quotidiana de veïns i veïnes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑