Querella de l’Ajuntament de Barcelona contra la persona que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich

L’Ajuntament de Barcelona es querellarà contra Carlos Rey González, el jutge ponent del Consell de Guerra que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich, que seria executat el 2 de març de 1974, tot just fa 43 anys.

Rey va ser qui va redactar, en solitari i en qualitat de vocal ponent del tribunal militar, la sentència que condemnava a mort el militant antifranquista, que en aquell moment estava adscrit a l’organització clandestina Movimiento Ibérico de Liberación (MIL). En aquell moment, Rey era capità auditor del cos jurídic militar de l’exèrcit franquista i avui en dia segueix en actiu.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha anunciat la iniciativa en roda de premsa, acompanyat de tres de les germanes de Salvador Puig Antich, Carme, Montse i Imma; i el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, que venia en representació de les 18 entitats memorialistes que secunden la moció que anirà al plenari. A més, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els ha rebut abans de la roda de premsa.

En la seva intervenció davant els mitjans, Asens ha dit que “l’assassinat de Puig Antich és una de les pàgines més negres de la història i un estigma inesborrable per a la ciutat i el país”. “És una aberració que ofèn no només els familiars que el van patir, sinó tota la societat i la comunitat internacional”, ha afirmat, i ha afegit que la querella suposa un “acte de justícia” contra un crim que concentra en si mateix “tota la brutalitat que va ser el règim franquista a Barcelona i Catalunya”. “Per això havíem de portar aquest cas davant els tribunals penals”, ha reblat, i ha assegurat que serà la primera de diverses accions que la seguiran.

Amb aquesta iniciativa, el primer cas de crim franquista que l’Ajuntament de Barcelona porta davant dels jutjats de la ciutat, el govern municipal dóna un pas més en la lluita contra la impunitat dels crims franquistes.

L’acció compta amb el suport de la família de Salvador Puig Antich, que ha estat present a la presentació, i de les entitats memorialistes i de drets humans, amb la Coordinadora Estatal de la Querella Argentina (CEAQUA) al capdavant, que també han acompanyat el govern en la roda de premsa.

Aquesta mateixa entitat, CEAQUA, amb la resta d’entitats catalanes, és la que ha impulsat una moció que l’Ajuntament de Barcelona portarà al seu plenari municipal i que demana a tots els partits del consistori assumir el compromís d’esgotar totes les vies legals per asseure els responsables dels crims franquistes als tribunals.

El govern municipal assumeix aquest repte en una sèrie de litigis estratègics que s’aniran coneixent i que complementen dues altres accions, ja anunciades: la personació en la querella contra els crims franquistes al jutjat número 1 de Buenos Aires (Argentina); i la presentada per l’Associació AltraItalia, contra els bombardejos aeris soferts a Barcelona entre els anys 37 i 39. La de Puig Antich seria el primer cas que porta als jutjats l’Ajuntament de Barcelona per iniciativa pròpia.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑