L’Ajuntament de Barcelona fa fora del Castell de Montjuïc una associació franquista

Barcelona 12-4-2019 / Ahir es va fer efectiva l’ordre de desallotjament del Castell de Montjuïc de l’Associació Amigos del Castillo i s’ha fet efectiva la recuperació de la possessió que des de fa anys s’estava tramitant des de l’Ajuntament de Barcelona.

L’entitat estava ocupant l’espai sense cap títol ni dret que legitimés el seu ús des de fa anys. A més l’associació defensa i reivindica un model del castell molt centrat amb la seva funcionalitat militar que no té res a veure amb l’ús civil que té la fortalesa. De fet, l’estiu del 2015, l’actual govern municipal ja no va autoritzar la celebració al fossar d’una missa, que es feia cada 19 de juliol des del 1940, coincidint amb el cop d’estat a la ciutat que va dur a la Guerra Civil.

El govern considera que el castell no ha de ser l’indret on es duguin a terme actes religiosos, l’acte contravenia la llei de memòria històrica, que estableix que les administracions públiques no poden realitzar mencions commemoratives de l’aixecament militar i de la repressió de la dictadura.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha assegurat que “avui es posa fi a una anomalia a la ciutat amb el llançament judicial d’una associació que celebrava actes religiosos recordant l’alçament franquista en un espai, com Montjuïc, que l’Ajuntament ha reclamat sempre per a ús públic”. Segons Pisarello, “es compleix l’objectiu de recuperar el castell per a usos ciutadans, no militars, en un exemple més de la política sostinguda de l’Ajuntament de Barcelona per recuperar la memòria de les víctimes de la dictadura”.

El tercer tinent d’alcaldia, Jaume Asens, ha subratllat que “el mandat va començar tancant la llibreria neonazi Europa i que s’acaba fent fora els nostàlgics del franquisme del Castell de Montjuïc”. “Un exemple de la lluita contra la impunitat dels crims del franquisme i de recuperació de la memòria republicana i democràtica”, ha sentenciat Asens.

Llarg procés per recuperar el castell per a la ciutat

En concret la comitiva ha pogut recuperar la possessió aquets matí i canviar el pany dels dos espais que l’Associació ocupava encara a l’antic edifici annex d’oficials, avui edifici de Direcció. En concret, el local numero 3 de l’edifici i l’espai 1 del soterrani del magatzem del Castell, en el mateix edifici.

Ha calgut recórrer a la via judicial, atès la seva negativa a abandonar l’espai. El desallotjament s’ha fet efectiu després de rebre la interlocutòria del jutjat autoritzant l’entrada al Castell de Montjuïc. Prèviament, els jutjats han desestimat diversos recursos administratiu interposats per l’Associació per evitar el desnonament. Ha calgut doncs obtenir autorització del jutge atès que l’associació es va negar a fer efectiu el desnonament administratiu que s’havia dictat per l’ocupació que l’associació feia de l’espai, sense cap dret.

El 7 de juliol de 2017 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el procediment de desnonament administratiu del local 3 de l’edifici i espai 1 del soterrani del Castell de Montjuïc. Contra aquesta resolució municipal, l’associació també va interposar un recurs de reposició que va ser desestimat. L’associació ha estat recorrent tots els tràmits administratius portats a terme per l’Ajuntament per a recuperar la possessió d’aquests espais. Uns tràmits que han garantit sempre els drets a la defensa de l’associació i que han finalitzat amb l’acte de llançament que s’ha efectuat avui.

L’Associació Amigos del Castillo ocupava aquests dos espais sense cap títol que els empari des de fa anys. En concret, l’1 de juliol de 2015 va finalitzar la darrera autorització efectuada per part de l’Ajuntament de Barcelona el 2 de juliol de 2014, amb una durada d’un any. 

Es posa fi doncs a un procés de desallotjament en dues fases. Prèviament, el 30 de juny de 2016, l’Ajuntament de Barcelona, també autoritzat amb una interlocutòria judicial, ja va recuperar un dels dos locals que l’associació tenia al castell al pati d’armes de la fortalesa i que l’associació havia rebatejat com a «Rincón del Niño» i que feia servir sense pagar res ni cap document que ho avalés.

Contacto: barcelonaaldia21 (arroba) gmail.com

Subir ↑