Foment es compromet a reprendre la obres en l’àmbit de la Sagrera abans de l’estiu

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit avui per primera vegada amb el nou ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per abordar diverses qüestions clau en l’agenda de la ciutat, com són les infraestructures pendents i l’habitatge.

A la trobada, que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona, també hi han assistit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner.

Després de la reunió, l’alcaldessa i el ministre han comparegut per explicar els diversos compromisos acordats, que han vingut encapçalats per l’anunci de represa de les obres en l’àmbit de la Sagrera abans de l’estiu, per part del ministeri de Foment.

L’alcaldessa de Barcelona ha celebrat aquest compromís del Govern estatal tot i que s’ha mostrat prudent, a l’espera de comprovar el compliment d’aquesta represa de les obres. Colau ha deixat clar que la Sagrera és una prioritat urgent que “no pot esperar més”. “Ja no només estem parlant d’una gran infraestructura que fa molt de temps que està aturada, estem parlant d’una afectació a milers de veïns i diversos barris de la ciutat, i també del prestigi de les institucions públiques” ha dit, “els ciutadans no entenen que portem tant de temps amb aquestes obres aturades al cor de la ciutat”. L’alcaldessa ha explicat que el Govern municipal ha insistit en que “cal fer el màxim esforç i agilitzar tot el que s’hagi d’agilitzar perquè aquestes obres comencin”.

Colau també ha valorat positivament que els Pressupostos Generals de l’Estat hagin inclòs els 10M€ que les administracions catalanes van reclamar a l’Estat per afavorir el finançament de la política tarifària del 2017, que inclou el compromís de congelació de tarifes, l’ampliació del transport gratuït fins als 16 anys i tarifació social per a persones en situació d’atur. No obstant, ha deixat clar que tot i que és una bona notícia, se seguirà reclamant una major aportació “perquè l’any ve s’haurà de fer un nou esforç d’inversió en l’àmbit del transport metropolità”.

A nivell d’habitatge, l’alcaldessa ha recordat que, mentre l’Estat ha reduït un 70% la inversió en els darrers 10 anys, l’Ajuntament està fent un esforç molt important en aquest camp i ha multiplicat per quatre la inversió en habitatge “perquè no podem no fer el màxim esforç en un tema que és bàsic per la població”. Colau ha explicat que Barcelona pateix una situació de pujada de preus “inassumible” i ha lamentat que el ministre de Foment hagi tancat la porta a la regulació del preu dels lloguers.

“La situació que tenim és d’emergència”•, ha advertit l’alcaldessa, que considera imprescindible revisar la Llei d’Arrendaments Urbans per facilitar l’allargament dels contractes de lloguer que acaben en un termini de 3 anys, prorrogant-los com a mínim a 5 anys. Colau ha recordat que altres ciutats europees, com París o Berlín, ja han afrontat la problemàtica de l’increment abusiu dels preus del lloguer, ha dit que Barcelona hi ha de poder fer front amb una regulació que amb les actuals competències municipals no és possible.

En aquest sentit, l’Ajuntament, que ja fa més d’un any que va posar aquesta situació sobre la taula, seguirà treballant amb el Govern de la Generalitat per l’elaboració d’un índex de preus de referència, si bé ha insistit que la solució passa necessàriament per una regulació que ara mateix depèn de l’Estat.

Els principals temes tractats a la reunió d’avui han estat:

Col·lector de Prim: compromís del ministeri de Foment per iniciar les obres per executar el nou col·lector de Prim abans de l’estiu, amb una inversió prevista de 10,5 ME, una actuació imprescindible per tirar endavant el projecte de l’estació i dels seus entorns.

Accessos i llosa de fonamentació de l’estació: el ministeri de Foment s’ha compromès a reactivar els treballs dels accessos i la llosa de fonamentació de l’Estació durant el tercer trimestre d’aquest any.

Estació de Sant Andreu Comtal: el Govern de l’Estat està treballant amb serveis jurídics perquè les obres en aquest sector es puguin reprendre el mes aviat possible i també es puguin desencallar actuacions en matèria d’accessibilitat, entre d’altres.

Carril bus de la B-23: l’administració estatal ha explicat que properament se signarà un conveni per a la cessió d’aquesta via a la Generalitat, amb una partida de 6M€. Es tracta d’una actuació important en matèria de transport públic que en el futur pot permetre connectar aquest carril amb el carril bus de l’av. Diagonal.

Estació de Sants: s’ha traslladat el compromís que en breu es reprendran les obres actualment adjudicades i aturades del projecte d’urbanització de la capçalera Nord, corresponent a l’àmbit de la Plaça dels Països Catalans, el carrer Provença i les sortides d’emergència. També s’ha anunciat que en breu es licitarà el projecte de nova configuració de l’estació.

Aportacions al transport públic: s’ha posat de manifest l’aportació de 10ME al sistema de transport públic metropolità de Barcelona, recollida en els pressupostos generals de l’Estat, que permet mantenir les polítiques tarifàries d’aquest 2017. El Govern municipal ha insistit en que cal augmentar l’aportació de cara a l’any vinent.

Fotos: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑