Finalitza la primera fase de la transformació del carrer de Pere IV en un nou eix cívic i patrimonial

El carrer de Pere IV ja pren forma com a nou eix cívic i patrimonial de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les obres de reurbanització i infraestructura del tram d’aquesta via comprès entre els carrers de Roc Boronat i de Bilbao, al districte de Sant Martí.

Es tracta de la primera fase del procés de remodelació integral de Pere IV engegat per transformar-lo en un entorn més agradable, pacificat i amb prioritat per al vianant. L’objectiu final és contribuir a la dinamització dels barris per on conflueix la via i, alhora, revitalitzar el patrimoni industrial i la identitat històrica amb nous usos per a activitats econòmiques socials i cooperatives.

Les obres d’aquest tram inicial han comptat amb un pressupost de licitació de 7.100.899,11€ (IVA inclòs), i s’ha actuat sobre un total de 559 metres de longitud. Han permès deixar enrere la configuració anterior de tres carrils de circulació i definir una nova calçada de sentit únic –direcció Besòs– que inclou un carril de circulació i un carril de serveis destinat a zones de càrrega i descàrrega, aparcament de motos i altres serveis, al costat mar.

La tinenta d’Alcaldia d’Ecologia Urbana, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat avui durant la visita que “aquesta és una transformació que encarna molt bé amb els valors de la ciutat de Barcelona, el nostre objectiu és una ciutat per viure i que posa en el centre les persones i relligar els barris, i recuperar la identitat col·lectiva i comunitària que fan cada dia els nostres veïns i veïnes amb centenars i milers de pràctiques quotidianes de treball, d’associacionisme, etc.” Sanz ha detallat que els criteris i els valors que es troben ara ja a Pere IV són: “Més espai per als vianants, i prioritzar el poder caminar i el poder estar; el verd urbà, totes les urbanitzacions van acompanyades d’una proposta específica de verd urbà, i la garantia de la mobilitat sostenible”.

Carril bici segregat i voreres ampliades

Així doncs, la nova calçada del carrer Pere IV compta al costat muntanya amb un carril bici bidireccional segregat que permet establir una convivència adequada en calçada entre els diferents modes de transport i garantir la seguretat dels ciclistes.

On també s’ha millorat l’espai públic de forma notable és a les voreres. Totes dues s’han eixamplat fins a 5,45 metres d’amplada –el doble que fins ara–, i a cada una d’elles s’ha instal·lat nou enllumenat urbà a base de columnes de 7 metres d’alçada equipades amb lluminàries de tecnologia LED.

A més, s’han plantat til·lers en alineacions a les voreres amb sistema de reg convencional. Els arbres i els fanals formen ara una seqüència constant al llarg del tram, amb una distància entre fanal i fanal de 18 metres aproximadament.

Recollida pneumàtica, clavegueram i altres millores

En el marc de la remodelació, s’ha construït una nova xarxa de recollida pneumàtica de residus a partir de la xarxa existent, que s’adapta a la nova urbanització de la via. S’han instal·lat diversos punts de recollida formats per bústies per a cada tipus de residus, que es complementen amb contenidors en superfície.

També s’ha millorat el sistema de clavegueram i de drenatge superficial mitjançant la construcció d’una nova xarxa i de la col·locació de nous embornals en què s’ha tingut en compte els diferents pendents del vial i el tipus de reixa.

Al llarg de tot l’àmbit d’intervenció, s’han fet més millores com la nova pavimentació de les voreres i la calçada, la instal·lació de nou mobiliari urbà –bancs, papereres i aparcaments de bicicletes–, l’adaptació de passos de vianants i la semaforització i senyalització de les cruïlles de la via. Així mateix, s’ha reduït l’aparcament en superfície i s’han habilitat zones de càrrega i descàrrega i zones per estacionar motocicletes.

La reforma integral continuarà per la banda Besòs

Un cop executada la primera fase d’obres, la reforma de Pere IV continuarà per fases, i la propera que es durà a terme serà a la banda Besòs. En concret, el Govern municipal està treballant en la redacció del projecte executiu del tram entre la Rambla de Prim i el carrer de Selva de Mar, amb la previsió de tenir-lo enllestit i poder començar els treballs a principis de 2018. L’avantprojecte ja s’ha presentat als veïns i veïnes per tal de compartir i consensuar l’actuació, i es preveu que tindrà un pressupost aproximat de 12 milions d’euros.

En paral·lel a aquest procés, també s’han fet intervencions de reforma o arranjament urbanístic puntuals en altres trams de l’entorn de Pere IV. És el cas, per exemple, del passatge Trullàs, al creuament de Pere IV i Pallars, que el districte ha urbanitzat provisionalment amb una actuació de microurbanisme destinada a convertir en una placeta o espai de vianants i de jocs infantils el que fins fa poc era només un descampat que servia d’aparcament de cotxes.

Una transformació amb continuïtat al carrer dels Almogàvers

La remodelació de Pere IV prendrà continuïtat amb l’entorn immediat gràcies a la reurbanització que ha començat aquest mes de juliol al carrer dels Almogàvers, entre Llacuna i Roc Boronat. L’Ajuntament invertirà 1.087.920,95 euros (IVA inclòs) en renovar la imatge d’aquest tram de via.

Aquest tram de carrer es convertirà en un espai amb prioritat per al vianants i incorporarà zones d’estada, grans parterres amb vegetació, una zona de jocs infantils i nou arbrat. També es col·locarà nou mobiliari urbà i enllumenat amb tecnologia led.

Dinamització social, cultural i econòmica de l’entorn

En el marc de la transformació de Pere IV, el districte de Sant Marti, en col·laboració amb les entitats veïnals i ciutadanes aplegades en la Taula Eix Pere IV, treballa per dinamitzar social, cultural i econòmicament tot l’entorn. L’estratègia, vinculada a la reorientació general urbanística i d’usos del pla 22@ passa per fer de Pere IV un pol d’atracció d’activitat econòmica social i cooperativa, donant prioritat a aquelles empreses vinculades al districte.

Un dels primers casos és el de la Cooperativa Biciclot, que s’ha traslladat a l’antic magatzem de Can Picó, un edifici industrial històric ubicat al carrer de Pere IV. S’està reformant la nau per convertir-la en un espai de participació, formació, lleure i taller mecànic, sempre relacionat amb la promoció de la bicicleta. L’obertura de la Sala Beckett en l’edifici municipal de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia, precisament en el tram de Pere IV que s’acaba de remodelar, respon també a aquesta estratègia de dinamització integral del carrer.

El regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, ha destacat la importància d’aquesta transformació pel que significa en l’articulació de les dues grans àrees del 22@, sobretot la que dóna més cap al Besòs. Montaner ha recordat que “ha estat una opció política que el següent projecte a executar seran els dos trams que arriben fins a la Rambla Prim, estem revaloritzant un eix ple d’història, de treball, de residència i d’edificis monumentals i de conjunts industrials, la majoria dels quals toquen aquest eix”.

El passat industrial es recupera a través d’un projecte de senyalització històrica

En paral·lel, el passat industrial de Sant Martí es recuperarà i es preservarà a través d’un projecte de senyalització històrica que s’instal·larà al llarg de tot al carrer Pere IV un cop acabi la remodelació d’aquest eix, que travessa de punta a punta gairebé tot el districte. Es tracta d’un conjunt de 16 plafons amb informació i imatges històriques que remetran al passat i a la memòria industrial i preindustrial i que estaran instal·lats de forma permanent en punts estratègics del carrer.

El projecte, que executen conjuntament el Districte de Sant Martí i el Museu d’Història de Barcelona, respon i dona vida de fet a una de les iniciatives plantejades per la Taula Eix Pere IV, entitat que treballa amb l’objectiu d’impulsar la reactivació social, econòmica, i cultural de Pere IV. La iniciativa de marcar amb un itinerari històric i amb fites explicatives i visuals els llocs on s’erigia el patrimoni industrial de Sant Martí s’emmarca en la vessant cultural del nou impuls que se li vol donar a l’Eix Pere IV, actualment en vies de remodelació integral.

La idea de la Taula Eix Pere IV l’ha desenvolupat i fet realitat el Museu d’Història de Barcelona, que després d’una àmplia recerca documental ha pogut recopilar dades, imatges panoràmiques –algunes d’inèdites- i fins i tot anècdotes sobre el passat fabril, però també de l’època preindustrial, i, per tant, amb clares referències a les arrels agrícoles d’aquest entorn ple de noms encara que fan referència als seus orígens més antics: basses, llacunes, hortes, recs, etc.

Així doncs, en 16 punts de la vorera del costat mar de Pere IV s’ubicaran uns tòtems de més de dos metres d’alçada amb base triangular i, per tant, amb tres cares dues de mig metre d’ample i una de més estreta, d’uns 20 centímetres d’ample. Aquests tòtems inclouran referències a la localització física dels plafons en relació a l’entorn a través d’un plànol esquemàtic, que es convertirà de fet en la marca d’aquest itinerari, perquè s’anirà repetint en cadascun dels elements de senyalització. També inclourà un text explicatiu i imatges del mateix indret però d’èpoques antigues que permetran interpretar el pas del temps en aquell espai concret.

Els 16 elements de senyalització històrica estaran ubicats en els següents punts:

– Plafó 1: Pere IV-Zamora.
– Plafó 2: Pere IV-Àlaba.
– Plafó 3: Pere IV-Àvila
– Plafó 4: Pere IV-Passatge Trullàs
– Plafó 5: Pere IV-Ciutat de Granada
– Plafó 6: Pere IV-Llacuna
– Plafó 7: Pere IV-Rambla
– Plafó 8: Pere IV-Batista
– Plafó 9: Pere IV-Diagonal
– Plafó 10: Parc Central, davant Oliva-Artés
– Plafó 11: Pere IV-Fluvià
– Plafó 12: Pere IV-placeta del Sagrat Cor
– Plafó 13: Pere IV-418-422
– Plafó 14: Pere IV-Josep Pla
– Plafó 15: Pere IV, entre Josep Pla i Puigcerdà
– Plafó 16: Pere IV-Rambla Prim

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑