La Model s’obre a la ciutat amb una exposició sobre la memòria del centre penitenciari

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assistir ahir al vespre a la inauguració de l’exposició La Model ens parla. 113 anys, 13 històries. L’exposició comissariada per Agustí Alcoberro, fa un repàs de la memòria del centre penitenciari a través de tretze testimonis.

En el decurs de l’acte, al que també hi ha assistit el conseller de Justícia, Carles Mundó, i els tinents d’alcaldia Gerardo Pisarello i Janet Sanz, s’ha visitat l’exposició, el cantautor Lluís Llach ha interpretat “L’Estaca”, i la Coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha interpretat “Els Segadors”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha parlat, en el seu discurs, de la història de la presó “uns murs que ens recorden un passat que volem deixar enrere, però que no volem que caiguin en l’oblit” i ha recordat que “aquí van ser empresonats sindicalistes, polítics, treballadors, periodistes, persones que volien expressar lliure i diversament la seva sexualitat, o senzillament gent amb escassos recursos que volien sobreviure”.

Per a l’alcaldessa, doncs, “avui no inaugurem únicament una exposició, fem un acte de reparació i dignitat; de justícia, no de venjança” i ha volgut agrair “a totes les entitats memorialistes que han mantingut viva la flama del record, a les diferent entitats socials que han donat escalf, suport i serveis a les persones que durant anys han estat empresonades i de forma molt especial al moviment veïnal de l’Esquerra de l’Eixample, per què ha estat la seva tenacitat, la seva lluita i constància que ens ha permès arribar fins aquí.”

L’alcaldessa ha parlat dels usos futurs de l’edifici i del procés participatiu que l’Ajuntament de Barcelona iniciarà properament i que permetrà tenir un projecte definitiu de la nova Model a principis de 2018 i ha destacat que “volem que aquest espai, que havia estat un símbol de repressió, sigui ara un símbol de participació, que passi de ser símbol de tancament a ser símbol d’obertura. Convertim la model en una plaça pública, que fomenti la participació, el debat i el diàleg” i ha afirmat que “seguirem treballant amb estreta col·laboració amb els veïns el pla d’equipaments de 2009 que ens permetrà disposar d’escoles, d’una zona verda, d’equipaments pel barri i, lògicament, un espai de memòria.”

Per últim, Colau ha expressat la seva satisfacció perquè “avui tanquem una presó per obrir-la a la ciutat. Recuperem, ara sí, la Model per a la ciutat de Barcelona”.

L’exposició dóna el tret de sortida al conjunt d’activitats que tindran lloc a les pròpies instal·lacions de la presó, des d’ara al juliol i fins a finals de novembre, per obrir La Model a la ciutat, organitzades conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Aquest calendari d’actes inclou sessions de debat ciutadà sobre el futur de la presó, consells de barri, debats acadèmics –seminaris, congressos, actes culturals, etc.– vinculats a la memòria i història del centre.

Tríptic amb el calendari d’actes ja previstos, alguns d’ells de la mà de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample: http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2017/06/model17-targeto-ajuntament-def3.pdf

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑