El Port de Barcelona commemora el centenari de la Gran Eixida amb un tòtem al Portal de la Pau

28-11-2021 / Ara fa tot just un segle, els menorquins Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll donaven per acabat un llarg viatge de cinc mesos per terres de parla catalana que tenia per objectiu recollir paraules per elaborar el Diccionari Català-Valencià-Balear. Aquell viatge es coneix com la ‘Gran eixida’ i avui el Port de Barcelona commemora el seu centenari amb la inauguració d’un tòtem situat al Portal de la Pau.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha estat l’encarregat d’inaugurar avui el tòtem, acompanyat pel secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, i Carles Duarte, president de la Institució Francesc de B. Moll, entre d’altres representants institucionals.

Durant la ‘Gran eixida’, Alcover i Moll van recórrer 52 localitats de 41 comarques de parla catalana de Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana, sortint des del Port de Barcelona el 26 de juny de 1921 i arribant fins a Alacant, on va finalitzar el recorregut el 23 de novembre d’aquell mateix any.

«El Port de Barcelona ha estat sempre una infraestructura fonamental per al desenvolupament econòmic del nostre país però també ho ha estat, i la ‘Gran eixida’ n’és un clar exemple, per al desenvolupament de la cultura i per a estrènyer llaços amb la resta de territoris de parla catalana», ha destacat Damià Calvet durant l’acte d’inauguració del tòtem.

La commemoració de la ‘Gran eixida’ al Port de Barcelona s’ha fet amb la col·laboració de la Institució Francesc de B. Moll, que enguany celebra tant els cent anys d’aquesta aventura lingüística com el 30 aniversari de la mort del filòleg menorquí, el 1991.

Aquesta commemoració coincideix amb una nova digitalització del Diccionari català-valencià-balear per posar-ho a l’abast de tothom, un treball que du a terme la Institució Francesc de Borja Moll, titular dels drets del Diccionari i de l’editorial Moll.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑