Mercabarna s’apunta a la lluita contra el malbaratament alimentari

Mercabarna i les associacions empresarials es comprometen a minimitzar els excedents d’aliments que es generen en l’activitat diària del recinte, que actualment se situa en només el 0,5% del total comercialitzat.

Que els aliments no es converteixin en residus. Aquest és el principal objectiu del ‘Pla Estratègic d’Aprofitament Alimentari’ de Mercabarna, que marca les línies d’actuació per reduir el malbaratament d’aliments, millorar la gestió de residus i promocionar el consum responsable.

El tret de sortida del projecte va ser la signatura del ‘Manifest per a la reducció del malbaratament alimentari’, rubricat per Mercabarna, l’associació d’empreses concessionàries (Assocome) i els gremis majoristes de fruites i hortalisses (AGEM) i del peix (GMP). L’acord assenta les bases per fer front a aquest repte i escenifica el que, en paraules de la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, és un clar compromís per «utilitzar de manera més eficient els recursos alimentaris i aconseguir que la cadena de proveïment d’aliments sigui més sostenible i responsable».

Mercabarna
Mercabarna

El diagnòstic de la situació

Aquest pla parteix de l’estudi elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona, l’empresa Spora Synergies i la Plataforma Aprofitem els Aliments, on es determina que a Mercabarna es malbarata el 0,5% dels 2 milions de tones que es comercialitzen anualment. Tot i que es tracta d’un volum molt inferior al registrat en d’altres mercats, centres comercials i llars, suposa que cada any hi hagi 9.378.000 kg d’aliments que queden fora del circuit comercial.

Pla d’acció per reduir el malbaratament

Conscient de les implicacions econòmiques, socials i mediambientals d’aquest fenomen, Mercabarna està dissenyant un nou sistema de gestió de residus per al Mercat Central de Fruites i Hortalisses, que començarà a principis de 2017 amb una prova pilot. En paral·lel a les obres de modernització d’aquest Mercat, també s’està millorant l’aïllament tèrmic dels punts de venda, amb la finalitat de millorar les condicions de conservació dels productes frescos.

A més, s’iniciarà el procés de creació d’un Centre d’Aprofitament d’Aliments, amb el qual es vol optimitzar el triatge dels aliments aptes per al consum i facilitar-ne la distribució entre les entitats socials que treballen amb persones que disposen de pocs recursos. Finalment, també es duran a terme campanyes de sensibilització i educació ambiental adreçades als majoristes i treballadors del recinte, així com entre els 12.000 infants que cada any visiten Mercabarna en el marc de la campanya ‘5 al dia’.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑