Estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’

A partir d’aquesta nit, i fins al proper 25 de setembre inclòs, la ciutat de Barcelona comptarà amb un estand fix per assessorar i/o denunciar assetjaments sexuals, o bé, discriminacions per raó de gènere i orientació sexual.

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa aquesta iniciativa després de la bona acollida obtinguda amb experiències puntuals en el marc de les festes majors de la ciutat durant l‘any passat.

L’estand, que s’ha ubicat a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny, una zona de Ciutat Vella on es concentra força públic per l’oferta d’oci nocturn existent, estarà operatiu les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 23 i les 5 hores. Aquest espai es destinarà a sensibilitzar, informar i atendre –si es produeixen- assetjaments i agressions sexuals. Considerant-ne que ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions.

Per a la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, totes aquestes “són agressions intolerables que cal eradicar amb la implicació de tothom. Aquests estands informen i ajuden en cas d’agressió, però també sensibilitzen al conjunt de la societat per evitar que siguem còmplices quan mirem cap a una altra banda”.

Un estand amb persones professionals

L’espai estarà cobert per 4 persones professionals, totes amb formació i/o experiència en l’abordatge de les violències masclistes. Dues d’elles estaran a l’estand on oferiran informació sobre violència sexual i es donarà atenció a les persones que relatin haver viscut situacions de violència o d’agressió masclista.

I, les altres dues, de forma itinerant estaran sensibilitzant la zona fent entrega de díptics informatius produïts en tres idiomes (català, castellà i anglès). A més, faran mediació si observen alguna actitud sexista. Tanmateix, les quatre persones estaran coordinades amb els cossos policials de la zona. També els bars i locals d’oci nocturn de la zona han estat informats a través de l’Associació Front Marítim.

Un protocol per actuar de forma coordinada

Per tal de poder intervenir de forma àgil i coordinada en l’atenció a les víctimes, aquest estand estarà regit per un protocol d’actuació. Aquest s’ha treballat amb persones expertes i professionals municipals que es dediquen a assessorar i atendre a víctimes de violència de gènere, cossos policials (Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana) del districte de Ciutat Vella, els serveis d’atenció sanitària.

Així doncs, i segons el protocol, la parella de persones professionals de l’estand que faran atenció en itinerància també poden actuar en cas de detectar alguna situació d’assetjament física o verbal i agressió física.

D’aquesta manera, les pautes d’intervenció del personal de l’estand i per la parella itinerant seran diferents segons el cas que s’observi o es denunciï i el seu grau de gravetat. Però en general implicarà actuar amb el consentiment de la persona que hagi viscut la situació de violència, escoltar-la, proporcionar-li un espai de seguretat, suport emocional i assessorament sobre què cal fer per preservar les proves, coordinar-se amb la resta d’actors del protocol implicats segons la necessitat del propi fet, identificar els agressors (sempre que es pugui), valorar i/o preguntar a la persona agredida si necessita alguna assistència i treballar per evitar els rumors, empoderant a la víctima perquè no es senti culpable de l’agressió.

Cal destacar que a Barcelona, segons dades de l’Hospital Clínic, el 93% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, encara que també es produeixen agressions sexistes a homes en funció de l’orientació sexual o de gènere.

També, en el darrer Balanç de seguretat i activitat policial del 2016, les dades sobre Barcelona indiquen que les agressions sexuals han augmentat un 30%; que més de la meitat es produeixen els mesos de gener, juliol i agost i que la majoria dels fets denunciats succeeixen en cap de setmana i en horari nocturn.

El cost estimat de l’estand i dels materials informatius per aquests mesos és de 60.000 euros.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑