Es presenta el llibre ‘Vida i miracles de la plaça Reial’

14-11-2019 / L’Ajuntament de Barcelona, la Fundació SETBA, l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial i Abertí Editors, publiquen el llibre Vida i miracles de la plaça Reial de Xavier Theros, que fa un repàs a la història de la plaça des dels seus inicis. La presentacio del llibre s’ha fet aquesta tarda.

La plaça Reial és un dels espais més emblemàtics de la ciutat, no només per la seva ubicació, sinó per les històries que amaguen els porxos que l’envolten, la font que forma l’epicentre, o el terra trepitjat per dides, soldats, prostitutes, nens, i “senyoritos”. Però també és la plaça dels atemptats, de la lluita política, dels personatges extravagants i de la marginalitat.

 

El llibre fruit d’un extens treball de documentació i entrevistes, també presenta material fotogràfic inèdit de diferents arxius personals, i de locals i establiments que han estat o van estar situats a la Plaça Reial.

L’autor comença el llibre amb una dedicatòria a la senyora Rosita Salvador, la veïna més veterana de la plaça Reial que compta amb l’edat de 97 anys. I així ens mostra l’autor aquesta plaça, un espai ple d’històries personals i marcat per diversos moviments culturals, moviments socials i també, moviments polítics.

Aquest espai va néixer en el solar d’un vell convent, on abans hi havia un bordell medieval, per esdevenir el lloc on anaven a fer el ressopó els senyors quan sortien del Liceu.

També fou el punt de trobada dels sardanistes i els excursionistes, plaça vital i popular d’abans de la guerra, un indret buit i brut durant la postguerra, l’epicentre de la vida nocturna durant els anys cinquanta i seixanta, punt d’entrada de la droga als setanta i vuitanta, un aparador de l’administració socialista als noranta i un dels racons més coneguts i fotografiats pels turistes.

Les pàgines que contenen aquest llibre constitueixen un resum, al més detallat possible, d’un indret emblemàtic que hauria de ser redescobert pels barcelonins i les barcelonines. Poques vegades es pot trepitjar un entorn amb tanta història i, alhora, tan viu.

Les entitats de la plaça Reial

El llibre Vida i miracles de la plaça Reial ha estat possible pel suport de dues entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica i per la promoció cultural i comercial de la plaça.

 

La publicació posa colofó a la commemoració del 20è aniversari de la fundació de l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial. Va néixer el 1999 sense afany de lucre i amb la finalitat de promocionar la plaça Reial de Barcelona des d’un punt de vista cultural, cívic i comercial.

La Fundació Setba, ubicada a la mateixa plaça Reial, és una entitat privada que idea i coordina projectes culturals amb valor social. Des de 2012 treballa per la recuperació de la memòria històrica de la plaça Reial, a través d’exposicions, entrevistes i la recopilació de material gràfic que es pot consultar a l’arxiu online lamemoriadelaplaca.com.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑