El Banc Europeu d’Inversions (BEI) finançarà la construcció de 2.198 habitatges de lloguer social a Barcelona

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) atorgarà un préstec de 125 milions d’euros al Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona, entitat pública dependent de l’Ajuntament de la ciutat, amb l’objectiu de construir 2.198 habitatges destinats al lloguer públic per a persones de recursos limitats.

L’acord té el suport del Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE), el principal pilar del Pla d’inversions per a Europa de la Comissió Europea, conegut com el Pla Juncker, i ha estat signat avui a Barcelona per la directora d’operacions d’Espanya i Portugal del BEI, Birthe Bruhn-Léon, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El préstec del BEI permetrà finançar fins al 50% del cost total d’aquest projecte per desenvolupar 23 noves promocions d’habitatges a 8 districtes de Barcelona: l’Eixample, Nou Barris, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i Horta-Guinardó. Tots els immobles es destinaran a facilitar el lloguer públic a demandants d’habitatge públic amb ingressos mitjans o baixos i, dels nous habitatges, 585 es reservaran per a persones de més de 65 anys i amb recursos limitats. Aquests pisos per a gent gran estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda tant dins dels habitatges com en els accessos.

A més, part dels edificis es construiran segons els nous estàndards d’eficiència energètica, cosa que permetrà reduir el cost del consum d’energia i les emissions contaminants. L’execució del projecte permetrà la creació de més de 2.000 llocs de treball durant la fase d’implementació, fins a l’any 2022.

Fomentar el lloguer social a preus reduïts a les ciutats europees és un dels objectius del banc de la UE, que ja ha facilitat finançament per a programes similars d’habitatge social en nuclis urbans de Navarra i Andalusia. Recentment el BEI ha donat suport a projectes destinats a ampliar o millorar el parc d’habitatges de lloguer social en altres ciutats com Amsterdam, Dublín o Lisboa.

El suport del Pla d’inversions per a Europa a l’acord ha estat crucial per poder traslladar les condicions favorables de finançament del BEI, tant pel que fa a terminis d’amortització com a tipus d’interès, als beneficiaris finals, que podran accedir a un nou habitatge pagant un lloguer a un preu més baix que el de mercat.

Durant l’acte de signatura, la directora d’operacions del BEI d’Espanya i Portugal, Birthe Bruhn-Léon ha destacat que aquest acord permetrà “facilitar l’accés als habitatges de lloguer social a Barcelona i fomentar el desenvolupament i la regeneració urbana, dues de les prioritats del BEI. El projecte signat avui mostra, a més, la important implantació del Pla Juncker a Espanya, que ha permès aprovar, fins ara, 53 operacions amb les quals s’esperen mobilitzar més de 28.500 milions d’euros en inversions”.

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea, Jyrki Katainen, responsable de Foment de l’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat ha declarat: “Aquest acord és una clara mostra que el Pla d’Inversions per Europa no només està suposant un important suport per l’ocupació i el creixement a la UE, sinó que, a més, està permetent el desenvolupament de projectes que comporten importants beneficis socials. Me n’alegro que el Pla d’Inversions per Europa estigui facilitant a milers de famílies de Barcelona l’accés a habitatges d’alta qualitat i a preu assequible. Això demostra que els projectes de la Unió Europea tenen un impacte real positiu en la vida de la ciutadania europea.”

Sobre el BEI i el Pla d’inversions per a Europa

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes del qual són els seus estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d’inversió viables a fi de contribuir a l’assoliment dels objectius de la política de la UE.

El Pla d’inversions per a Europa, conegut com el Pla Juncker, és una de les prioritats absolutes de la Comissió Europea. Se centra a impulsar les inversions per crear ocupació i creixement mitjançant un ús més intel·ligent de recursos financers nous i ja disponibles, elimina obstacles a la inversió i proporciona visibilitat i assistència tècnica a projectes d’inversió.

El Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) és el principal suport del Pla Juncker i proporciona garanties a primeres pèrdues, la qual cosa fa possible que el BEI pugui invertir en més projectes que sovint comporten un risc més gran. Ja s’han observat resultats concrets derivats del FEIE. Es preveu que els projectes i acords aprovats per al seu finançament a l’empara de l’FEIE mobilitzin més de 225.000 milions d’euros en inversions i donin suport a prop de 445.000 pimes dels 28 estats membres.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑